55. Διεθνή: Ευρωπαϊκή Άμυνα

55. Διεθνή: Ευρωπαϊκή Άμυνα

- in Διεθνή
0

Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης και κοινής άμυνας πάει πίσω στον Τσώρτσιλ, που την πρότεινε στους Γάλλους το 1940, όταν από κοινού Βρετανία και Γαλλία αντιμετώπιζαν τους Ναζί. Οι Γάλλοι με τον Ντελαντιέ την απέρριψαν, πολύ προτού, βέβαια, ο Πετέν συνθηκολογήσει μόνος του ως Γάλλος ηγέτης με τους Γερμανούς για να σώσει γαλλικές ζωές.

Η ιδέα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας ξαναδιατυπώθηκε το 1950 στη Γαλλία μα η γαλλική βουλή την απέρριψε ξανά το 1954.

Σήμερα (Οκτ. 2021), ο Μακρόν αναγνωρίζει πως οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές παρότι υπάρχουν σοβαρά εμπόδια από την Γερμανία, που δεν θέλει να δεσμευτεί και να διογκώσει το πρόβλημα με τους Τούρκους μετανάστες στη χώρα, και από μερικές άλλες απρόθυμες χώρες, αλλά υπάρχουν και σοβαρά πλεονεκτήματα.

Πρώτον, υπάρχουν πρόθυμες χώρες με πρωτοστατούσα την Ελλάδα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, την Αυστρία του Κούρτς και άλλες.

Δεύτερον, οι Αμερικάνοι δεν νοιάζονται πλέον για τη γηραιά ήπειρο και αποσύρονται σταδιακά μα σίγουρα.

Τρίτον, το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει τίποτα εκτός από λόγια και σύγχυση. Είναι ξεπερασμένο Σύμφωνο που δεν τολμά να τα βάλει με την Τουρκία και να αντιμετωπίσει άλλες απειλές του 21ου αιώνα. Η ίδια η Τουρκία δημιουργεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ προβλήματα και συνιστά μια αυξανόμενη απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, μα και για την Ευρώπη ολόκληρη.

Τέταρτον, με το Μπρέξιτ έφυγε η αμερικανόφιλη και πλέον άτολμη, αντι-ευρωπαΐστρια Βρετανία. Έχει τα μειονεκτήματά του μα έχει και τα καλά του. Έφυγε και η διστακτική φιλότουρκη κα Μέρκελ.

Το σχέδιο του Μακρόν, το οποίο συμμερίζεται ο Μητσοτάκης, θα δημιουργήσει (σαν τη Σέγκεν) μια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα με διαφορετική ταχύτητα. Θα είναι μια ομάδα πρόθυμων χωρών (σαν την Ελλάδα) που θέλουν να συμμετέχουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ο Μακρόν θα επανεκλεγεί τον Μάιο του 2022, αν η Γερμανία δείξει προθυμία και αν υπάρξουν και άλλες χώρες εθελοντές. Ο Μητσοτάκης μόνος του (ή έστω με άλλους δύο) δεν φτάνει. Χρειάζονται χώρες με κάποια ικανά στρατεύματα και αρκετή οικονομική ευρωστία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *