Μ15: Ο γέροντας και το φεγγάρι

Μ15: Ο γέροντας και το φεγγάρι

- in Μυθιστορία
0

Στον 9ο αιώνα κε, δυναστεία Tang, έζησε ο Duan Chengshi. Αυτός έγραψε το Διάφορα κομμάτια του Youyang που περιέχει ιστορίες και μύθους που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Το βιβλίο χωρίζεται σε 30 τμήματα με 1.300 “κομμάτια” από τον κόσμο της κοινής καθημερινότητας και τον κόσμο του θαυμαστού και υπερφυσικού.

Εκεί πρωτοπαρουσιάστηκε το παραμύθι της Σταχτοπούτας (Ye Xian) αν και υπάρχει μια παρόμοια ιστοριούλα για μια νεαρή σκλάβα στον γεωγράφο Στράβωνα. Αλλά η ιστοριούλα που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ακόλουθη.

Στο τμήμα “Ουρανός” του Youyang είναι η ιστορία δυο νεαρών ανδρών που, καθώς έκαναν περιήγηση στο βουνό Σονγκ στην Κεντρική Κίνα, έχασαν τον δρόμο τους ακολουθώντας ένα μονοπάτι.

Ξάφνου συνάντησαν έναν γέροντα ντυμένο σε έναν κατάλευκο χιτώνα που είχε μια παράξενη σακούλα και τη χρησιμοποιούσε για μαξιλάρι. Αυτός τους είπε πως ήταν ένας από 82.000 εργάτες στη σελήνη!

Τους είπε ακόμα πως το φεγγάρι απαρτιζόταν από 7 στοιχεία μα δεν τα προσδιόρισε. Επίσης το φεγγάρι δεν ήταν ο δίσκος που βλέπουμε αλλά μια σφαίρα. Επίσης, δεν εξέπεμπε δικό του φως μα αντανακλούσε το φως του ήλιου. Τα φωτεινά και σκοτεινά σημεία στην επιφάνειά του ήταν στην πραγματικότητα λόφοι και βαθουλώματα του εδάφους όπου το φως έπεφτε ανόμοια.

Ο γέροντας τους έδειξε μερικά παράξενα εργαλεία και τους πρόσφερε νόστιμες τροφές που όμως ήταν διάφορα συστατικά συμπιεσμένα (κονσέρβες;). Μετά τους οδήγησε στο μονοπάτι τους και ο ίδιος εξαφανίστηκε!

Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε 300 έτη αργότερα! Και οι πληροφορίες για το φεγγάρι έγιναν γνωστές 1.000 έτη μετέπειτα!

Πώς υπήρχαν αυτές οι γνώσεις τότε, στον 9ο αιώνα;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *