Ε981: Παιδεία και παιδαρέλια

Ε981: Παιδεία και παιδαρέλια

1. Στην πύλη εισόδου σε ένα πανεπιστήμιο της Νοτίου Αφρικής αναρτήθηκε με κεφαλαία το ακόλουθο μήνυμα:

«Η καταστροφή ενός έθνους δεν χρειάζεται τη χρήση ατομικής βόμβας ή μεγάλου βεληνεκούς πυραύλων. Απαιτεί μόνο πτώση στο επίπεδο Παιδείας και την ελευθερία να κλέβουν οι μαθητές στις εξετάσεις.»

Ασθενείς πεθαίνουν στα χέρια τέτοιων γιατρών…

Κτίρια καταρρέουν κατασκευασμένα από τέτοιους μηχανικούς…

Χρήματα χάνονται από τα χέρια τέτοιων οικονομολόγων…

Ανθρωπινότητα πεθαίνει στα χέρια τέτοιων θρησκευτικών ηγετών…

Η Δικαιοσύνη διαφθείρεται στα χέρια τέτοιων νομικών…

«Η κατάρρευση της Παιδείας φέρνει την κατάρρευση του έθνους.»

2. Οι διεθνείς ετήσιοι διαγωνισμοί PISA για μαθητές 15 ετών είναι δηλωτικοί της κατάστασης της Παιδείας στις 35 χώρες που λαμβάνουν μέρος σε αυτούς τους διαγωνισμούς.

Επί σειρά ετών η Αμερική βρίσκεται κάπου μετά τη 10η θέση διότι το κράτος έπαψε να χρηματοδοτεί την Παιδεία αφήνοντάς την στο έλεος ανίδεων πολιτών που μόνο στόχο έχουν αυξημένα κέρδη.

Επί σειρά ετών η λαμπρή Ελλάς με το ένδοξο μα πολύ μακρινό παρελθόν καταλαμβάνει μια θέση μετά την 32η. Διότι οι πολιτικάντηδες κοιτούν μόνο πώς θα εξασφαλίσουν τη θέση τους στη Βουλή (ή στην κυβέρνηση), οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί πώς θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους και οι γονείς πώς θα έχουν την ησυχία τους.

Και οι μαθητές/φοιτητές απαιτούν να παίρνουν υψηλούς βαθμούς ενώ δίνουν λευκές κόλλες ή κόλλες με δυο αράδες.

3. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που τα παιδιά μένουν απαίδευτα παιδαρέλια και σε όλους τους τομείς της ζωής (βιομηχανία, εμπόριο, ιατρική, νομικά, οικονομικά κ.λπ.) επικρατεί ημιμάθεια και απάτη – και μια αυξανόμενη αλαζονεία.

Δεν είναι παράξενο που υποθέσεις εκδικάζονται μετά από πενταετίες και δεκαετίες, καθηγητές διορίζονται λόγω γνωριμιών, πρόεδροι νοσοκομείων διορίζονται αποτυχημένοι κομματικοί, η αριστεία θεωρείται ρετσινιά και κάθε μπαχαλάκης ανακηρύσσεται ήρωας.

Δεν είναι παράξενο που κάποιος σαν τον κ. Τσίπρα παίρνει πτυχίο πολιτικού μηχανικού ενώ δεν ξέρει πως ένα κύκλος έχει 360 μοίρες και γίνεται πρωθυπουργός ενώ δεν ξέρει πως η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι ένα και ίδιο νησί στη χώρα που κυβερνά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *