Ισ226: Επιχείρηση Bodenplatte

Ισ226: Επιχείρηση Bodenplatte

- in Ιστορικά
0

1. Την 1η Ιανουαρίου 1945 ο Χίτλερ έστειλε 1.035 αεροσκάφη της Λουφτβάφε να καταστρέψουν 17 αεροπορικές βάσεις των Δυτικών Συμμάχων στην Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία για να προστατεύσει τα γερμανικά στρατεύματα που προσπαθούσαν να σπάσουν εντελώς την άμυνα των Δυτικών, να καταλάβουν αποθήκες καυσίμων, να αναγκάσουν σε απόσυρση τους Καναδούς, να χωρίσουν τους Άγγλους και Αμερικανούς και να καταλάβουν την Αμβέρσα.

Ήταν ο τελευταίος ρόγχος του λαβωμένου γερμανικού πολεμικού τέρατος που ήταν ετοιμοθάνατο, μα ο Χίτλερ δεν το παραδεχόταν.

Η επιχείρηση θα εκτελούνταν, υποτίθεται, στις 16 Δεκεμβρίου 1944, μα δεν έγινε λόγω της φοβερής κακοκαιρίας με βαριά συννεφιά και ομίχλη που είχε εμποδίσει και τα συμμαχικά αεροπλάνα να επέμβουν και να βομβαρδίσουν τις επιτιθέμενες (κυρίως τεθωρακισμένες) δυνάμεις των Γερμανών που αρχικά προέλαυναν ακάθεκτες.

2. Όταν άρχισε η επιχείρηση την πρωτοχρονιά 1945 οι γερμανικές δυνάμεις εδάφους είχαν ήδη αναχαιτιστεί και δεν είχαν απομείνει πολλές μάχιμες μονάδες να βοηθηθούν κι ελπίδες να αναπτερωθούν.

Η επιχείρηση απέτυχε οικτρά λόγω κάκιστου σχεδιασμού και πολύ χειρότερης εκτέλεσης από απειροπόλεμους νέους πιλότους.

Υπήρχε μεγάλη μυστικότητα, τόση που ούτε οι αμυντικές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες δεν είχαν ενημερωθεί. Γνωρίζοντας πως η Λουφτβάφε είχε υποστεί μεγάλες απώλειες, αυτές υπέθεσαν πως οι μεγάλοι σχηματισμοί αεροσκαφών που περνούσαν ψηλά ανήκαν στους Συμμάχους και τους κανονιοβόλησαν κανονικότατα.

Γερμανικό αεροσκάφος καταρριφθέν στη Γερμανία!

Επιπλέον, οι σχεδιαστές έκαναν τη γκάφα να στείλουν σμήνη σε διελεύσεις πάνω από τις πιο στενά φρουρούμενες τοποθεσίες στην ήπειρο, δηλαδή τις βάσεις εκτόξευσης των πυραύλων V2 γύρω από τη Χάγη!

Παρότι μερικές αντιαεροπορικές βαριές πυροβολαρχίες είχαν ειδοποιηθεί για την έλευση γερμανικών αεροσκαφών δεν γνώριζαν ούτε αριθμούς ούτε ακριβείς ημερομηνίες και ώρες, με αποτέλεσμα το ένα τέταρτο των αεροπλάνων να καταρριφθούν από φίλια πυρά προτού εμπλακούν!

3. Οπωσδήποτε η επιχείρηση πέτυχε μερικώς καθώς οι Σύμμαχοι αιφνιδιάστηκαν πλήρως κι έχασαν 181 σκάφη ενώ 126 υπέστησαν βλάβες. Μα οι Σύμμαχοι μπόρεσαν να αναπληρώσουν τις απώλειες γρήγορα.

Οι Γερμανοί έχασαν 274 σκάφη ενώ πολλά (άγνωστος αριθμός, μα πάνω από 50) υπέστησαν βλάβες. Αυτά ήταν πια σχεδόν αδύνατο να αναπληρωθούν.

Η μεγαλύτερη απώλεια όμως ήταν οι 143 πιλότοι που σκοτώθηκαν, 21 τραυματίστηκαν και 70 κατέπεσαν κι αιχμαλωτίστηκαν. Οι πιο πολλοί ήταν βετεράνοι. Αυτοί δεν αναπληρώθηκαν. Η Λουφτβάφε δεν μπόρεσε να συνέλθει και οι Σύμμαχοι απέκτησαν τώρα ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία στον αιθέρα.

Μια ακόμα μεγαλοφυής ιδέα του Χίτλερ που έφερε όλεθρο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *