Ο κουλτουριάρης Τσίπρας

Ο κουλτουριάρης Τσίπρας

- in Επικαιρότητα
0

1. Ο κ. Τσίπρας είναι απαράμιλλος στην αμορφωσιά και ανοησία του.

Ακόμα και τον συμβολισμό της Ιθάκης κατάφερε να μπασταρδέψει.

Διότι κάποιος από τους συμβουλάτορές του που χρυσοπληρώνονται (Καρτερός, Καρανίκας κλπ) θα έπρεπε να του πει πως υπάρχει μεν η πανάρχαια Ιθάκη του Ομήρου, όπου ο ήρωας Οδυσσέας αγωνιστής ενάντια στο κατεστημένο του Ποσειδώνα, κατορθώνει μετά από 10 έτη περιπλάνησης, όχι δίχως κάποιες απολαύσεις σαν την Καλυψώ και την Κίρκη, να επιστρέψει στο νησί, στο σπίτι, στην οικογένεια, στο βασίλειό του.

Μα υπάρχει και η Ιθάκη του Καβάφη: –

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, / να εύχεσαι νά’ναι μακρύς ο δρόμος,/ γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις/»

2. Προφανώς ο ανήλικος (κατά Βερναρδάκη) πρωθυπουργός μας πήρε τον συμβολισμό του Ομήρου. Προφανώς ταύτισε τον εαυτό του με τον Οδυσσέα καθώς βγήκαμε ως χώρα από τις περιπλανήσεις στο μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος είχε φορτώσει στη χώρα το 2015, και αράξαμε στο βασίλειο της τσιπρικής «κανονικότητας».

Τέλος καλό όλα καλά, ως εδώ.

Μόνο που μόλις δυο βδομάδες μετά (10 Σεπ) ήρθαν οι απαιτητικοί ελεγκτές και θα έρχονται 4 φορές το χρόνο – ως απεσταλμένοι του κακού Ποσειδώνα ή ως μνηστήρες. Και δυστυχώς ο πολυμήχανος ήρωας αγωνιστής του χρόνου τέτοιο καιρό δεν θα είναι παρών να τους αντιμετωπίσει. Όχι δηλαδή πως τους αντιμετώπισε ποτέ πέρα από το να υπογράψει όλα όσα του πρότειναν.

Αναμφίβολα, οι θαυμαστές του θα τον θαυμάζουν για όσο θα τον θυμούνται μετά τις επερχόμενες Εκλογές, οπότε μάλλον θα χάσει το Βασίλειο. Τι ήρωας θα ήταν, έστω και ανήλικος, αν δεν είχε θαυμαστές – μετά από τόσες ηρωικές διαπραγματεύσεις.

3. Είναι τόσο φτηνό αυτό το σύμβολο, τόσο αταίριαστο για έναν κουφιοκέφαλο κωλοτούμπα σαν τον κ. Τσίπρα.

Θα κέρδιζε συμπάθειες αν έκανε το διάγγελμα του με όλα τα κανάλια παρόντα κάπου αλλού και με άλλο περιεχόμενο. Με μια καθαρή αξιολόγηση των πεπραγμένων, με λίγα νούμερα, με τα συν και τα πλήν, τα ορθά και τα λάθη.

Μπα! Αυτός παντού σε έναν καθρέφτη απευθύνεται μεθώντας με τους ήχους της χαώδους περιαυτολογίας του κι ενα αλάθητου που ξεπερνά τον Πάπα.

Ας έκανε το διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου όπου ορίζονται μίζες και σχεδιάζονται μιζέριες για τον λαό.

Ή απο το Σύνταγμα όπου αγγαλιαζόταν και χαριεντιζόταν με τον συναγωνιστή του, καρεκλοκένταυρο Καμμένο.

Ή από τη Μάνδρα εξορκίζοντας τους πνιγμένους ή από το Μάτι εξορκίζοντας τους πυρπολημένους πολίτες.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές τοποθεσίες με «ηθικό πλεονέκτημα»!

4. Άραγε διάβασε ποτέ την Ομηρική Οδύσσεια;

Διάβασε την πολυλογάδικη και αποτυχημένη Οδύσσιεα του Καζαντζάκη;

Διάβασε ίσως την «Ιθάκη» του Καβάφη που είναι σύντομη; Κι αν τη διάβασε, λέτε να κατάλαβε κάτι χρήσιμο για τον εαυτό του και τον λαό που θα έπρεπε να υπηρετεί;

Διότι ο Καβάφης εύχεται να είναι μακρύς ο δρόμος γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Ο κ. Τσίπρας είχε μεν περιπέτειες και απολαύσεις στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Αμερική, στην Ευρώπη, συχνά ως τουρίστας με τη «σύντροφο», ή με κραταιούς ηγέτες (με γραβάτα αυτοί!). Μα πήρε τόση γνώση όσο νερό παίρνει ένα κουταλάκι από τον ποταμό.

Να είναι μακρύς ο δρόμος και γέρος πια να αράξεις στο νησί –

μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.

Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.

Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *