E1338: Όλοι δολοφόνοι

E1338: Όλοι δολοφόνοι

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος στο άρθρο του «Καμία Έκπληξη» (Καθημερινή 16/12/21) «Και με αφορμή την πανδημία έγιναν πάλι αντιληπτές μόνιμες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού και ελαττωματικές αντιδράσεις της κυβέρνησης, ακόμα και σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής».

Με άλλα λόγια στην πανδημία ορισμένες (πολλές ή λίγες) αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν λαθεμένες, ελλιπείς. Ο Στάγκος δεν ανήκει στην αντιπολίτευση και αισθάνεσαι πως νιώθει μεγάλη αμηχανία όταν επικρίνει λαθεμένες ή «ελαττωματικές αντιδράσεις» της κυβέρνησης.

Το αισθάνεσαι με όλους τους αναλυτές, αρθρογράφους της κεντροδεξιάς και δήθεν φιλελεύθερης παράταξης. Διότι περίμεναν όλοι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έφερνε τελειότητα. Δεν έφερε το απίστευτο μπάχαλο των Συριζαίων τσιπριστών, μα δεν υστερεί πολύ. Οι κινήσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στην πανδημία το 2021 (από το φθινόπωρο του 2020) ήταν σπασμωδικές (βλέπουμε και κάνουμε) και σε πολλά σημεία λαθεμένες.

Αφού λοιπόν το δεχόμαστε αυτό, έστω και με αμηχανία, έστω και με σφιγμένα σαγόνια, δεχόμαστε πως οι θάνατοι θα ήταν λιγότεροι αν τα κυβερνητικά μέτρα ήταν πιο κατάλληλα. Η Έκθεση των Τσιόδρα-Λύτρα λέει πως 1.535 θάνατοι μεταξύ Σεπ 2020 και Μάη 2021 μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί!

Οπότε, φταίνε οι κυβερνώντες για μερικούς θανάτους – και ας μην μπούμε στα νούμερα 10, 20, 30, ή ό,τι άλλο. Οπότε, το ξέσπασμα του Κουρουμπλή δεν ήταν εντελώς αδικαιολόγητο, όταν αποκάλεσε τους Νεοδημοκράτες «δολοφόνους». Ναι, βέβαια, δεν δολοφόνησαν οι ίδιοι με τα χέρια τους νεκρούς στις ΜΕΘ, μα ήταν υπαίτιοι θανάτων και, για την ακρίβεια, ανθρωποκτονιών.

Γράφω «εντελώς» διότι ο Κουρουμπλής δεν καταλαβαίνει στην τσιπρική αφέλειά του πως και ο ίδιος και οι συνάδελφοι τσιπριστές του Σύριζα επίσης είναι «δολοφόνοι» με την ίδια έννοια. Διότι όπως η κυβέρνηση δεν φέρθηκε με τη δέουσα υπευθυνότητα λόγω φόβου του πολιτικού κόστους, οι βουλευτές του Σύριζα και ο αρχηγός τους και τα πρωτοπαλίκαρα σαν τον Πολάκη έπραξαν ομοίως. Δηλαδή δεν έπραξαν ορθά όπως θα άρμοζε στην υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτοί όλοι κοίταζαν όχι ποια θα ήταν τα ορθά μέτρα, μα πως θα πλήξουν την κυβέρνηση. Διότι την κατάκριναν ακόμα και όταν έπαιρνε σωστά μέτρα: έλεγαν ΟΧΙ σε όλα τα μέτρα! Και τα δικά τους κίνητρα ήταν ο φόβος πολιτικού κόστους και η λαχτάρα να κερδίσουν πόντους και ψήφους για να ξαναγίνουν κυβέρνηση και να ασκήσουν την παρανοϊκή εξουσία τους. Δολοφόνοι κι αυτοί!

Το ίδιο ισχύει για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αυτοί είναι με το ίδιο σκεπτικό «δολοφόνοι»!

Μα κατ’ επέκταση κι εμείς που ψηφίζουμε αυτά όλα τα χαϊβάνια στη Βουλή, κι εμείς δολοφόνοι είμαστε. Όλοι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *