Αντιφατική Τερέζα Μέι

Αντιφατική Τερέζα Μέι

1. Η κα Μέι θέλει να το παίξει “σιδηρά κυρία” όπως η κα Θάτσερ. Κανείς πολιτικός δεν μπορεί, ως φαίνεται, να αποφύγει κάποια αυταπάτη. Η εποχή μας είναι πολύ διαφορετική από την εποχή της Θάτσερ, η οποία ενστερνίστηκε με απεριόριστη αισιοδοξία το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ. Εκείνη δεν θα επέτρεπε  ποτέ να φθάσουν τα πράγματα στην τωρινή περίπλοκη και βλακώδη κατάσταση.

Η ΤΜ θέλει πλήρη έξοδο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τον περιορισμό ελεύθερης εισόδου Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία. Το μόνο που θα κρατήσει θα είναι ορισμένες εμπορικές συμφωνίες – αν, φυσικά, συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Αλλά δεν εξήγησε πώς και πότε (δηλαδή το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια) αυτής της αποχώρησης και απεμπλοκής. Ακόμα και μετά τις ανακοινώσεις της (17/1/17) στο ανάκτορο του Λάνκαστερ, η πορεία μοιάζει να είναι “στα τυφλά” παρότι το Μπρέξιτ πήρε την ευλογία των Βουλευτών και περιμένει τώρα και αυτήν των Λόρδων !

Όπως κάθε πρωθυπουργός (όπως και ο Κάμερον) στην προσπάθεια να ικανοποιήσει κάθε τάση στο κόμμα η ΤΜ κάνει γκάφες και πέφτει σε αντιφάσεις.

2. Ναι η ΤΜ θα φύγει με “σκληρό Brexit” μα θα υπάρχει “ευρεία και αμοιβαία πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά”. Κι ενώ θα εμποδίσει τη μετανάστευση, νοιώθει πως η οικονομία έχει ανάγκη από ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους – γιατρούς, δασκάλους κλπ.

Ποια θα είναι αυτή η ευρεία αμοιβαία πρόσβαση; Πώς ακριβώς θα επιλέγονται οι επιθυμητοί εξειδικευμένοι και πόσοι;…

Μερικοί, πάλι, όπως ο φανατικός Μπόρις Τζόνσον, νυν υπουργός Εξωτερικών, θέλουν έξοδο και από την τελωνειακή ένωση (αλλιώς δεν υπάρχει πλήρης απόσυρση), ενώ άλλοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ εκτιμά πως αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Γι’ αυτό η ΤΜ θέλει επιμέρους ή a la carte συμφωνίες με χώρες της Ευρώπης ελπίζοντας να συνδυάσει τις δυο απόψεις στο κόμμα της. Μόνο που οι χώρες της Ευρώπης συμφωνούν όλες μαζί, ως μπλοκ, όχι ιδιεταίρως!

3. Υπάρχουν κι άλλες δυσκολίες.

Η ΤΜ κάνει ζαχαρώδεις εκκλήσεις για κατανόηση προς τους “Ευρωπαίους αδελφούς μας” κι εκφράζει ευχές για την ευημερία της ΕΕ ενώ συμβουλεύει τους αξιωματούχους και υπουργούς της να μην χρησιμοποιούν άστοχες εκφράσεις για την ΕΕ (όπως κάνει απαξιωτικά ο Τζόνσον κατά καιρούς) που θα επηρέαζαν αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το Μπρέξιτ.

Αλλά την ίδια ώρα αρνείται να προσφέρει οποιαδήποτε εγγύηση για τα δικαιώματα των 3.5 εκμ Ευρωπαίων πολιτών που ζουν κι εργάζονται στη Βρετανία, ενώ μένουν εξίσου μετέωροι τα 1.2 εκμ Βρετανών πολιτών που είναι μόνιμοι κάτοικοι σε χώρες της Ευρώπης.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Τιμ Φάρον, όλοι φιλοευρωπαϊστές, κατηγορούν την ΤΜ ότι τρέφει τη ξενοφοβία και ότι θα προκαλέσει, όπως ήδη φαίνεται, μεγάλη ζημιά στην εθνική οικονομία. Και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν την κατηγορούν πως θα μετατρέψει τη Βρετανία σε “εκπτωτικό χωριό φοροφυγάδων” με την πρόθεσή της να μειώσει την εταιρική φορολογία.

4. Διάφορες τραπεζικές μελέτες δείχνουν πως η Βρετανία δεν θα μπορέσει να γίνει “φορολογικός παράδεισος” όπως τον διαβλέπουν οι αντι-ευρωπαϊστές.

Η Ευρώπη θα εγείρει απαγορεύσεις εισαγωγής βρετανικών προϊόντων ή θα βάλει ψηλούς δασμούς που θα πλήξουν το εμπόριο της Βρετανίας στην ΕΕ όπου εξασφαλίζει 12% του ΑΕΠ. Επίσης θα απαιτήσει 40 με 60 δις από τη βρετανία ως κόστος εξόδου της από την ΕΕ!

Επιπλέον οι πολυεθνικές τράπεζες κι άλλες επιχειρήσεις άρχισαν ήδη να μετακομίζουν από το Λονδίνο που θα χάσει την πρόσβαση του στην ευρωπαϊκή αγορά.

Όχι, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την κα Μέι και ας συνάψει άριστες σχέσεις, όπως νομίζει, με τον τραμπούκο Τραμπ, ο οποίος βάζει παντού πρώτη τη χώρα του!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *