Ισ263: Σκανδιναβικές χώρες και Φινλανδία

Ισ263: Σκανδιναβικές χώρες και Φινλανδία

- in Ιστορικά
0

1. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ισλανδία. Συνδέονται φυλετικά και οπωσδήποτε γλωσσικά καθώς οι γλώσσες τους είναι θυγατέρες της Αρχαίας Ισλανδικής. Η Φινλανδία βρίσκεται στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στη Σουηδία και τη Ρωσία, μα φυλετικά και πολιτισμικά ανήκει σε άλλη οικογένεια, την Ουραλική ή Φινο-Ουγγρική.

Αν εξαιρέσουμε την οικονομική κρίση της Ισλανδίας το 2010, την ίδια εποχή με την Ελλάδα, που όμως διευθέτησαν σύντομα δίχως την επέμβαση του ΔΝΤ, και οι 5 χώρες απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο ζωής έχοντας αρκετό πλούτο – παρότι κάθε χώρα έχει τη δική της ξεχωριστή κουλτούρα και το δικό της πολιτικό καθεστώς. Μα έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

2. Η λουθηρανική θρησκεία τους οδηγεί σε ψηλό βαθμό ηθικής. 

Το επίπεδο εντιμότητας είναι πολύ ψηλό με ελάχιστο έγκλημα.

Η γενική κοινωνική εμπιστοσύνη και φερεγγυότητα είναι υψηλού βαθμού κι έτσι οι συναλλαγές είναι ομαλές με ελάχιστη απάτη και διαφθορά.

Έχουν 100% αλφαβητισμό από τον 18ο αιώνα!

Η παιδεία τους είναι γενικά από τις καλύτερες στον κόσμο και τους χαρίζει ψηλό επίπεδο κουλτούρας σε όλες τις Καλές Τέχνες.

Ο υλικός πλούτος είναι κάτι που με θεϊκή εντολή πρέπει να παράγουν μα και να φροντίζουν για τις επόμενες γενιές (ειδικά στη Νορβηγία). Επειδή τα τρόφιμα δεν παράγονται τόσο εύκολα, κάθε σπατάλη αποθαρρύνεται.

Οι εργασίες όλες θεωρούνται υπηρεσίες στον Κύριο, όχι κατάρα.

Παρά την ελευθερία στο σεξ (ιδίως Δανία, Σουηδία), δεν υπάρχει ελευθεριότης και ακολασία όπως σε άλλες χώρες.

Εμπιστοσύνη μεταξύ κυβερνόντων και κυβερνομένων είναι αξιοζήλευτη .

3. Ρωμαιο-Γερμανικό Δίκαιο.

Κράτος Δικαίου και σχεδόν προβλέψιμη δικονομία.

Δεν υπάρχει αυθαιρεσία (από κρατικούς αξιωματούχους) και καμιά τιμωρία ή απαγόρευση δίχως αναφορά στον νόμο.

Ο Λουθηρανισμός στηρίζει την επικράτεια του Νόμου. Ο νόμος είναι πάνω από ισχυρούς και πλούσιους, πάνω από ομάδες και τη βούληση του Στέμματος. Το δικαστικό σώμα είναι εντελώς ξεχωριστό από την εκτελεστική εξουσία.

Οι νόμοι και τα δικαστήρια είναι για να λύνουν συγκρούσεις συμφερόντων και διεκδικήσεων, όχι για να επιβάλλεται η βούληση των ισχυρών.

Μυστική ψήφος κι εκλογές εξασφαλίζουν, όπως και αλλού, δημοκρατικό (και μοναρχικό) κοινοβουλευτισμό.

4. Το οικονομικό καθεστώς είναι καθαρά καπιταλιστικό με ελεύθερο εμπόριο. Αυτό έχει βοηθήσει σε ανάπτυξη και συσσώρευση αφθονίας.

Ίσως καλύτερα από τις περισσότερες χώρες οργανώνουν τους φυσικούς πόρους τους και κάνουν εξαιρετική χρήση.

Χάρη στη θρησκεία και τον πραγματικό πλούτο τους έχουν εξαιρετικές δημόσιες υπηρεσίες και κρατική πρόνοια. Επίσης πλήρεις ατομικές ελευθερίες (=δικαιώματα) μέσα πάντα στα πλαίσια του Νόμου.

Λόγω δύσκολων κλιματικών συνθηκών αναγκάστηκαν να εκβιομηχανιστούν σχετικά νωρίς, πίσω από τη Βρετανία.

Εξαίρετος επαγγελματισμός. Συγχρόνως, εισαγωγές πολλών ειδών και μεγάλες εξαγωγές λίγων αγαθών.

Λόγω του εχθρικού κλίματος αναγκάστηκαν να αναπτύξουν την επινοητικότητά τους για να επιβιώσουν. Με τη συνεχή παρότρυνση της θρησκείας τους και λόγω κλίματος η Παιδεία είναι ψηλά στις προτεραιότητές τους και βοηθά στην εδραίωση και συνέχιση του ζηλευτού επαγγελματισμού τους.

Εξ ανάγκης υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ενθαρρύνονται οι επενδύσεις ενώ αποθαρρύνεται κάθε σπατάλη και άσκοπη διασκέδαση της στιγμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *