Εξέλιπε διπλωματία

Εξέλιπε διπλωματία

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Το είχαμε προσέξει πριν από πολύ καιρό: ο πρωθυπουργός είναι απρόσεκτος όταν πρόκειται για λεπτομέρειες, ακόμη και ενδυματολογικές. Θέλει να δείχνει ατημέλητος και χαλαρός στην μπερζέρα της εξουσίας. Το θυμήθηκα βλέποντας ότι χρειάστηκε να παρέμβει ο διορθωτής των επίσημων φωτογραφιών του «ηγέτη», για να μακρύνουν οι πρωθυπουργικές κάλτσες. Η αποκάλυψη της λεπτομέρειας έγινε όταν ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας δημοσίευσε την ίδια φωτογραφία στο Μαξίμου.

Λεπτομέρεια ήταν προφανώς τη Δευτέρα και τα όσα είχε πει εκείνη τη μέρα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. «Εξασφαλίζεται η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού», είπε και συμπλήρωσε ότι το κρατίδιο θα μπορεί, χάρη στη συμφωνία, να κάνει για τους «Μακεδόνες» όσα δεν έκανε «γι’ αυτούς εδώ και 27 χρόνια». Γι αυτούς δηλαδή που ζουν από την άλλη πλευρά των συνόρων, που τους αντιμετωπίζει, ανοικτά πλέον, ως «συμπατριώτες» που χρειάζονται «λύτρωση» στο κρίσιμο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας: τη γλώσσα. Οχι απλώς της «λαλιάς». Κι επειδή σε κανένα σχολείο στην Ελλάδα δεν διδάσκεται το συγκεκριμένο γλωσσικό ιδίωμα, ούτε στη Βουλγαρία το διδάσκουν, χωρίς αυτό να προκαλεί κάποιο ζήτημα αφού κάθε Bούλγαρος καταλαβαίνει την εφευρεθείσα από τους κ. Τσίπρα – Κοτζιά «μακεδονική».

Σημείωσα στις 3/12 το βράδυ στο σύστημα του Twitter: «Αφού ο #zaef εφηύρε μια δική του “γλώσσα”, ευκολότερα τώρα θα εγκαταστήσει μια μειονότητα για να τη μιλάει κι επομένως να τη διδάσκεται με τη σύμφωνη γνώμη του @PrimeministerGR». Περίμενα, βλέπετε, κάποια αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών, προϊστάμενος του οποίου είναι (ακόμη σήμερα) ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς, το σύστημα διακυβέρνησης αντιμετώπισε το θέμα ως μια «λεπτομέρεια», όμοια απολύτως με τη «σουρωμένη κάλτσα» που χτυπάει βεβαίως στο μάτι, αλλά δεν κάνει καμία ουσιώδη διαφορά στα σπουδαία που συζητούνται στην πρωθυπουργική μπερζέρα.

Ως «fait divers», ένα «περιστατικό άνευ σημασίας», το αντιμετώπισαν τα συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, με οδηγό το Αριστερά στα FM και καθοδηγούμενη την κρατική τηλεόραση. Αντιθέτως, η «Κ» βγήκε την Τρίτη με τίτλο «Νάρκη από Ζάεφ στις Πρέσπες» επισημαίνοντας επιπροσθέτως ως προς το «γλωσσικό» ότι ο Σκοπιανός πρώτος θεωρεί ότι η γλώσσα «του» θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης».

Το μέγεθος της προβοκάτσιας είναι τεράστιο και κανένα photoshop δεν μπορεί να τη διασώσει. Ο κ. Ζάεφ ερμήνευσε σήμερα τη συμφωνία κατά το δοκούν, προτού επικυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, για να μπορεί να επικαλεστεί, καταλλήλως, τη μη αντίδραση αύριο.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *