Διογκούμενο άχρηστο Δημόσιο

Διογκούμενο άχρηστο Δημόσιο

- in Επικαιρότητα
0

1. Κανείς δεν ξέρει πόσους φορείς και οργανισμούς έχει το ευρύτερο Δημόσιο. Και φυσικά, το θέμα δεν απασχολεί καθόλου τον κ. Τσίπρα και το τσούρμο των τσακαλιών που κάνουν την κυβέρνηση.

Στη διετία 2009-10 ο θεσπέσιος Θ. Πάγκαλος ανέλαβε να καταγράψει τους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου για να υπάρχει σαφής εικόνα του πόσοι και ποιοί είναι, ποιό είναι το αντικείμενό τους, πόσους υπαλλήλους έχει ο καθένας και τι κοστίζει. Ήταν στην αυγή της χρεοκοπίας μας με την κυβέρνηση Γιωργάκη Π.

Όπως κάθε άλλο εγχείρημα με ουσιαστικό αντικείμενο για όφελος της Πολιτείας και αυτό κατέληξε στη συνήθη ελληνική τρύπα στο νερό. Ουδέποτε συμπληρώθηκε η καταγραφή – μα ο κ. Πάγκαλος συνέχισε να υπουργεύει και να μιλά ευφραδώς για τα πάντα. Το θέμα έκλεισε με το κλείσιμο 10 τέτοιων «φορέων».

2. Ούτε το 2015 με τη νέα κυβέρνηση τσιπριστών ούτε τώρα το 2018 ξέρουμε κάτι παραπάνω πέραν του ότι όχι μόνο δεν κλείνουν παλαιοί άχρηστοι μα ανοίγουν καινούριοι χρήσιμοι για το βόλεμα των κομματόσκυλων των Σύρανελλήνων.

Τον Ιούνιο 2017 εκδόθηκε το «Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης» από το υπουργείο Εσωτερικών (κ. Σκουρλέτης) αλλά ούτε τώρα δόθηκαν στοιχεία (αλλοίμονο αν οι τσιπριστές κατέγραφαν την αλήθεια για το Δημόσιο) διότι «η διοικητική πραγματικότητα έχει έντονα δυναμικό χαρακτήρα».

Προσέξτε αυτή τη φράση «δυναμικός χαρακτήρας». Όπως έχουμε γράψει επαναληπτικά και θα συνεχίσουμε μέχρι ναυτίας, οι τσιπριστές λένε την αλήθεια μόνο όταν δεν μιλάνε – οπότε κατασκευάζουν το επόμενο ψέμα. Εδώ τώρα, η λόγια φράση σημαίνει πως δημιουργούνται συνεχώς νέοι φορείς κλπ. και διορίζονται νέοι αργόσχολοι, γι’ αυτό η όποια καταγραφή θα είναι ελλιπής!

3. Γνωρίζετε πως ο χαρισματικός μας Τσίπρας έφτιαξε πρωθυπουργικό γραφείο και στη «συμπρωτεύουσα» Θεσσαλονίκη. Και απορείς πώς προηγούμενοι αγνοούσαν το πως γίνεται «συμπρωτεύουσα» δίχως συμ-πρωθυπουργό.

Αλλά κάθε υπουργός με την ευλογία (ίσως και γενικότερη παρότρυνση) του μεγάλου ιεροφάντη κάθε τόσο σκαρώνει κάποιο γραφείο, οργανισμό ή φορέα. Πού να τους προλάβει ο καταγράφων υπάλληλος.

Π.χ. ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ιδρύει στο νέο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Σχολή Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο (έδρα του σύντροφου Δικαιοσύνης Κοντονή) με παράρτημα στη Κεφαλονιά για το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων, και Σχολή Οικονομικών Επιστημών στη Κέρκυρα η οποία, όμως, θα έχει και Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα. Και πάει λέγοντας….

Τώρα (Ιούλιος 2018) η κα. Φωτίου της Κοινωνικής Αλληλεγγύης θέλει να φτιάξει έναν μηχανισμό καταγγελίας περιστατικών κακοποίησης (όπως τα αποτρόπαια συμβάντα στη Λέρο και στη Ζάκυνθο) που θα συνδέεται με το Κέντρο Αποκατάστασης και τους εισαγγελείς. Η λαλίστατη και καλόκαρδη κυρία πάσχει δυστυχώς από γοερή άγνοια, διότι τέτοιος μηχανισμός ήδη λειτουργεί άνετα από το 1995. Λέγεται «Χαμόγελο του Παιδιού», μια μη κρατική, μη κερδοσκοπική οργάνωση κι έχει βοηθήσει ως τώρα 1,2 εκατομμύρια παιδιά και τις οικογένειές τους.

4. Μα οι τσιπριστές δεν είχαν ποτέ σχέση με την πραγματικότητα ή την πολιτεία. Θέλουν να κυβερνούν και να παραμείνουν στην εξουσία. Γι’ αυτό ιδρύουν ακούραστα οργανισμούς και φορείς (ακόμα κι αν υπάρχουν τέτοιοι) ώστε να διορίζουν και να ελέγχουν ολοένα μεγαλύτερη έκταση του κράτους.

Στα δυο χρόνια Οκτ 2015 – Οκτ 2017, όσο μπορεί να υπολογίσει κανείς, οι φορείς του ευρύτερου Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 64,75%. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μείον τους ΟΤΑ) αυξήθηκαν από 1.018 (2015) σε 1.211 (2017) κατά 13,4%. Συνολικά κρατικοί φορείς και ΝΠΔΔ αυξήθηκαν κατά 290, δηλαδή 22,4%.

Ας μη νομίζουμε πως μόνο οι τσιπριστές έχουν επιδοθεί σε τέτοιες πράξεις. Το 1981 ο Έβερτ στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή είπε σε συνέντευξή του στη Μεσημβρινή (22/6/81) με υπερηφάνεια πως το 80% και πάνω της οικονομικής δραστηριότητας (τράπεζες, λιπάσματα, πετρέλαια, αερομεταφορείς, ασφάλειες κλπ.) ήταν κρατικοποιημένο. Λίγα χρειαζόταν να κάνει ο Ανδρέας Π. όταν ανήλθε στην εξουσία λίγο αργότερα: αυτός αύξησε μισθούς κυρίως. Ο Τσίπρας κάνει και τα δυο στον βαθμό που μπορεί.

Μην παραξενευτείτε αν έχουμε χειρότερη χρεωκοπία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *