Μ95: Γούσιας, ο γελοίος αντιστράτηγος (Β’)

Μ95: Γούσιας, ο γελοίος αντιστράτηγος (Β’)

1. Ο «γελοίος αντιστράτηγος» είναι ο Γ. Βοντίτσος – Γούσιας που ανέλαβε την ηγεσία του ΔΣΕ μετά την καθαίρεση του Μ. Βαφειάδη υπό τη γενική καθοδήγηση του μεγάλου αρχηγού Ν. Ζαχαριάδη.

Γράφει, όπως σημείωσα στο προηγούμενο, «περιαυτολογώντας με ένα όσιο και διδακτικό ύφος Ποντίφηκα και ψεύδεται ασύστολα» όπως όλοι αυτοι οι βαθυστόχαστοι επαναστάτες.

Ο Γούσιας ανήκει στην κατηγορία των κουκουέδων που κάποιος πολύ γλαφυρά ονόμασε «ντουβάρια». Δεν μετακινούνται από την τυφλή πίστη τους, όπως την περιγράφει στεγνά και ο ίδιος, με τίποτα. Καταρρέουν μόνο με την πάροδο του χρόνου ή με σφυροκοπήματα βαριοπούλας.

Η απουσία λογικής και η παρουσία αντιφάσεων μπορεί να ξενίζει κάποιον σαν εμένα, μα ο Γούσιας εμμένει περήφανος στην άποψη και προσέγγισή του και δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται την οικτρή εικόνα του ΚΚΕ που παρουσιάζει.

2. Ας ξεκινήσω με ορισμένες ασυναρτησίες.

Γράφει για τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Χίτλερ το 1939: «ήταν αποτέλεσμα της οξύτατης κρίσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που τη μεγάλωσαν η οικονομική κρίση του 1929-33 και η ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης. Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για εξωτερικές αγορές και το ξαναμοίρασμα του κόσμου οδήγησαν αναπόφευκτα σ’ ένα καινούργιο πόλεμο» (σ61).

Τώρα ποια «οξύτατη κρίση» είναι αυτή ο Γούσιας δεν μας λέει, διότι υποθέτω δεν βλέπει καμιά. Μα αυτά έμαθε στα σεμινάρια στη φυλακή της Ακροναυπλίας από τον καθοδηγητή Γ. Ιωαννίδη προφανώς. Ούτε ξέρει τι σχέση έχει η ύπαρξη της ΕΣΣΔ, αφού ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πολωνία (Σεπτ. 1939) με πλήρη συμφωνία του Στάλιν (=ΕΣΣΔ) ο οποίος υποδούλωσε το ανατολικό μισό της δύσμοιρης χώρας – σε συμφωνία με τον Χίτλερ!

3. Ακόμα πιο ασυνάρτητη είναι η δήλωση του Γούσια για την πολιτική του συντρόφου Βλαντά: «Ενώ στην Ελλάδα οι συνθήκες ήταν ώριμες, αμέσως να προχωρήσουμε στη δημιουργία της ενιαίας πανελλαδικής οργάνωσης νέων, ανασυγκροτούσαν σεχταριστικές οργανώσεις της ΟΚΝΕ (=κομμουνιστική νεολαία) και ανέγραφαν το κόμμα με τη δημιουργία ΕΑΜ νέων και ΕΕΑΜ νέων στα συνδικάτα. Η τέτοια πολιτική του Βλαντά έβλαψε το κίνημα της νεολαίας» (σ73).

Νόμιζα πως τα ΕΑΜ και ΕΕΑΜ ήταν πανελλαδικές οργανώσεις και πως ο Βλαντάς ακολουθούσε οδηγίες της ηγεσίας του ΚΚΕ, όπου ανήκε ο Γούσιας!!!

4. Οι περιπτώσεις συγκάλυψης και στρέβλωσης γεγονότων είναι άφθονες.

Γράφει για «τη φωνή του ΚΚΕ» που επαινεί την αντίσταση στην Κρήτη, η οποία «γίνεται ο προμαχώνας της ελευθερίας» και είναι καθήκον κάθε Έλληνα να πολεμήσει για το μέλλον του ελληνικού λαού. Οι κομμουνιστές, δημοκράτες και άλλοι πατριώτες ενέπνευσαν τον αδούλωτο λαό της Κρήτης κλπ… Δεν μας λέει πόσοι και ποιοι κομμουνιστές πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης (σ71-72). Μήτε για τους Εγγλέζους που σκοτώθηκαν μαχόμενοι πλάι στους Έλληνες – κι έχασαν κάπου 11.000 άνδρες, 60 πολεμικά και 2.000 ναύτες!

Στη σ94 διαβάζουμε για τον ένοπλο αγώνα. «Ο ΕΛΑΣ αμέσως με την εμφάνισή του αρχίζει τον αγώνα κατά των κατακτητών. Εκδήλωσε την επιτυχή ενέργειά του με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25.11.1942). Σε όλες τις περιοχές συνέρχονται συσκέψεις… ανταρτών». Ούτε λέξη για τη συμμετοχή του ΕΔΕΣ και Ζέρβα που έκανε τον Άρη να ζηλέψει κι έτσι συμμετείχε κι αυτός. Ούτε λέξη για τον ταξίαρχο Myers και τους Βρετανούς του (ειδικά τον αρχισαμποτέρ Τομ Μπαρνς) που σχεδίασε κι οργάνωσε την όλη επιχείρηση.

5. Οι αντιφάσεις είναι και συχνές και τρανταχτές.

Όπου κι αν ψάξεις δεν βρίσκεις ποιο κέρδος είχε η Βρετανία με το να «καταχτήσει» την Ελλάδα και να τη χρησιμοποιεί ως «αποικία» της. Απεναντίας είναι γνωστό πως ξόδεψε πάμπολλα εκατομμύρια για να την κρατήσει ελεύθερη από τους Γερμανούς πρώτα και τους κομμουνιστές μέχρι το 1946 – τόσα πολλά που γονάτισε οικονομικά και παρέδωσε τη χώρα στη φροντίδα των Αμερικανών!

Αυτό δεν εμποδίζει τον Γούσια και άλλους κομμουνιστές να γράφουν κατ’ επανάληψη για τα συμφέροντα των Άγγλων – και τον αλτρουισμό των Σοβιετικών!

Ο Γούσιας εξανίσταται διότι πρώτα η Κομιντέρν (=Κομμουνιστική Διεθνής) και αργότερα το ΚΚΣΕ επενέβαιναν κάπως ωμά στις υποθέσεις του ΚΚΕ. Για το πρώτο, για την Κομμουνιστική Διεθνή, είναι διχασμένος: του αρέσει που κινεί τα νήματα του κομμουνισμού στον υπόλοιπο κόσμο, μα συγχρόνως δεν του αρέσει που χειραγωγεί τα ελληνικά πράγματα. Για το δεύτερο, τις επεμβάσεις μετά την ήττα, είναι εχθρικός κυρίως διότι καθαίρεσαν το ίνδαλμά του, τον Ζαχαριάδη. Ξεχνά πως ο Ν. Ζαχαριάδης διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ από τη Μόσχα!

Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται είναι πως όπως η μαμά Μόσχα ήθελε να κάνει κουμάντο διεθνώς έτσι και η ΚΕ του ΚΚΕ ήθελε να κάνει κουμάντο πανελλαδικά όπως π.χ. (σ139) όταν γραμματείς διορίζονται στη Λαμία, Λειβαδιά, Εύβοια και δεν εκλέγονται τοπικά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *