Λαϊκό πρόβλημα ανασφάλειας

Λαϊκό πρόβλημα ανασφάλειας

- in Επιλογές από τον Τύπο
0

Άγγελος Στάγκος

Ενα από τα επικοινωνιακά «τρικ» του πρόσφατου ανασχηματισμού ήταν η αναγόρευση της Ολγας Γεροβασίλη σε υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, δεν ήθελε η γυναίκα να μετακινηθεί από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά προκειμένου να βρεθεί εκτός κυβέρνησης και αφού το νέο της πόστο αναβαθμίστηκε με την αποσύνδεσή του από το υπουργείο Εσωτερικών, δέχτηκε. Πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα μια υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και η πρωτοτυπία ενισχύθηκε με τη δημιουργία θέσης υφυπουργού για να βολευτεί εκεί το νέο απόκτημα των Συρανέλ, η καραμανλική και καζαντζακική, κατά δήλωσή της, Κατερίνα Παπακώστα.

«Αρωμα γυναίκας» λοιπόν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με την προσθήκη του ευρήματος της Ολγας Γεροβασίλη ότι «η ασφάλεια είναι λαϊκό δικαίωμα», όπως διαλαλεί για να του προσδώσει και αριστερή οσμή. Πέρα όμως από όλα αυτά τα επικοινωνιακά, θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ήδη ότι θα απαιτηθεί τιτάνιο έργο για να μείνει κάτι, εκτός από μυρωδιά. Το πρόσφατο επεισόδιο στην πρεσβεία του Ιράν κατέδειξε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σώματα ασφαλείας βρίσκεται στα επίπεδα της πιο ανεύθυνης και ανίκανης δημοσιοϋπαλληλίας. Αλλωστε δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την τραγωδία στο Μάτι, τότε που η ανεπάρκεια της αστυνομίας αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Και μπορεί η κυβέρνηση να μην το παραδέχτηκε ποτέ, αλλά η αποπομπή του Ν. Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μιλάει μόνη της…

Ασχέτως πάντως του τι έχει αντιληφθεί ή όχι η νέα υπουργός, το έμψυχο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. ανέρχεται περίπου στις 55.000 άτομα, αριθμός υψηλός για το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού. Ωστόσο, αντιστρόφως ανάλογες είναι οι υπηρεσίες που παρέχει στον Ελληνα πολίτη στην καθημερινότητά του, κρίνοντας από τις επιδόσεις της. Κυρίως, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για να αισθάνεται ο Ελληνας πολίτης αίσθημα ασφάλειας, που είναι «λαϊκό δικαίωμά» του. Αφού αυτό το αίσθημα ασφάλειας δεν το αισθάνονται ούτε η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. και τα στελέχη της. Οταν είναι ημίκλειστη την ημέρα και ερμητικά κλειστή τη νύχτα η Ηρώδου Αττικού, που είναι σημαντική για την κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, όταν κλείνονται το βράδυ οι οδοί όπου βρίσκονται αστυνομικά τμήματα, όταν οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε υπηρεσία μιλούν συνεχώς στα κινητά ή πίνουν «φραπέδες» και όταν αιφνιδιάζονται συνεχώς από αναρχομπαχαλάκηδες χωρίς να αντιδρούν σύμφωνα με τον νόμο, είναι φανερό ότι ούτε οι αστυνομικοί νιώθουν ασφαλείς, ούτε έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, ούτε εμπνέουν αίσθημα ασφαλείας.

Αυτές οι ορατές ενδείξεις κακής λειτουργίας και μαζί τους η ασυδοσία που επικρατεί στο κυκλοφοριακό καθημερινά και το θράσος με το οποίο συμπεριφέρονται οι παντός είδους κακοποιοί οδηγούν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα. Οτι τα σώματα ασφαλείας στην Ελλάδα δεν εκπαιδεύονται σωστά, δεν υπακούουν σε κανόνες πειθαρχίας και δεν καταλαβαίνουν ότι πληρώνονται για να τηρούν τους νόμους και την τάξη. Αυτό σε πρώτο επίπεδο, γιατί υπάρχει βεβαίως και τεράστιο πρόβλημα οργάνωσης.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *