Το τελευταίο μήνυμα

Το τελευταίο μήνυμα

Παπαδόπουλος Νότης

Μάγια θα είχε κάνει ο μεγάλος εκλιπών. Ισως να ζήτησε από το υπερπέραν μια τελευταία χάρη. Να έρθουν έστω για λίγο στα συγκαλά τους αυτοί που μας κυβερνούν, πριν αναπαυθεί για πάντα εκείνος στα χώματα της Κρήτης. Και να δείξουν τον καλό τους εαυτό. Να κοπάσει η διχαστική αντιπαράθεση, πάψει η ρητορική του μίσους, να νικήσει για μια φορά η ευγένεια και ο σεβασμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος προσήλθαν ευλαβικά στη Μητρόπολη για την εξόδιο ακολουθία, αγνοώντας τον επικοινωνιακό αντίκτυπο από τις αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους. Και η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε τα «γιούχα» του κόσμου – «δεν συνάδουν ούτε με το ήθος ούτε με το ύφος της παράταξης και, προφανώς, ούτε με τη στιγμή». Αλλά και τα ιντερνετικά «πιστόλια» του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησαν να φτιάξουν κλίμα, για «εφιάλτες» και «αποστάτες», μαζεύτηκαν άρον-άρον μόλις έγινε γνωστό ότι η οικογένεια Μητσοτάκη αρνήθηκε να αναλάβει το Δημόσιο τα έξοδα της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού.

Κάποιοι άλλοι άρχισαν αίφνης να γράφουν τα αντίθετα απ’ όσα έλεγαν όσο ζούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – θυμήθηκαν ότι ήταν αντιστασιακός, είχε φυλακισθεί και καταδικασθεί σε θάνατο για τη δράση του και απελευθερώθηκε μετά από ανταλλαγή βρετανών και γερμανών αιχμαλώτων. Παραδέχθηκαν ακόμη ότι συχνά ήταν μπροστά από την εποχή του και ανέφεραν ότι ήταν αντίθετος με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Και ως επιστέγασμα ήρθε η σεμνή και γενναία επίσκεψη του ήρωα της Αντίστασης Μανώλη Γλέζου, με ένα λουλούδι, στην οικογένεια του εκλιπόντος για να μάθει το πανελλήνιο ότι χάρη στις προσπάθειες και τις μεσολαβήσεις Μητσοτάκη προς τους κομμουνιστές και τους εθνικόφρονες στην Κρήτη απετράπη ο εμφύλιος στο νησί την περίοδο της Κατοχής!

«Οποιος θέλει να ξέρει αληθινά ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τη μόνιμη κατοικία του. Ενα μικρό αγροτικό νεκροταφείο στον Αργουλιδέ Χανίων. Πέντε κυπαρίσσια, λίγα λουλούδια κι ένα πέτρινο εκκλησάκι. Ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε, βέβαια, καμία πολυτέλεια. Ενας ανυποψίαστος περαστικός δεν θα φανταζόταν ποτέ ότι ένας σπουδαίος άνδρας κείτεται εκεί. Ομως αυτό ήθελες. Δεν είχες ανάγκη από κάτι παραπάνω» χαιρέτησε συγκινημένος τον πατέρα του ο Κυριάκος. Με όλη την οικογένεια να «κρέμεται» από το σκεπασμένο με την ελληνική σημαία φέρετρο.

Να μπορούσαν τα μάγια να κρατήσουν περισσότερο από μια νεκρώσιμη ακολουθία. Οι πολιτικοί μας να αναζητούν συγκλήσεις αντί να εφευρίσκουν διαφωνίες, η κοινή γνώμη να περιμένει λύσεις και όχι να γοητεύεται με κοκορομαχίες. Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *