Φιλ571: Μετενσωμάτωση (2)

Φιλ571: Μετενσωμάτωση (2)

- in Φιλοσοφία
0

Η μετενσωμάτωση/μετενσάρκωση/ μετεμψύχωση δεν είναι αποδεκτή στις επίσημες δογματικές εκδοχές των τριών Αβρααμικών θρησκειών – Ιουδαϊσμού, Χριστιανισμού και Μωαμεθανισμού. Στην Αρχαιο-ελληνική Φιλοσοφία (Πυθαγόρας, Εμπεδοκλής, Πλάτων κλπ.), όχι όμως στις εκδοχές και λατρείες της πολυθεϊστικής θρησκείας, ήταν αποδεκτή. Στις Ανατολικές θρησκείες επίσης ήταν και είναι αποδεκτή – Ινδουισμός, Βουδισμός κλπ. Αλλά και στις τρεις Αβρααμικές υπάρχουν “αιρέσεις” ή σέχτες που ασπάζονται αυτήν την ιδέα.

Η απόρριψη της μετενσάρκωσης από την Εκκλησία του επίσημου Χριστιανισμού βασίζεται σε πεισματική επανάληψη ενός δόγματος που εδραιώθηκε στον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό και τη σύζυγό του Θεοδώρα. Υπήρξαν πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας που νωρίτερα εναντιώθηκαν στην ιδέα μα όλες οι απόψεις βασίζονταν σε ερμηνείες ορισμένων εδαφίων στα Ευαγγέλια και στις επιστολές του Παύλου. Στην πραγματικότητα ορισμένα εδάφια υπαινίσσονται πως ο Ιησούς δίδασκε τη μετενσάρκωση ή τουλάχιστον δεν την απέρριπτε, όπως έχω δείξει σε παλαιότερα άρθρα. Και σίγουρα ο Γνωστικός Χριστιανισμός (σε αρκετά κείμενα) διδάσκει την ιδέα πλήρως. Αλλά επεκράτησε ο αναθεματισμός του Αυτοκράτορα το 553 και οι θεολόγοι απλώς επαναλαμβάνουν το δόγμα χωρίς να εξετάζουν τη λογική του ή μάλλον τον παραλογισμό του, διότι το δόγμα της μοναδικής ενσάρκωσης αφήνει ανεξήγητες πάρα πολλές απόψεις της ανθρώπινης ζωής.

Αλλά σήμερα, ακόμα και μέσα στους κόλπους του εκκλησιαστικού Χριστιανισμού, όχι των Ρωμαιοκαθολικών και των Ανατολικορθοδόξων, υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό που πιστεύουν στη μετενσάρκωση και αρνούνται ή απορρίπτουν την ανάσταση των νεκρών. Αυτοί αρνούνται και την ανάσταση του Ιησού! Και το θέμα συζητείται από τους θεολόγους του Προτεσταντισμού. Ένα 25% των Χριστιανών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ πιστεύουν στην ιδέα της μετενσάρκωσης και όχι στην ανάσταση των νεκρών!

Στο Ισλάμ επίσης υπάρχουν σέχτες που ενστερνίζονται τη μετενσάρκωση. Οι Δρούζοι και οι Αλεβίτες πιστεύουν στην ιδέα tanāsuk (= μετενσωμάτωση). Ορισμένες σέχτες των Σούφι επίσης. Αυτοί όλοι, βέβαια, θεωρούνται άπιστοι ή αιρετικοί.

Στον Ιουδαϊσμό απαντάται όμοια κατάσταση. Ο κλάδος της Καμπάλα, της απόκρυφης και μυστικιστικής διδασκαλίας αποδέχεται τη μετενσάρκωση. Μα αυτή η διδασκαλία είναι μεταγενέστερη, (αρχίζει στον 2ο αιώνα κε) και θεωρείται αιρετική από τους ορθόδοξους ραβίνους.

(Μπορείτε να δείτε τρία άρθρα: 1) Resurrection did not happen, say quarter of Christians 2) 25% of USA Christians believe in reincarnation 3) What Judaism says about reincarnation)

Η απλή πρακτική αλήθεια είναι πως μόνο η μετενσωμάτωση που συμπεριλαμβάνει την ιδέα του κάρμα δίνει μια λογική εξήγηση για πολυποίκιλες διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους.

Γιατί μια ψυχή ενσωματώνεται σε γυναικείο και άλλη σε αντρικό σώμα;

Γιατί μια ψυχή γεννιέται με σώμα που πάσχει από ανίατη αρρώστια ή έχει αναπηρία;

Γιατί μερικοί γεννιούνται σε μια συγκεκριμένη χώρα κι εποχή, ενώ άλλοι σε άλλη;

Γιατί ορισμένοι άντρες θέλουν να είναι γυναίκες και ζευγαρώνουν με άντρες, ενώ ορισμένες γυναίκες θέλουν να είναι άντρες και ζευγαρώνουν με γυναίκες;

Γιατί σε μια συμφορά, όπως στην ανατροπή ή το βύθισμα ενός πλοίου ορισμένοι πεθαίνουν και άλλοι σώζονται;

Αφού ο Θεός είναι αγαθός, δίκαιος, παντογνώστης και πολυεύσπλαχνος, πώς δημιουργεί ανθρώπους με τόσες διαφορές και συχνά τόσο βασανισμό λόγω αναπηρίας ή αρρώστιας εκ γενετής;

Ούτε ή επιπόλαιη εξήγηση πως αυτά γίνονται για να δοκιμαστούν οι ψυχές (γιατί αυτές και όχι άλλες;) ούτε η τελική υπεκφυγή πως οι βουλές του Κυρίου είναι μυστήριες εξηγούν αυτές τις διαφορές.

Μένουμε μόνο με τη μετενσάρκωση ως λογική και ικανοποιητική εξήγηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *