Ε900: Θέλει πόλεμο η Τουρκία; (2)

Ε900: Θέλει πόλεμο η Τουρκία; (2)

- in Επικαιρότητα
0

1. Είχα εξετάσει αυτό το ερώτημα στο Ε884. Θέλει πόλεμο η Τουρκία; στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο της Μέσης Ανατολής. Άφησα να εννοηθεί πως μάλλον δεν θέλει πόλεμο διότι φαίνονταν τότε και δυσοίωνες οι προοπτικές.

Ναι, λέω σήμερα. Μια μερίδα Οσμανλήδων, Γκρίζων Λύκων κλπ. που ονειρεύονται να επανιδρύσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ναι, τον θέλουν. Όχι μόνο με τους Έλληνες, μα με όλους! Διότι βράζει στο αίμα τους η ματαιόδοξη φιλοδοξία των αιμοβόρων Σελτζούκων. Και δεν είναι λίγοι αυτοί οι Τούρκοι.

Μα υπάρχουν και οι άλλοι, επίσης αρκετοί Τούρκοι, που έχουν βγει στον κόσμο γύρω και μακριά και προτιμούν μια πιο ειρηνική προσέγγιση.

Για την ώρα τα ηνία τα έχουν οι πολεμοκάπηλοι, οι παράφρονες οπαδοί του Ερντογάν. Και μπορεί να φωνάζουν και να απειλούν, μα πολύ αμφιβάλλω αν είναι σε θέση να κάνουν κι άλλο πόλεμο. Έχουν ήδη μέτωπα στη Συρία και στη Λιβύη.

2. Οργανώθηκε αρχές Αυγούστου συνάντηση για διαπραγμάτευση μεταξύ Τούρκων και ημών, και βέβαια οι δικοί μας προετοιμάσθηκαν κυρίως να μην πτοηθούν από τούρκικα νταηλίκια. Μα λίγες μέρες αργότερα ο Ερντογάν ακύρωσε αυτή την προοπτική επειδή Ελλάδα κι Αίγυπτος υπέγραψαν στο Κάιρο μια συμφωνία για τις δικές τους ΑΟΖ που ακύρωναν την Τουρκο-Λιβυκή όμοια συμφωνία.

Η χιτλερική Γερμανία έχασε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο διότι, εκτός από οτιδήποτε άλλο, δεν είχε καύσιμα, ούτε μπορούσε να βρει.

Η Τουρκία είναι στην ίδια μοίρα χάρη στις βάρβαρες ανοησίες τους Ερντογάν και των συνεργατών του. Δεν έχει πολλά καύσιμα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να βρει στο άμεσο μέλλον. Δεν έχει λεφτά!

Ο πρίγκιπας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κόμης του Μάλφι στο βασίλειο της Νάπολης, που υπηρετούσε τη Μοναρχία των Αψβούργων, Ραϊμοντο Μόντε Κουκκόλι (1608-1680) είπε: «Για να διεξάγεις πόλεμο χρειάζεσαι πρώτα από όλα λεφτά. Δεύτερο, χρειάζεσαι λεφτά. Και τρίτο, πάλι χρειάζεσαι λεφτά.»

3. Η Τουρκία έχει σχετικά καλό στρατό, ναυτικό και αεροπορία, μα μεγάλο μέρος είναι μπλεγμένο στη Συρία και στη Λιβύη. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ακόμα υποφέρουν μετά από τις καθάρσεις που υπέστησαν με το αποτυχημένο Coup του 2016. Πολλοί αξιωματικοί και πιλότοι μαραζώνουν στη φυλακή, Οι νεότεροι πιλότοι δεν είναι τόσο ικανοί όσο οι Έλληνες.

Αλλά αυτό που μετράει τελικά είναι η επικείμενη κατάρρευση της οικονομίας λόγω βαθύτατης διαφθοράς κι εξόδων σε πολεμικές αγορές (π.χ. S400) και περιπέτειες. Τα εξωτερικά αποθέματα σε σκληρό νόμισμα για αγορά νέων πολεμοφοδίων και καυσίμων έχουν εξαντληθεί. (Ναι, γίνονται προσεγγίσεις στη Γερμανία για 2 νέα υποβρύχια, μα που θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν;)

Η τουρκική λίρα έχει πέσει στο 1/9 του Ευρώ (Σεπ. 20) και συνεχίζει να γλιστρά προς τα κάτω. Μπορεί, ίσως, να βοηθήσει πάλι το Κατάρ.

Μα είναι και πολλοί άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν στο Ε884. Θέλει πόλεμο η Τουρκία;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *