Ισ282: Μάχη τεθωρακισμένων

Ισ282: Μάχη τεθωρακισμένων

- in Ιστορικά
0

1. Η πιο σκληρή και άνιση μάχη τεθωρακισμένων μετά τον 2o ΠΠ έγινε στις 8-10 Σεπτεμβρίου 1965 μεταξύ Πακιστανικών και Ινδικών μονάδων στο Asal Uttar, βόρεια Ινδία.

Δυο μεραρχίες Πακιστανών εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στην Ινδία και κατέλαβαν τη συνοριακή πόλη Khen Karam. Οι Ινδοί υποχώρησαν στο Asal Uttar κι εκεί οργάνωσαν μια γραμμή άμυνας σε σχήμα πετάλου.

Ήταν η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων από τη μάχη Kursk στον 2o ΠΠ. Από τη μια πλευρά ήταν η 1η μεραρχία τεθωρακισμένων και η 11η μεραρχία πεζικάριων του Πακιστάν (με τον ταγματάρχη Nasir και τον ταξίαρχο AR Shami). Από την άλλη ήταν η 4η ορεινή ταξιαρχία (υπό τον στρατηγό Gurbaksh Singh και τον ταξίαρχο T.K. Theogara). Σε αντίθεση με την μάχη του Κουρσκ που ήταν αμφίρροπη, εδώ η ήττα των Πακιστανών ήταν αποφασιστική για την έκβαση του πολέμου και τη νίκη των Ινδών.

2. Αμέσως μετά την αιφνίδια σαρωτική εισβολή, ο στρατηγός Singh διέταξε τις δυνάμεις του να υποχωρήσουν και να πάρουν τη θέση πετάλου με επίκεντρο την Ασάλ Ούταρ. Ο Theogara εκπόνησε γοργά το σχέδιο άμυνας (κι επίθεσης) εκμεταλλευόμενος τα φυσικά πλεονεκτήματα της τοποθεσίας και τη μεγαλύτερη ισχύ των πυροβόλων των δικών του τανκς.

Το πεδίο ήταν καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου. Μέσα στη νύχτα οι Ινδοί εξέτρεψαν το νερό των καναλιών στα χωράφια πλημμυρίζοντάς τα και μετατρέποντάς τα σε βάλτο.

Οι Πακιστανοί δεν το αντιλήφθηκαν κι έστειλαν τα τανκς τους στην παγίδα. Τα βαριά Πάττον – Μ48 (υπήρχαν και Μ47 και Sherman) βυθίστηκαν στη λάσπη και τα περισσότερα κόλλησαν. Τα Πάττον είχαν πυροβόλα των 90 χιλιοστών.

Οι Ινδοί είχαν Sherman και Centurion με πυροβόλα των 105 χιλιοστών. (Η σύγκρουση θυμίζει εκείνη μεταξύ των Ιορδανών με Πάττον και των Ισραηλινών με Centurion). Κατέστρεψαν περί τα 100 τανκς των Πακιστανών κι αιχμαλώτισαν 40. Οι ίδιοι έχασαν μόνο 10.

3. Ένας Ινδός στρατιώτης κατόρθωσε να αχρηστεύσει 7 τανκς μόνο με τo μη-οπισθοβόλο πυροβόλο του και πήρε το ανώτερο παράσημο ανδρείας.

Αργότερα στην τοποθεσία οικοδομήθηκε η πόλη Πάττον με μόνιμη έκθεση μερικών τανκς από τα 140 που άφησαν οι ηττημένοι Πακιστανοί.

Με τους Πακιστανούς υπηρετούσε τότε ως υπολοχαγός ο Pervez Musharraf, μελλοντικός Αρχιστράτηγος και μετά Πρόεδρος του Πακιστάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *