Χώρα επικίνδυνων αντιλήψεων

Χώρα επικίνδυνων αντιλήψεων

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Άγγελος Στάγκος

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της διαΝΕΟσις και του ΕΚΚΕ, που ανέλαβαν από κοινού να υλοποιήσουν στην Ελλάδα και με το ίδιο ερωτηματολόγιο αντίστοιχη έρευνα που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την World Values Survey (WVS), εμείς οι δημοσιογράφοι και τα μίντια στα οποία απασχολούμαστε είμαστε για το πυρ το εξώτερον. Ετσι τουλάχιστον πιστεύουν η πλειοψηφία των Ελλήνων αφού το 21,9% μας θεωρεί όλους ανεξαιρέτως διεφθαρμένους, το 57,3% έχει την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε διεφθαρμένοι, 17,2% είναι πιο επιεικείς μαζί μας και χαρακτηρίζουν διεφθαρμένους λίγους από το σινάφι μας και μόλις ένα αμελητέο 0,4% μας βλέπει άσπιλους και αμόλυντους στο σύνολό μας. Γι’ αυτό ίσως, το 1% εμπιστεύεται πλήρως την τηλεόραση και αντίστοιχα 0,6% τον Τύπο, το 13,7% έχει αρκετή εμπιστοσύνη στην τηλεόραση και το 13,1% στον Τύπο, το 48,8% δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα την τηλεόραση, ούτε το 55% τον Τύπο, το 36,4% δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην τηλεόραση και το ίδιο ισχύει για τον Τύπο από το 30,3% των πολιτών.

Με λίγα λόγια, καλά κάνουν οι αντιεξουσιαστές που βροντοφωνάζουν «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» και ο Π. Καμμένος που πλακώνει στις μηνύσεις, για να «κόψει τον βήχα» σε όσους τον ενοχλούν, κυρίως από τον Τύπο, ή ο Π. Πολάκης που χαρακτηρίζει «βοθροκάναλα» τα ιδιωτικά κανάλια. Αφού στην κοινή γνώμη επικρατεί συντριπτικά η άποψη ότι οι περισσότεροι ή και όλοι οι δημοσιογράφοι είναι διεφθαρμένοι και τόσο η τηλεόραση όσο και ο Τύπος είναι πάρα πολύ έως εντελώς αναξιόπιστοι ως θεσμοί, o Π. Καμμένος, ο Π. Πολάκης και οι αντιεξουσιαστές εκφράζουν την άποψη του σοφού λαού. Και με αυτή την έννοια, η κατάργησή τους θα ήταν ευλογία…

Είμαστε λοιπόν οι δημοσιογράφοι συνολικά «ρεμάλια» και τα μίντια αναξιόπιστα, άρα άχρηστα; Και πώς το ξέρουν οι «Ελληνάρες» που εκφράζουν τέτοια γνώμη, όταν ελάχιστοι διαβάζουν εφημερίδες; Και γιατί παρακολουθούν τότε τα δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις, αφού δεν τα πιστεύουν; Το σημαντικότερο, γιατί η κυβέρνηση Συρανέλ προσπαθεί τόσο πολύ να ελέγχει Τύπο και τηλεόραση, ενώ κατά τους πολίτες είναι φανερό ότι οι συνολικά διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι και τα αναξιόπιστα μίντια έχουν ελάχιστη απήχηση; Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά για χώρα με αυτές τις αντιλήψεις. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν καλοί και κακοί, έντιμοι και διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι, όπως σε όλα τα επαγγέλματα και ότι όντως η δημοσιογραφία και τα μίντια έχουν μία αυξημένη κοινωνική και πολιτική ευθύνη γιατί πληροφορούν και επηρεάζουν. Ομως η έννοια της ελευθεροτυπίας είναι να υπάρχουν και να ακούγονται ελεύθερα όλες οι απόψεις!

Κάποια στιγμή η ελληνική κοινή γνώμη και μαζί της οι αναρχομπαχαλάκηδες, οι Καμμένοι και οι Πολάκηδες πρέπει να καταλάβουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκφοβίζεται ο Τύπος και η ελευθερία του είναι ιερή στην Ευρώπη, γιατί δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ελευθεροτυπία», όπως τονίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *