Λοξοδρομεί πολύ όποιος επιχειρεί πολλά

Λοξοδρομεί πολύ όποιος επιχειρεί πολλά


Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* σε έναν άνθρωπο φορτισμένο με ασχολίες και γεμάτο έγνοιες.

Φίλε μου, σε βλέπω στενοχωρημένο περισσότερο από ότι θα επιθυμούσα. Ασχολείσαι όχι μόνο με τις δικές σου δουλειές αλλά και με άλλων ανθρώπων, σάμπως να έχεις ήδη διευθετήσει τις δικές σου.

Αφού σχεδόν κάθε στιγμή γελιόμαστε και λοξοδρομούμε, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να φθάσουμε σε ηρεμία ή να αποφύγουμε σφάλματα από το να σκεφτόμαστε λίγες αλλά εκλεκτές σκέψεις, να λέμε λιγότερα και καλοδιαλεγμένα λόγια, και να αναλαμβάνουμε ακόμη λιγότερες δραστηριότητες και αυτές μόνο, που είναι και έντιμες και εφικτές.

Σφάλλουν και κοπιάζουν πάρα πολύ όσοι αναλαμβάνουν πολλά στη σκέψη, στα λόγια και στη πράξη. Αλλά πιο πολύ σφάλλουν όσοι λένε και αναλαμβάνουν πολλά χωρίς να τα συλλογιστούν.

*Μαρσίλιο Φιτσίνο (1433-99) – Βιογραφικά στοιχεία

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Ο Μ. Φιτσίνο προς το γένος του Άνθρωπου *

Επιστολή του Μαρσίλιο Φιτσίνο* Άνθρωπε, γιατί τόσον καιρό