Ισ189: Mισητή Μοσάντ (4)

Ισ189: Mισητή Μοσάντ (4)

1. Η Επιχείρηση Entebbe (πρωτεύουσα της Ουγκάντα) ή Thunderbolt, Ιούλιος 1976, ήταν μια από τις τολμηρότερες στον κόσμο από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου μια άριστα εκπαιδευμένη ομάδα κομάντος ελευθέρωσε Ιουδαίους ομήρους από το αεροδρόμιο της Entebbe.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στους Ολυμπιακούς του Μόναχο, Άραβες τρομοκράτες του Μαύρου Σεπτέμβρη πήραν 11 αθλητές της Ισραηλινής ομάδας ως ομήρους, μετά τους δολοφόνησαν μαζί κι έναν Γερμανό αστυνομικό. (Είχαν βοήθεια από Γερμανούς Νέο-ναζί). Πέντε από τους τρομοκράτες σκοτώθηκαν από την αστυνομία και οι άλλοι 3 αιχμαλωτίστηκαν μα, μετά, ανταλλάχθηκαν για Γερμανούς ομήρους που οι Άραβες είχαν απαγάγει με την αεροπειρατεία της πτήσης Lufthansa 615.

Τον Απρίλιο 1973 πράκτορες της Μοσάντ σκότωσαν 3 τρομοκράτες στην Βηρυτό και συνέχισαν να τους ψάχνουν και να τους σκοτώνουν με σφαίρες, δηλητήρια κι εκρηκτικά τα επόμενα 20 έτη. (Γυρίστηκε μια ταινία από Αμερικανο-Καναδούς το 2005 Munich.)

2. Η επιχείρηση στην Ουγκάντα επίσης έγινε ταινία το 1976, 1977 (2 ταινίες) και Entebbe 2018.

Στις 27 Ιουνίου 1976 ένα τζετ της Air France A300 με 248 επιβάτες αιχμαλωτίστηκε σε αεροπειρατεία από 2 μέλη της PFLP-EO (=Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Εξωτερικές Επιχειρήσεις) με διαταγή του Wadie Haddad (που είχε αποσκιρτήσει από την οργάνωση του G. Habash). Μαζί τους ήταν και 2 Γερμανοί της «Επαναστατικές Ομάδες».

Η αεροπειρατεία έγινε όταν το σκάφος απογειώθηκε από την Αθήνα για το Παρίσι. Οι τρομοκράτες το οδήγησαν στην Ουγκάντα όπου ο αιμοσταγής δικτάτορας Idi Amin, που γνώριζε για την αεροπειρατεία εξ αρχής τους υποδέχτηκε προσωπικά. Οι αεροπειρατές χώρισαν τους Ισραηλινούς και Ιουδαίους από τους μη-Εβραίους και τους κράτησαν σε ξεχωριστή αίθουσα σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο του αεροδρομίου.

Οι αεροπειρατές ζήτησαν 5 εκμ USA$ λύτρα και την απελευθέρωση 53 κρατούμενων, 40 στο Ισραήλ και οι άλλοι σε άλλες χώρες. Αλλιώς θα άρχιζαν να σκοτώνουν τους ομήρους την 1η Ιουλίου.

3. Οι μη-Ιουδαίοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο Amin επισκεπτόταν τους αιχμαλώτους καθημερινά και τους έλεγε πως προσπαθούσε να τους απελευθερώσει με διαπραγματεύσεις, ενώ δεν έκανε τίποτα τέτοιο.

Μα στο μεταξύ οι Ισραηλινοί ετοίμασαν ένα σχέδιο για επιδρομή στο αεροδρόμιο και φυγάδευση των ομήρων. Ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν πως δεν είχαν πληροφορίες για το αεροδρόμιο και το κτήριο όπου κρατιούνταν οι όμηροι και αν ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Και ο χρόνος πίεζε.

Ένα πρώτο σχέδιο (συνεργασίας Μοσάντ και κομάντος) διάσωσης μέσω της λίμνης Βικτωρίας εγκαταλείφθηκε. Χρειάζονταν πληροφορίες.

Ευτυχώς για τους Ισραηλινούς, ο Πρόεδρος της Κένια Jomo Kenyatta πείστηκε να τους βοηθήσει. Έστειλαν πράκτορες στη Nairobi για να κανονίσουν τον ανεφοδιασμό των ισραηλινών αεροπλάνων και να μαζέψουν όσες πληροφορίες μπορούσαν. Μια άλλη ομάδα πήρε όλες τις πληροφορίες που μπορούσε για το κτήριο κράτησης από τους ελευθερωμένους ομήρους στο Παρίσι. Έμαθαν επίσης για όλους τους αεροπειρατές και τα όπλα που είχαν.

4. 100 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην Επιχείρηση «Κεραυνός» (Thunderbolt). Μια μικρή ομάδα ελέγχου ήταν στο Ισραήλ, βέβαια, υπό τον στρατηγό Shomron. Η ομάδα επίθεσης είχε 29 άντρες υπό τον αντισυνταγματάρχη Yonatan Netanyahu (αδελφό του νυν πρωθυπουργού): όλοι ήταν κομάντος από τις  ειδικές δυνάμεις Sayeret Matkal και θα πραγματοποιούσαν κανονική επίθεση να ελευθερώσουν τους ομήρους. Ο ταγματάρχης Betser ήταν υπαρχηγός και ανέλαβε την ηγεσία όταν ο Netanyahu σκοτώθηκε.

Τρεις άλλες ομάδες ενόπλων θα καθάριζαν το υπόλοιπο αεροδρόμιο και θα φρουρούσαν τον αεροδιάδρομο και τα 3 επιβαταγωγά Hercules C-130 που θα μετέφεραν τους ομήρους. Η μια των τριών θα κατέστρεφε το σμήνος των σοβιετικής προέλευσης πολεμικών αεροσκαφών εκεί για να μην δυσχεράνουν με κανένα τρόπο την απόδραση των Ισραηλινών.

Ο σχεδιασμός πήρε μια βδομάδα ακριβώς και η υλοποίησή του 90 λεπτά, 4.000 χλμ. νότια του Ισραήλ.

5. Η επιχείρηση πέτυχε κατά 95%.

Οι Ισραηλινοί έχασαν τον Netanyahu που σκοτώθηκε επί τόπου. Πέντε κομάντος τραυματίστηκαν. 102 από τους 106 ομήρους διασώθηκαν. Τρεις πυροβολήθηκαν και μια έμεινε πίσω σε νοσοκομείο. 10 ήταν τραυματισμένοι. Η 74χρονη κυρία στο νοσοκομείο δολοφονήθηκε από στρατιώτες του Amin.

Όλοι οι αεροπειρατές εξοντώθηκαν (7) και 45 στρατιώτες της Ουγκάντα. Επίσης καταστράφηκαν 11 πολεμικά MiG-17 και MiG-21.

Ένα νοσοκομειακό αεροπλάνο Boeing 707 τους περίμενε στη Nairobi όπου οι τραυματίες δέχθηκαν ιατρική φροντίδα και τα αεροπλάνα ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα για την τελευταία φάση επιστροφής στο Ισραήλ.

Κανονικότατη επιχείρηση για χολιγουντιανή ταινία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *