Το να πετάς χρήματα φαίνεται σοβαρό σφάλμα, άλλα πολύ χειρότερο είναι να πετάς έναν άνθρωπο

Το να πετάς χρήματα φαίνεται σοβαρό σφάλμα, άλλα πολύ χειρότερο είναι να πετάς έναν άνθρωπο

Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* στον Andréa Cambini, έναν υπέροχο πολίτη

Τι είναι λυπηρό στην αγάπη; Η έλλειψη ανταπόκρισης.

Τι δείχνει ασέβεια; Το να αγαπάς για τον εαυτό σου κάτι που πρέπει να αγαπιέται για χάρη του άλλου και, αντίθετα, το να αγαπάς για χάρη άλλου αυτό που πρέπει να αγαπιέται για δική του χάρη.

Τι είναι επαίσχυντο; Το να μισείς κάποιον που αγάπησες. Από αυτή την άποψη σφάλλουμε συχνά: διότι ενώ δεν εγκαταλείπουμε ούτε μικροπράγματα, αν δεν αναγκαστούμε να το κάνουμε για κάποιο σοβαρό λόγο, εντούτοις εγκαταλείπουμε και εξυβρίζουμε έναν φίλο, έναν ανεκτίμητο θησαυρό, παρωθούμενοι συχνά από κάτι ασήμαντο.

Ό Πυθαγόρας ορίζει να μη παραγκωνίζουμε έναν φίλο για κανένα λόγο.(1) Μάλλον θα πρέπει να τον υπομένουμε για όσο μπορούμε, και μπορούμε εωσότου αναγκαστούμε να τον αφήσουμε ενάντια στη θέλησή μας. Το να πετάξεις χρήματα φαίνεται σοβαρό σφάλμα, αλλά πολύ χειρότερο είναι να πετάξεις έναν άνθρωπο. Τίποτε στη ζωή του ανθρώπου δεν αποκτιέται τόσο σπάνια ή δεν φυλάγεται τόσο ακριβά. Κανένας χαμός δεν είναι τόσο επικίνδυνος ή τόσο οδυνηρός, όσο ο χαμός ενός φίλου.

(1). Ίάμβλιχος: Βίος Πυθαγόρου, XXII, 102 και XXXIII, 232

*Μαρσίλιο Φιτσίνο (1433-99) – Βιογραφικά στοιχεία

2 Comments

  1. Χρήστος Αδαμόπουλος

    Καλημέρα,
    Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε στην κατανόηση της παρακάτω πρότασης. " Το να αγαπάς για τον εαυτό σου κάτι που πρέπει να αγαπιέται για χάρη του άλλου και, αντίθετα, το να αγαπάς για χάρη άλλου αυτό που πρέπει να αγαπιέται για δική του χάρη. "

    Ευχαριστώ

    1. Πύλαρος

      "Τι δείχνει ασέβεια; Το να αγαπάς για τον εαυτό σου κάτι που πρέπει να αγαπιέται για χάρη του άλλου και, αντίθετα, το να αγαπάς για χάρη άλλου αυτό που πρέπει να αγαπιέται για δική του χάρη."

      Αν σέβεσαι κάποιον, αγαπάς (εκτιμάς, φροντίζεις, υπηρετείς κλπ) καθετί αγαπητό σε εκείνον για χάρη εκείνου και όχι για σένα. Αλλιώς δείχνεις ασέβεια.

      Αν σέβεσαι κάτι (που το θεωρείς αληθινό, ορθό, δίκαιο κλπ) το αγαπάς για την αξία που έχει το ίδιο, όχι γιατί είναι αγαπητό σε κάποιον άλλο. Αλλιώς δείχνεις ασέβεια.

      Το κλειδί είναι η πρώτη ερώτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *