Εγκληματικά παραπετάσματα

Εγκληματικά παραπετάσματα

Πάσχος Μανδραβέλης

Κάποιοι αφελείς μπορεί να σκεφτούν: «Ολα τα είχε η κυβέρνηση, ένας γερός τσακωμός για την ευημερία του κ. Δημήτρη Κουφοντίνα της έλειπε». Και όμως. Η μεταγωγή του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου σε αγροτικές φυλακές είναι επικοινωνιακώς χρήσιμη για την κυβέρνηση. Δεν ικανοποιεί απλώς τη στενή κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτρέπει τον δημόσιο διάλογο από τα λάθη και τις παραλείψεις που δημιούργησαν την εκατόμβη στο Μάτι. Αντί να συζητάμε για τα θύματα από την πυρκαγιά της κυβέρνησης, θα κουβεντιάζουμε για τους 23 δολοφονηθέντες της «17 Νοέμβρη».

Γράφαμε στο χθεσινό φύλλο για τα «επικοινωνιακά παραπετάσματα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικών τρολ σε κάθε μεγάλη καταστροφή, προκειμένου να εκτρέψουν τη συζήτηση μακριά από τις ευθύνες της κυβέρνησης: «Ενας γερός τσακωμός στο Twitter είναι σωτήριο επικοινωνιακό τερτίπι. Η συνταγή είναι απλή. Ορδές τρολ επικεντρώνουν τα βέλη σε ένα στόχο. Αν ο στόχος απαντήσει, τόσο το καλύτερο. Ο σαρκασμός εντείνεται. Επονται οι χρήσιμοι ηλίθιοι που θέλουν να πουν κι αυτοί κάτι. Το θέμα διογκώνεται, περνάει στα ειδησεογραφικά sites και από εκεί στα παραδοσιακά media. Οταν η καταστροφή δεν είναι μεγάλη για να ξεχαστεί και οι ευθύνες δεν είναι τεράστιες για να παραγραφούν, στο τέλος μένει ο καβγάς των μεν με τους δε και ουχί η κυβερνητική αβελτηρία. (…) Περνούν οι κρίσιμες ώρες και σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο επικοινωνιακό περιβάλλον οι αρνητικές εντυπώσεις κρατούν τρεις ημέρες. Οι κραυγές κρύβουν την ανικανότητα. (…) Ετσι κέρδισε πολλές επικοινωνιακές μάχες η κυβέρνηση…» («Επικοινωνιακά παραπετάσματα», «Καθημερινή» 3.8.2018).

Δυστυχώς έτσι, σαν τρολ, λειτουργεί το επικοινωνιακό επιτελείο της «λαοσωτηρίου». Κάθε φορά που η κυβέρνηση στριμώχνεται, κάποιος θα ανοίξει ένα φορτισμένο ιδεολογικά θέμα. Πέρυσι στις 15 Αυγούστου κάηκαν Κάλαμος, Βαρνάβας, Γραμματικό και Καπανδρίτι. Στις 17 Αυγούστου, ο κ. Σταύρος Κοντονής ξεκίνησε καβγά με τον Εσθονό υπουργό Δικαιοσύνης αρνούμενος να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα». Αρχίσαμε αμέσως έντονη ιδεολογική συζήτηση για τις ομοιότητες και διαφορές ναζισμού-κομμουνισμού. Αυτή όμως είχε ως αποτέλεσμα τόσες παράπλευρες απώλειες. Αν ο δημόσιος διάλογος επέμενε στις τότε παραλείψεις της κυβέρνησης, αυτές δεν θα γίνονταν φέτος εγκληματικές. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γλίτωσαν με ένα επικοινωνιακό καψάλισμα. Δεν ένιωσαν την ανάγκη να μάθουν από την καταστροφή, ούτε να διορθώσουν κάτι στο σύστημα πυροπροστασίας, με αποτέλεσμα φέτος να μετράμε νεκρούς.

Τώρα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Αν το επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης πετύχει, ας ετοιμαζόμαστε του χρόνου για χειρότερα.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *