Η πονηριά Τσίπρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η πονηριά Τσίπρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ζώης Τσώλης

Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά τις δημοσιονομικές εξελίξεις δεν απόρησαν που στο τέλος Οκτωβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 6,5 δισ. ευρώ, πιάνοντας τον στόχο ολόκληρου του έτους, 3,5% του ΑΕΠ.

Αυτό που δεν σημειώνει κανείς είναι ότι το αποτέλεσμα προέκυψε για τρίτη συνεχή χρονιά από την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, των ακινήτων, των κερδών και τη δραματική αύξηση των έμμεσων φόρων που συντελέστηκε τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί να σημειώσει κανείς ότι έως το τέλος Οκτωβρίου τα καθαρά έσοδα, από τη φορολογία, ανήλθαν σε 40,7 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. περισσότερα από πέρυσι.

Αυτό που επίσης δεν λέει κανείς είναι ότι η πολιτική της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης αντί ελαφρύνσεων για τις οποίες διψά η οικονομία μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας είναι καθαρή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου στο τέλος του χρόνου να κάνει ό,τι έκανε και πέρυσι, δηλαδή να διανείμει κοινωνικό μέρισμα, να δώσει φιλοδωρήματα στους συνταξιούχους (αφού προηγουμένως έκοψε το ΕΚΑΣ) και να χρηματοδοτήσει προσλήψεις που έχει προγραμματίσει στο Δημόσιο είτε με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου είτε με την ένταξη σε ειδικά προγράμματα (π.χ. μετανάστες, σχολεία, φορείς του Δημοσίου).

Αν σε αυτή την πρακτική προσθέσει κανείς τη δαπάνη των 800 εκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2018, δηλαδή πέρυσι τον Οκτώβριο, για τα αναδρομικά των ενστόλων που θα μπουν στους λογαριασμούς από την εθνική αρχή πληρωμών στις 14 Δεκεμβρίου, αντιλαμβάνεται ότι οι Συριζαίοι δουλεύουν παρασκηνιακά, συστηματικά με έναν σχεδιασμό που υπηρετεί τις εκλογικές τους ανάγκες.

Τι κι αν διαμαρτύρονται όσοι πληρώνουν τους φόρους – κατά βάση μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας -, το υπερπλεόνασμα είναι προγραμματισμένο και είναι το ταμείο για την εκλογική μάχη που έχει ξεκινήσει.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό ήταν ενσωματωμένο και το αίτημα προς τις Βρυξέλλες να μην περικοπούν οι συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου το 2019. Να είστε σίγουροι ότι θα το πετύχει.

Το ερώτημα είναι στην «πονηριά» Τσίπρα πώς θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία προς τις κάλπες και πόσο ξεκάθαρος και πειστικός θα είναι ο λόγος του για τη μείωση της φορολογίας και την ανάταξη της οικονομίας.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *