Τα χαχανητά των άλλων

Τα χαχανητά των άλλων

Πάσχος Μανδραβέλης

Στην πολιτική, είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, «υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται, και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται». Το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην Ιστορία για τα «θα» του. Είπε πολλά που (ευτυχώς) δεν έκανε: «Έξω από το ΝΑΤΟ», «έξω από την ΕΟΚ» και λοιπά πολλά, αριστερής κοπής φληναφήματα. Η Νέα Δημοκρατία πάλι έκανε πολλά για τα οποία ουδέποτε μίλησε.

Το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό στο κυβερνών κόμμα είναι ότι χρεοκόπησε τη χώρα τη διετία 2007-2009. Μια γεύση πήραμε από την (ατυχή για τον κ. Σπήλιο Λιβανό) συζήτηση περί Ηλείας. «Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε», ακούγεται να λέει ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας. «Όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά! Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά», προσθέτει κάποιος άλλος. «Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι». Το αμάρτημα που πλήρωσε με τον υπουργικό του θώκο ο κ. Λιβανός είναι ότι δεν αντέδρασε, αλλά απάντησε σεμνά και ταπεινά: «Υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» (2.2.2022).

Η αλήθεια είναι πως η χώρα δεν χρεοκόπησε από τα τριχίλιαρα που μοίραζε η κυβέρνηση Καραμανλή σε όποιον έλεγε «καλημέρα». Αυτό ήταν μόνο ένα φασούλι από εκείνα που άδειασαν το σακούλι. Εκτός από τις εξπρές (λόγω των επικείμενων εκλογών) αποζημιώσεις, υπήρχε η εξπρές ίδρυση εκατοντάδων νέων οργανισμών και φορέων· μέχρι και αγροτικό κανάλι με 56(!) δημοσιογράφους φτιάχτηκε που δεν λειτούργησε ποτέ. Ήταν οι 10.000 αγροφύλακες που επαναπροσλήφθηκαν το 2007 και άρχισαν αν βγαίνουν στη σύνταξη το 2008. Ήταν ο διπλασιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης, οι διογκωμένες δαπάνες του ασφαλιστικού και πολλά άλλα που οδήγησαν στο τρομακτικό έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ. Αυτό χρεοκόπησε τη χρονίως ευπαθή ελληνική οικονομία.

Πολλοί δικαίως ψέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έκανε ενδελεχή αυτοκριτική για την «εποποιία του 2015». Όμως ο κ. Τσίπρας κάτι ψέλλισε για «αυταπάτες». Για τις αυταπάτες των Ζαππείων δεν ακούσαμε ποτέ τίποτε από τη Ν.Δ.· χειρότερα: ακόμη τις εκθειάζουν υπουργοί της κυβέρνησης. Ούτε έγινε συζήτηση στη Ν.Δ. για το πώς χρεοκόπησε τη χώρα τη διετία 2007-2009. Χρειάζεται όμως την αυτοκριτική όχι για λόγους αυτομαστιγώματος, αλλά για να μην επαναλάβει τα ίδια.

Τα χαχανητά των παριστάμενων στελεχών σε διηγήσεις για το πώς «γυρνάει εκλογικά το παιχνίδι», όπως και η παραδοχή της «εποποιίας», δείχνουν ότι ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. τίποτε δεν διδάχθηκε και τίποτε δεν έμαθε. Αλλά ποιος μπορεί να τους ψέξει, αφού ουδείς επιχείρησε να τους διδάξει;

Πηγή: Καθημερινή

– – –
Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι’ αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *