Νέοι μαρξιστές (Α’)

Νέοι μαρξιστές (Α’)

1. Ο Μαρξισμός έγινε θρησκεία για σχεδόν 150 χρόνια, ένα νεότερο “όπιο του λαού”. Στις μέρες μας (Μάης 2018) ελάχιστοι πια διαβάζουν τον Μαρξ στο πρωτότυπο σε βάθος και σε έκταση

Ο Μαρξ ήταν ο ίδιος πρώτιστα ερευνητής. Παρότι είχε κολλήσει στην κύρια αντίληψη του περί ταξικής πάλης και της αναπόφευκτης ανατροπής του καπιταλισμού (= νεοφιλελεύθερου συστήματος, σήμερα στο υλιστικό ιστορικό προτσέσο), δεν δίστασε στα τελευταία χρόνια του να αναθεωρήσει πολλές απόψεις του. Αυτό δεν το έκαναν και δεν το κάνουν οι λιγοστοί νέοι μαρξιστές που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την πλήρη κατάρρευση του κομμουνισμού στη Σοβιετία και αλλού.

Οι απανταχού οπαδοί του αγνόησαν πλήρως την “πρόβλεψη” της κεντρικής θεωρίας πως η επανάσταση θα ξεσπούσε στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες κοινωνίες (Αγγλία, Αμερική, Γαλλία, Γερμανία) όπου υπήρχε από το 1860 κι έπειτα ισχυρό, πολυάριθμο προλεταριάτο (= ανειδίκευτοι χειρονακτικοί εργαζόμενοι) αλλά ξέσπασε στην αγροτική, καθυστερημένη Ρωσία και αργότερα στην επίσης αγροτική, καθυστερημένη Κίνα!

Ο Ε. Μαντέλ, τροτσκιστής, μετέφρασε κι εξέδωσε το Κεφάλαιο το 1982 (Capital, τόμος Α, Pelican, Λονδίνο). Εξηγεί αυτή την “αβλεψία” του Μαρξ ως εξής: Η επιβίωση του καπιταλισμού “δεν οφείλεται στο ότι το σύστημα αναπτύχθηκε σε κατευθύνσεις ουσιαστικά διαφορετικές από εκείνες που προβλέπονται στο Κεφάλαιο”. Και προσθέτει πως έγιναν “κοινωνικές κρίσεις” και ο καπιταλισμός δεν ανατράπηκε στις εκβιομηχανισμένες χώρες διότι είχαν “έλλειψη επαναστατικής εμπειρίας” (;!;!) αλλά ανατράπηκε στη Ρωσία και Κίνα (ποιος καπιταλισμός, εδώ;). Έτσι η «εξήγησή» του μας δίνει «κρίσεις» αντί για κατάρρευση! Προφήτευσε μάλιστα πως θα επιζούσε άλλα 50 χρόνια μόνο! Δεν προφήτευσε όμως την ανατροπή του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και την επάνοδο του καπιταλισμού στη Ρωσία και στην Κίνα!

2. Έχω την εντύπωση πως οι δικοί μας μαρξιστές του Σύριζα, που τώρα μας κυβερνούν τόσο ερασιτεχνικά και ανερμάτιστα, πάσχουν από χειρότερη άγνοια. Οι παλαιές διαφωνίες τους στην Κεντρική Επιτροπή με τις πέντε σέχτες (ΑΡΕΝ, Πλατφόρμα 2010, Ανάσα, Αριστερή Πλατφόρμα και το «Μαοϊκό» Κόμμα-κίνημα) αυτό δείχνουν, κι ας τα έχουν μπαλώσει μετά. Οι γνώσεις τους περί Μαρξ προέρχονται μάλλον από εκαλαϊκευμένες, εύπεπτες διαστρευλώσεις του ΚΚΕ.

Π.χ. γνωρίζουν άραγε πως το Κεφάλαιο έμεινε ημιτελές από τον Μαρξ από το 1867 κι έπειτα για τα 16 ολόκληρα έτη ως τον θάνατό του το 1883;… Γιατί άραγε ούτε τελείωσε τον 3ο τόμο ούτε διόρθωσε τον δεύτερο;… (Ο Ένγκελς δημοσίευσε τον 2ο το 1885 και τον 3ο το 1894!) Αμφιβάλλω αν γνωρίζουν.

Οι καθηγητές Οικονομικών Μηλιός, Λαπαβίτσας και Βαρουφάκης, γνωρίζουν άραγε από πρώτο χέρι τις ανατριχιαστικές αντιφάσεις που περιέχονται στους τρεις ογκώδεις τόμους;… Και ότι ο Μαρξ πουθενά στον 1ο τόμο δεν αναφέρει πως η αξία=τιμή τελικά επηρεάζεται από την προσφορά και τη ζήτηση;… Αμφιβάλλω.

Ο ίδιος ο Μαρξ αναγνώριζε πως στον 1ο τόμο κιόλας υπήρχαν αντιφάσεις και αναφέρει το γεγονός σε επιστολή του στον Ένγκελς 2/8/1862!

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σήμερα, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν οι περισπούδαστοι «μαρξιστές» μας διάβασαν καθόλου τον Μαρξ.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον άλλο καθηγητή, Μπαλτά, πρώην υπουργό Παιδείας που αυτοδιακηρύχθηκε “μαρξιστής” – Πού στην ευχή λέει ο Μαρξ πως η αριστεία είναι ρετσινιά;… Ο ίδιος ο Μαρξ μέχρι τα 12, οπότε πήγε στο καλύτερο Γυμνάσιο της πόλης, είχε ιδιωτική διδασκαλία. Αρίστευσε στα Ελληνικά και Λατινικά (μα ήταν σκράπας στην Ιστορία).

Αν τις σκουριασμένες αντιλήψεις του κ. Μπαλτά τις συμμερίζονται και οι παλαιότεροι και νυν αξιωματούχοι στο υπουργείο Παιδείας και οι άλλοι “μαρξιστές” στον Σύριζα, τότε να ρωτήσουν τον ηγέτη τους κ. Τσίπρα γιατί στέλνει τον γιό του στην ιδιωτική Σχολή Μωραΐτη;… Για να μην αριστεύει;…

Αν δεν τη συμμερίζονται, τότε γιατί επιτρέπουν και διαδίδουν αυτή την ανόητη ισοπέδωση προς τη βλακεία;

Γνωρίζουν επίσης οι περισπούδαστοι αυτοί “μαρξιστές” πως ο Μαρξ από τα νεανικά του Χειρόγραφα, γραμμένα στο Παρίσι (1844, αλλά τυπώθηκαν πρώτη φορά στη Φραγκφούρτη, 1927!), ως και στο τελευταίο μεγάλο του έργο Κριτική στο Πρόγραμμα Γκότα και Ερφούρτης (1875, πρωτοεκδόθηκε από τον Ένγκελς το 1891!) επαναλαμβάνει άοκνα πως το μονοπώλιο της γης αποτελεί τη βάση του καπιταλιστικού συστήματος;

Καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό πρακτικά;…

Αν αυτό είναι αλήθεια (και είναι), τότε δεν καταλαβαίνουν πως, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μαρξ, όσες κρατικοποιήσεις κι αν γίνουν, δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό – όπως δεν άλλαξε σε κανένα κομμουνιστικό καθεστώς (κάτι που ο Μαρξ σχεδόν προβλέπει στο Κριτική στο Πρόγραμμα Γκότα…) και όπως δεν αλλάζει στη δύσμοιρη χώρα μας. Πρέπει πρώτα να αλλάξει η σχέση μας με τη γη – μέσω Γεωφορολόγησης!

3. Το ότι οι νέοι “μαρξιστές” μας έχουν μελετήσει τον Μαρξ επιπόλαια και από δεύτερο χέρι μου έγινε φανερό πριν από πολλά χρόνια.

Ο Α. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της «Αλλαγής», έγραψε το Πατερναλιστικός Καπιταλισμός (1974) για τον «νεο-φιλελεύθερο» καπιταλισμό στις ΗΠΑ, από “μαρξιστική” σκοπιά, δηλώνοντας κι εκείνος πως ήταν μαρξιστής – με “τη μέθοδο ανάλυσης… που μιλάει για αγώνες των τάξεων, για δομή εξουσίας, για την εξελικτική διαλεκτική”. Ούτε κι εκείνος ο μέγας Αείμνηστος είχε μελετήσει τον Μαρξ πέρα από τα προπαγανδιστικά εγχειρίδια, ούτε κι ενδιαφερόταν για τίποτε άλλο εκτός για να διατηρήσει την εξουσία. Διότι φράσεις όπως «εξελικτική διαλεκτική» δεν ειναι του Μαρξ.

Το 1888, στο βιβλίο του για τον Φόϊερμπαχ ο Ένγκελς εξομολογήθηκε πως η “υλιστική διαλεκτική” ή, αλλιώς, ο “διαλεκτικός υλισμός” δεν επινοήθηκε από τον Μαρξ ή τον εαυτό του αλλά από άλλους. Και ο Λένιν στο πρώιμο Ματεριαλισμός και Εμπειριοκριτικισμός (1904), με τον μηχανιστικό υλισμό του, αποδίδει μεν τη φράση στον Μαρξ, αλλά μόνο διότι κι ο ίδιος δεν ήξερε πως δεν ήταν του Μαρξ. Αυτές οι αντιλήψεις ανήκουν στον Λενινισμό-Σταλινισμό, όχι στον Μαρξ.

Ναι, όπως σήμερα και τότε υπήρχε μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στους «μαρξιστές». Ο Ενγκελς έγραψε στον Μπλοχ (21/9/1890) “Επικρίνω πολλούς πρόσφατους μαρξιστές για τα πιο καταπληκτικά σκουπίδια τους…” Και αυτό, ούτε 10 έτη από τον θάνατο του ιδρυτή!

Και ο ίδιος ο Μαρξ λέγεται να είπε “Εγώ δεν είμαι μαρξιστής”!

9 Comments

  1. Γιατί όλες αυτές οι θεωρητικές αναλύσεις; Ο Μαρξισμός απέτυχε στην πράξη και…πάπαλα. Απέτυχε το σοβιετικό μοντέλο, το κινέζικο, το Γιουγκοσλάβικο,το Τσεχοσλοβάκικο, το Κουβανέζικο. Όπου και όπως και αν εφαρμόστηκε, έφερε φτώχεια, δυστυχία και καταπίεση. Φτάνει πιά με τους μαθητευόμενους μάγους.

    1. Νικόδημος

      Ευχαριστώ για το σχόλιό σας, κ Δουλόσοφε!

      Συμφωνώ, μα η ανάλυση δεν είναι θεωρητική. Ο Μάρξ έγραψε μερικά πολύ ορθά πράγματα που οι κομμουνιστές, φορώντας έναν στρεβλωμένο ψευτομαρξισμό, αγνοούν πεισματικά. Αυτές οι ορθές ιδέες είναι καλό να γίνουν γνωστές ευρύτερα διότι δείχνουν και την αποτυχία του νεοσυντηρητισμού που στη Δύση μασκαρεύεται ως φιλελευθερισμός και προωθεί ένα άδικο πολιτικο-οικονομικό μοντέλο που δεν δίνει στην Εργασία τη φυσική αμοιβή της.

      Αν όντως ενδιαφέρεστε και δεν εξυπνακίζετε, θα πρέπει να ερευνήσετε πιο πέρα το σύνολο θέμα.

      Οι αληθινά φιλελεύθερες ιδέες στον Μαρξ αναφέρονται παρεμπιπτόντως στο άρθρο. Μια από αυτές είναι η συγκομιδή της γαιοπροσόδου από τη κυβέρνηση.

    2. Αν ο μαρξ και ο λενιν ηταν σημερα ζωντανοι,θα ηταν βασικοι διεκδικητες του βραβειου νομπελ για την οικονομια.Οι προβλεψεις τους ειναι κατα πολυ ανωτερες απο τα οικονομικα μοντελα που σημερα βραβευονται με νομπελ.Οσο για των παραπανω υμνο στον μαρξ και λενιν διατυπωθηκε απο τον υπουργο οικονομικων του Ρηγκαν τον Πολ Κρεγκ Ρομπερς.

    3. Ο μαρξισμός δεν απέτυχε. Απέτυχαν αυτοί που στο όνομά του αντί να χτίσουν σοσιαλιστική/κομμουνιστική κοινωνία δημιούργησαν ένα νέο εκμεταλλευτικό-καπιταλιστικό σύστημα. Μια μαρξιστική ανάλυση για το θέμα ξεκίνησε πριν τον Β ΠΠ ο Λ. Τρότσκι για να ολοκληρώσει αργότερα ο Τ. Κληφ στο βιβλίο του "ο κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία".

    4. Νικόδημος

      Απορώ γιατί δεν διαβάζετε το κείμενο του άρθρου!

  2. Elias Makris

    Μπορεί να έχεις δίκιο για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων δηλώνουν Μαρξιστές και όχι υποχρεωτικά γι αυτούς που γράφεις, ωστόσο καλό θα είναι να μελετήσεις λίγο τον Μαρξ… Μπορεί να τον έχεις διαβάσει, αλλά μάλλον δεν τον μελέτησες ιδιαίτερα!!!

  3. "Απορώ γιατί δεν διαβάζετε το κείμενο του άρθρου!"
    Αν αναφέρεσετε σε μένα, ναι, το διάβασα. Πολύ επιφανειακό, προφανώς γραμμένο από κάποιον που δεν έχει διαβάσει Μαρξ και επιπλέον νομίζει ότι, αναπαράγοντας την χυδαία "κριτική" που κάνουν οι διάφοροι συστημικοί "μπάμπηδες", ισοπεδώνει τον Μαρξ και αυτούς (ποιους;) που δηλώνουν μαρξιστές…

  4. Πάνος Αϊβαλής

    ….ας κρατήσουμε από τον Μαρξ τούτο τουλάχιστον: "Να πάψει η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο"…. ο Μαρξισμός δεν απέτυχε αλλά οι άνθρωποι που προσπάθησαν να τον εφαρμόσουν δεν τα κατάφεραν…. ο αγώνας με τον Μαρξισμό – Λενινισμό συνεχίζεται…

    1. Νικόδημος

      Να το κρατήσουμε κ. Αϊβαλή, σίγουρα! Μα ο Λένιν ελάχιστη γνώση του μαρξισμού είχε. Τον διαστρέβλωσε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *