Βαρύ, φθηνό προεκλογικό άρωμα

Βαρύ, φθηνό προεκλογικό άρωμα

Μαρία Κατσουνάκη

Ηρθε και η ώρα για αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο, για εξαγγελίες παροχών, για τσουνάμι τροπολογιών που κατατίθενται στη Βουλή προς ψήφιση «κατά παρέκκλιση». Τροπολογίες άσχετες με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου, που είναι φύσει αδύνατον να διαβαστούν και που η βία (και βια) της προώθησής τους προδίδει πολλά.

Ολα όσα κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και αφορούν κυβερνητικές υποσχέσεις και διευθετήσεις έχουν «προεκλογικό άρωμα». Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για «άρωμα». Είναι μια βαριά μυρωδιά άπνοιας και καθίζησης.

Δεν είναι μόνο το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας με «πελατειακό» προσανατολισμό ή διάφορα σκάνδαλα που ξετυλίγουν σύνθετα νήματα διαπλοκής. Το παλαιότερο του παλιού που εκπροσωπεί η σημερινή κυβέρνηση –παρά την εμμονή της να διαχωρίζει τη θέση της από το «παλιό πολιτικό σύστημα»– έχει θητεύσει επί χρόνια στις, ας πούμε, λιγότερο ελκυστικές πλευρές της δημοκρατίας της μεταπολίτευσης (πολλοί πρωτοκλασάτοι έχουν προϋπηρεσία συνδικαλιστών, κρατικοδίαιτων κομματικών στελεχών, κ.ο.κ). Ακόμη και το νέο, που προσπαθεί να εμφανίσει σε προβεβλημένα πρόσωπα, παλιώνει ταχύτατα απορροφημένο από πολιτικές εξυπηρετήσεων και τακτοποιήσεων ημετέρων.

Τι σημαίνει αυτό για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα φανεί στις εκλογές. Το τι κόστος έχει, όμως, για την κοινωνία είναι ήδη ορατό. Η πόλωση δεν αποτυπώνεται μόνο στην ενίσχυση του δικομματισμού και στη συρρίκνωση του μεσαίου χώρου (ή τη διοχέτευσή του στα δύο μεγάλα κόμματα), αλλά και στην αγωνία και στην απογοήτευση για την επόμενη μέρα και το μέλλον της χώρας. Στη νεότερη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ το 45% δηλώνει πως φοβάται «πολύ» ή «αρκετά» ότι το 2019 θα συνοδευθεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα. Ακόμα ένα 18% διατύπωσε «μέτριο» φόβο για πολύ δυσάρεστες οικονομικές εξελίξεις. Οι ανησυχίες για την οικονομία αντανακλούν ευρύτερη απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας. Το 63% απάντησε πως τα πράγματα κινούνται «σίγουρα» ή «μάλλον» σε λάθος κατεύθυνση, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες θα είναι τρομοκρατημένοι, δύσπιστοι, εσωτερικά πολωμένοι, ποικιλοτρόπως ματαιωμένοι. Θα θεωρήσουν άραγε τις παροχές και τις εξαγγελίες προάγγελους καλών ειδήσεων ή μία ακόμη εφήμερη εξαπάτηση; Η απάντηση που θα δώσουν, στον εαυτό τους πρωτίστως, θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *