Ε870: Ταραχές και δολοφονία του Φλόιντ (2)

Ε870: Ταραχές και δολοφονία του Φλόιντ (2)

1. Ποια είναι η απόλυτη αλήθεια για τη δολοφονία του Φλόιντ από έναν αστυνομικό στη Μινεάπολη; Ενώ 3 άλλοι αστυνομικοί παρακολουθούσαν και πολλοί πολίτες έβλεπαν και βιντεοσκοπούσαν τη σκηνή, ένας αστυνομικός σκυμμένος πάνω στον μαύρο του πίεζε με το γόνατο τον αυχένα έτσι που αυτός να ανασαίνει με δυσκολία (I can’t breathe!) ωσότου πέθανε.

Ο καθένας και η καθεμιά έχει τη δική του «αλήθεια» ή, μάλλον, πραγματικότητα του περιστατικού ανάλογα με τις αντιλήψεις, τα πιστεύω, τις διαθέσεις, τις επιθυμίες και όλα τα στοιχεία που συναποτελούν τη νοοτροπία του/της. Η ίδια η ευφυία, νόηση, διάκριση και αξιολόγηση, είναι ένα βασικό συστατικό. Και καθώς όλοι βλέπουμε το περιστατικό έτσι όπως το περιγράφω (με προεκτάσεις ίσως στο σκηνικό της αμερικανικής κοινωνίας), μα δεν βλέπουμε την ευρύτερη, σύνολη συμπαντική σκηνή και το σύνολο ιστορικό γίγνεσθαι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την απόλυτη, ολοκληρωτική αλήθεια. Ποια είναι τα κίνητρα και η σημασία τους στο συμπαντικό γίγνεσθαι.

Όλοι έχουμε μόνο τη δική μας ιδιαίτερη, διαφορετική πραγματικότητα σύμφωνα με την ερμηνεία μας του περιστατικού.

2. Είναι φανερό πως όλοι όσοι έλαβαν θέση δημοσίως, όλοι όσοι έλαβαν μέρος στις διαμαρτυρίες και ταραχές στις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ και στο εξωτερικό, ακόμα και οι πιο στενοί συγγενείς του Φλόιντ, ακόμα και οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού της δολοφονίας – έδρασαν και αντέδρασαν από συναισθηματισμό, από μια αξία/πεποίθηση βαθιά ριζωμένη στον νου τους, από μια πλατιά αντίληψη της κοινωνίας, από μια εμμονή ιδεοληψίας, ή από μερικά ή όλα αυτά μαζί.

Όσοι συμμετείχαν στο κίνημα Φλόιντ και τις ποικίλες εκδηλώσεις του δεν ενδιαφέρονταν κατ’ ανάγκη, όπως φάνηκε στα σκληρά βίντεο ντοκουμέντα, για τον Φλόιντ, μα για καθαρά εγωιστικούς εγκληματικούς σκοπούς – να κλέψουν και να καταστρέψουν.

Πολλοί άλλοι είδαν την ευκαιρία να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αστυνομία ως όργανο κρατικής καταπίεσης, ή στον Τραμπ και τους τραμπουκισμούς του, ή στον ρατσισμό που ακόμα πολλοί Αμερικανοί ασπάζονται για διάφορους λόγους.

3. Μα και αυτοί που με φαινομενική ψυχραιμία και λογική υποδείχνουν πως ναι μεν ο ρατσισμός και η αστυνομική βία καλπάζουν, μα υπάρχουν και άλλες απόψεις.

Ο Φλόιντ δεν ήταν υπόδειγμα καλού, κοινωνικού ανθρώπου. Είχε φυλακισθεί πέντε φορές για ναρκωτικά και ληστείες.

Μετά είναι οι στατιστικές. Οι Αφροαμερικάνοι μαύροι, είναι υπεύθυνοι για το 45% της εγκληματικότητας στη χώρα. Τα θύματα αστυνομικής σύλληψης είναι μόλις 28% Αφροαμερικανοί, δηλ. πολύ λιγότεροι.

Ναι, αλλά οι απόψεις αυτές δεν δικαιολογούν καθόλου τη δολοφονία του Φλόιντ από αστυνομικό και ας ήταν κακοποιός.

4. Τίποτα δεν συμβαίνει στο σύμπαν και στον κόσμο μας στη Γαία που να μην υπόκειται σε κάποιον φυσικό νόμο, αν και συχνά μπορεί εμείς να μην τον γνωρίζουμε.

Σε ένα σύμπαν με νόμους πώς πεθαίνει κάποιος άδικα; Τι συμβαίνει εδώ;

Ποια είναι η αλήθεια, λοιπόν;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *