Οδικές συγκοινωνίες

Οδικές συγκοινωνίες

1. Τα τελευταία χρόνια οι κρατικές επιχορηγήσεις στη νευραλγική αυτή δημόσια επιχείρηση ΟΣΥ μειώθηκαν. Φέτος δεν προβλέπεται καμιά κρατική επιδότηση . Έτσι γίνεται προβληματική η βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς αναμένεται ζημιά 35,8 εκατομμυρίων, γεγονός που αποκλείει τη βελτίωση της επιχειρησιακής της ικανότητας.

Υπάρχουν ανάγκες τόσο για αύξηση προσωπικού όσο και για τη βελτίωση λεωφορείων και τρόλεϊ. Ο στόλος αποτελείται από πεπαλαιωμένα οχήματα πολλά από τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις χρειάζονται ανταλλακτικά που δεν υπάρχουν.

2. Το 2015 τα θερμικά λεωφορεία (πάνω από 2.000) είχαν ηλικία σχεδόν 13 ετών και όσο περνά ο καιρός αυτή αυξάνεται. Το ίδιο ισχύει για τα 356 ηλεκτροκίνητα τρόλεϊ, που είναι ακόμα παλαιότερα.

Η έλλειψη χρημάτων εμποδίζει επισκευές και προμήθειες ανταλλακτικών έτσι που πολλά οχήματα παροπλίζονται. Στα αμαξοστάσια των ΟΣΥ κάθονται 1.000 λεωφορεία και τρόλεϊ, ακινητοποιημένα. Τα δρομολόγια εκτελούνται από 1.200 οχήματα τα περισσότερα από τα οποία έχουν παλιώσει και βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Οι τεχνικοί αναγκάζονται να τα συντηρούν με ανταλλακτικά από τα ακινητοποιημένα οχήματα. Έτσι καλύπτονται οι τρέχουσες ανάγκες.

Σαν συνέπεια η συγκοινωνιακή λειτουργία της επιχείρησης έχει περιοριστεί κατά περίπου 30%.

3. Σε αυτό συμβάλλει και η ανεπάρκεια του προσωπικού σε οδηγούς και τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης, δήθεν των συγκοινωνιών, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις οδήγησε σε σημαντική μείωση προσωπικού.

Στο τέλος του 2009 οι εργαζόμενοι αριθμούσαν συνολικά περίπου 5.500 ενώ σήμερα είναι 3.500.

Οι τεχνικοί που συντηρούν τον στόλο το 2012 αριθμούσαν περίπου 1.200 ενώ σήμερα είναι 700.

Η εικόνα είναι πολύ ζοφερή.

4. Είναι η ίδια ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία και τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια: ανεπάρκεια προσωπικού και κτιρίων.

Σε ορισμένα μέρη κτίρια για σχολεία δεν υπάρχουν ή είναι παλιά, αφρόντιστα, ακατάλληλα. Και υπάρχει έλλειψη δασκάλων και καθηγητών.

Τα κτίρια των δημόσιων νοσοκομείων επίσης είναι σε πολλές περιπτώσεις παλαιά και αφρόντιστα. Εδώ υπάρχουν ελλείψεις όλων των υλικών (φάρμακα, γάζες, σύνεργα, σεντόνια κλπ.) καθώς και γιατρών και νοσηλευτών. Ελλείψεις από όλα, εκτός από ασθενείς. Και τελευταία κλέβονται πανάκριβα μηχανήματα!

Από την άλλη γίνονται διορισμοί και προσλήψεις κατά χιλιάδες.

Μόνο που πρόκειται για ημέτερους και κομματόσκυλα, δηλ. κομματικούς πελάτες, και όχι για προσωπικό με αναγκαίες ειδικότητες.

Η απλή αλήθεια είναι πως τίποτα δεν αλλάζει όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Αλλάζει μόνο το βάθος της βαρβαρότητας και αθλιότητας στο οποίο βολευόμαστε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *