E1410: Πόσο εύκολα θα καταληφθεί το Κίεβο;

E1410: Πόσο εύκολα θα καταληφθεί το Κίεβο;

Όλοι οι στρατιωτικοί αναλυτές στα ελληνικά και ξένα κανάλια τείνουν να συμφωνήσουν πως η κατάληψη του Κιέβου από τους Ρώσους δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Οι Ρώσοι καθυστερούν την τελική τους επίθεση τουλάχιστον από τις 6 Μαρτίου, με τη στάσιμη φάλαγγά τους. Και από τις 7 Μαρτίου άρχισαν παρασκηνιακές ζυμώσεις με τον Ισραηλινό Πρόεδρο να επισκέπτεται αστραπηδόν Άγκυρα και μετά Μόσχα (3 ώρες με τον Πούτιν) και στις 9 Μαρτίου να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι ο Μακρόν φέρνοντας τώρα και τον Xi Jinping Κίνας!

Ίσως τα πράγματα να αλλάξουν και μια λύση να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας. Διότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος δεν συμφέρει στον Πούτιν και η κατάληψη του Κιέβου θα του κοστίσει πολύ ακριβά. Ακόμα και οι Ρώσοι άρχισαν να το κατανοούν.

Στη φωτογραφία αριστερά η πρωτεύουσα της Τσετσενίας Grozny – κατεστραμμένη από βόμβες, όπως είναι μερικές πόλεις της Ουκρανίας τώρα.

Την περίοδο 1999-2000 οι Ρώσοι ξόδεψαν πάνω από δύο μήνες για να καταλάβουν την Grozny, που τότε είχε πληθυσμό κοντά 200.000 μόνο και δεν είχε κανονικό στρατό καλά εξοπλισμένο. Οι Ρώσοι είχαν 21.200 άντρες και 2.000 προ-Ρώσους Τσετσένους. Οι Τσετσένοι παράταξαν μόνο 3.000-6.000 σε παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι Τσετσένοι έχασαν 1.500-2.000 άντρες. Οι Ρώσοι περίπου 1.000. Άμαχοι σκοτώθηκαν περίπου 5.000-8.000 (Wikipedia).

Στην Ουκρανία οι Ρώσοι έχουν ξαμολήσει περίπου 200.000 στρατιωτικό προσωπικό μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και 10.000 τουλάχιστον Τσετσένοι που και άγριοι είναι στη μάχη, αδίστακτοι φονιάδες, και πολλοί από αυτούς ειδικοί σε μάχη μέσα στην πόλη. Όλοι αυτοί έχουν υπερσύγχρονα όπλα και υποστηρίζονται από εκατοντάδες τεθωρακισμένα και αεροσκάφη. Οι ρωσικές δυνάμεις πλεονεκτούν περίπου 4:1 σχετικά με τους Ουκρανούς.

Τώρα, το Κίεβο έχει πληθυσμό κοντά τρία εκατομμύρια και είναι φρουρούμενο από τακτικό στρατό, πολιτοφυλακές και σχεδόν κάθε αρσενικό κάτοικο, συν άλλους εθελοντές. Ανάμεσα στους τελευταίους είναι μερικές χιλιάδες Τσετσένων που βρήκαν τώρα την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Ρώσους δυνάστες και βασανιστές τους! Έτσι αυτοί, εξίσου εκπαιδευμένοι σε τρομοκρατικές μάχες μέσα στην πόλη, θα αντιμετωπίζουν τους προδότες συμπατριώτες τους που συμμαχούν με τους εχθρούς Ρώσους! Η πόλη στέκεται σε ύψωμα και στον ποταμό Δνείπερο, που της δίνει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα.

Για να καταλάβουν το Κίεβο οι Ρώσοι πρέπει να μπουν μέσα. Αυτό θα τους κοστίσει μεγάλη απώλεια σε άντρες – κι έχουν ήδη χάσει τουλάχιστον 2.000-3.000. (Την 5η μέρα της εισβολής οι Ρώσοι παραδέχθηκαν πως είχαν χάσει 500 άνδρες. Έκτοτε δεν ανακοινώνουν απώλειες.)

Οι γηγενείς, επιπλέον, έχουν πολύ καλύτερη γνώση και του περιβάλλοντος χώρου με τα δάση και τα νερά και, φυσικά, της ίδιας της πόλης. Ακόμα και με λίγους καλούς ακροβολιστές και ατάκτους, απαίδευτους άντρες (και γυναίκες) με μολότοφ θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους επίδοξους κατακτητές.

Διαβάζω στο Ίντερνετ πως Ρώσοι στρατηγοί προειδοποίησαν τον Πούτιν πως η εισβολή στην Ουκρανία και δη η κατάληψη του Κιέβου θα ήταν καταστροφική για την ίδια τη Ρωσία.

Ο πόλεμος στην Τσετσενία συνεχίστηκε και μετά την κατάληψη του Γκρόζνι για 10 έτη. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ομάδες αντι-Ρώσων που προβάλλουν σποραδική αντίσταση. Οι δυο αντίπαλες πλευρές Τσετσένων στην Ουκρανία το δείχνουν αυτό ξεκάθαρα.

Οι απώλειες των Ρώσων για να μπουν στο Κίεβο θα είναι μεγάλες και θα γίνουν τεράστιες, αφού μπουν μέσα. Ακόμα και αν η πόλη πέσει και μείνουν μόνο ερείπια με λιγοστά όρθια κτήρια, η αντίσταση παρτιζάνων θα συνεχιστεί και οι Ρώσοι θα χάνουν και άνδρες και στρατιωτικό υλικό.

Όπως έγραψα, τα περίχωρα του Κιέβου έχουν δάση και αυτά παρέχουν εξαιρετικές ευκολίες για ανταρτοπόλεμο για έναν αποφασισμένο λαό.

Οι Ουκρανοί δεν θα υποταχθούν. Μισούν τους Ρώσους και τώρα πολύ περισσότερο από ποτέ.

Ο Ζελένσκι είναι ήδη ήρωας πατριώτης. Αν σκοτωθεί θα είναι ήρωας μάρτυρας.

Ο Πούτιν έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και δεν θα γίνει ποτέ δεκτός στους Δυτικούς. Όπως ο Χίτλερ δεν καταλάβαινε πως είχε χάσει το παιχνίδι στη Ρωσία, ειδικά μετά τη μάχη στο Kursk, έτσι και αυτός δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει, πως έχει χάσει το παιχνίδι στην Ουκρανία και όλη την Ευρώπη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *