Ε1211: Περιβαλλοντικά (2)

Ε1211: Περιβαλλοντικά (2)

Είδαμε Ιούλιο και Αύγουστο 2021 φωτιές να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις δάσους στην Ελλάδα, στην Ιταλία και αλλού στην Ευρώπη, στη Σιβηρία και σε όλη τη βόρεια Αμερική. Είδαμε πλημμύρες την ίδια εποχή στην Κίνα, στη Γερμανία (πρωτόγνωρες) και στην Τουρκία με πολλά θύματα.

Αυτές τις καταστροφές τις αποδίδουμε στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές που προκαλέσαμε με την αλόγιστη κατάχρηση της τεχνολογίας και ανάλωσης των φυσικών πόρων του πλανήτη. Μα, δυστυχώς, υπάρχουν πολλές άλλες μεταβολές στο περιβάλλον, εχθρικές προς την ανθρώπινη ζωή. Εκτός από τον αέρα είναι και η ρύπανση των υδάτινων μαζών και των εδαφών.

Η ζημιά είναι ήδη τόσο μεγάλη που ακόμα και αν μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων και ρύπων σε βιομηχανία, γεωργία, διαχείριση αποβλήτων, μεταφορές, παραγωγή ενέργειας, στέγαση κλπ., οι επιπτώσεις θα συνεχιστούν ακάθεκτες για δεκαετίες. Αν δεν μηδενιστούν, οι επιπτώσεις θα είναι φρικτές για τον άνθρωπο.

Τρισεκατομμύρια τόνοι αλπικού πάγου (= παγετώνες στα Ιμαλάια, τις Άλπεις και άλλα ψηλά βουνά) και πάγων στον Αρκτικό Κύκλο και την Ανταρκτική έχουν λιώσει από το 1990. Έτσι έπαψαν αυτοί να αντανακλούν πίσω στο διάστημα την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι επίσης αυξάνεται περισσότερο η ζέστη στο θερμοκήπιο και η επιφάνεια της θάλασσας ανέβηκε κατά 21 εκατοστά.

Τον ίδιο καιρό η στρατόσφαιρα μειώθηκε κατά 400 μέτρα και ο άξονας περιστροφής της γης μετατοπίστηκε.

Σε 30 έτη χάθηκαν 1,8 δις στρέμματα δάσους. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 εξαφανίστηκαν 25 εκμ. στρέμματα. Πόσα εκατομμύρια στρέμματα δασών θα χαθούν το υπόλοιπο έτος με τόσες φωτιές να καίνε σε όλες τις ηπείρους;…

Οι ωκεανοί που ρυθμίζουν το κλίμα (μαζί με τα μεγάλα δάση σαν του Αμαζονίου και της Σιβηρίας) απορροφούν το 90% της περίσσειας θερμότητας και το 50% του διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι αυξάνεται η οξύτητα και μειώνεται το οξυγόνο στα νερά. Έτσι αλλάζουν τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα παντού.

Ακούσατε για τη βλέννα στον Μαρμαρά, την Ίμβρο ως τη Λήμνο και αλλού. Αυτή έφτασε σε βάθος 30 μέτρων στη θάλασσα του Μαρμαρά και στα 17 μέτρα στα Δαρδανέλια. Σκοτώνει τα θαλάσσια πλάσματα που δεν έχουν οξυγόνο.

Αν δεν σταματήσουν οι εκπομπές ρύπων, αν δεν χαλιναγωγηθεί ο ακόρεστος εγωισμός μας, σε τι είδους κόσμο θα κατοικούμε όσοι είμαστε ζωντανοί και τα παιδιά μας σε 30 έτη;

Για να αναχαιτιστούν οι ρυπογόνες δραστηριότητες πρέπει να αλλάξει ο συνολικός τρόπος που βλέπουμε και ασκούμε την ανατροφή και Παιδεία μας. Η αλλαγή θα είναι επαναστατική!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *