Ο Κυνισμός της Κοινωνικής πολιτικής

Ο Κυνισμός της Κοινωνικής πολιτικής

- in Επικαιρότητα
0

1. Έλλειπα εκτός Αθηνών και γράφω με καθυστέρηση για το θέμα του «μποναμά».

Πολύ ορθά οι Κεντρώοι και οι Ποταμίσιοι αποχώρησαν από την ψηφοφορία 15/12/2016. Απορώ τι νομίζει πως κέρδισε η ΝΔ με το «παρών». Θα έδειχνε την εναντίωση της στους κυβερνητικούς κυνικότατους τακτικισμούς μόνο αν αποχωρούσε. Μα οι Νεοδημοκράτες δεν λάμπουν δια της ευφυΐας τους. Κυνικοί καιροσκόποι και  οι Πασόκοι που ψήφισαν «ΝΑΙ» για να κερδίσουν, όπως πιστεύουν ψήφους!

Όμως εντυπωσιάστηκα πάλι από το σεπτό Βούτση που παραπονέθηκε στη Βουλή γιατί δεν υπήρξε συναίνεση από όλα τα κόμματα για ένα κοινωνικό μέτρο σαν τον «μποναμά» 617 εκατομμύρια προς τους συνταξιούχους. Αυτό το πλεόνασμα είπε, οφειλόταν στην πολιτική της κυβέρνησης ( Το success story του τσούρμου των τσαρλατάνων). Η κυβερνητική πολιτική ακριβώς ήταν: υπερφορολόγηση και περικοπή των συντάξεων άμεσα. Πήρε καρβέλια για να δώσει ψίχουλα.

2. Είναι κοινωνική πολιτική αυτή;

Και καλά, μπορούν οι εκτυφλωτικοί κομπιναδόροι τσιπριστές (Παπάς, Πολάκης, Σπίρτζης, Τσακαλώτος κλπ) να ισχυρίζονται πως κάνουν τέτοια πολιτική, αλλά οι άλλοι βολεμένοι δεν έχουν καθόλου μα καθόλου μυαλό για να απόσχουν από τόσο ανόητη συζήτηση;

Ας το πάρουμε από την αρχή.

Μόνο οι συνταξιούχοι περνούν δύσκολα και υποφέρουν;…

Όλες οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο και οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι χωρίς επίδομα;… Τι γίνεται με αυτούς;…

Προφανώς οι τσιπριστές διάλεξαν τους χαμηλοσυνταξιούχους όχι για κοινωνική πολιτική και ανακούφιση φτωχών στρωμάτων μα για να ελκύσουν ψηφοφόρους από τους προσκείμενους στη ΝΔ (και άλλα κόμματα).

Και γιατί χαμηλοσυνταξιούχους; Πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσθετα εισοδήματα είτε από άλλη δουλειά, είτε από ενοίκια κλπ; Δεν θα ήταν πιο δίκαιο και λογικό να μπει το κριτήριο εισοδήματος και όχι σύνταξης; Βεβαίως.

Μα αυτό και μόνο δείχνει πως τα κίνητρα δεν ήταν κοινωνική μα ψηφοθηρική πολιτική. Αλλά συλλογιστείτε πως το ΕΚΑΣ μειώνεται κατά 50% και θα υπάρξουν πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις του χρόνου!!!

3. Στο ίδιο συμπέρασμα φθάνουμε αν εξετάσουμε κι άλλες παραμέτρους. Από το 1,1 εκατομμύριο ανέργων οι 750.000 τουλάχιστον (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) δεν έχουν επίδομα. Σίγουρα θα μπορούσαν κι αυτοί να ανακουφιστούν. Μα είναι και 125.000 εργαζομένων νέων που παίρνουν μόλις 100 ευρώ μηναία. Και αυτοί άνεργοι είναι!!!

Επιπλέον, με τα 617 εκατομμύρια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 70 με 80 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (με κάποιες  επιδοτήσεις, π.χ. 5.000 ευρώ ανά εργαζόμενο).

Η πολιτική αυτή σίγουρα  θα τόνωνε την παραγωγή…

Μετά είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Αν τα 617 εκατομμύρια δίνονταν ως αποπληρωμή για μερικές οφειλές, πάλι θα τονωνόταν η παραγωγή και κατ’ επέκταση η σύνολη οικονομία.

Μετά, είναι τα νοσοκομεία, η παιδεία, η άμυνα της χώρας. Και οι τομείς αυτοί μπορούσαν να ενισχυθούν προς όφελος του σ;yνoλου έθνους.

Γιατί παρακαλώ πρέπει να δίνεται 13η σύνταξη (η οποία αποσύρθηκε);…

4. Ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να συζητείται στη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα (όπως κάνουν άλλες χώρες), όχι για ένα μήνα (όπως εδώ). Και η ψηφοφορία να γίνεται με κανονικό τρόπο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση (15/12/2016) ανακοινώθηκε ξαφνικά πως θα γινόταν ονομαστική ψηφοφορία. Και η εξαγγελία ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλες πως θα «πάγωναν» οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους λόγω μονομερούς ενέργειας του Τσίπρα να εξαγγείλει «κοινωνική πολιτική» κάνοντας τον επαναστάτη και παραγνωρίζοντας τους θεσμούς.

Επρόκειτο για έναν ακόμη κυνικότατο τακτικισμό εις βάρος του έθνους.

Οι Συριζαίοι και οι Ανέλληνες  ψήφισαν «ΝΑΙ» φυσικά. Οι Πασόκοι και οι Χρυσαυγίτες ομοίως. Όλοι για να προσελκύσουν ψήφους από τους συνταξιούχος. Ο κυνισμός φάνηκε στο ξέσπασμα του Ν. Παππά που φώναξε τους Νεοδημοκράτες, «εξηγήστε τώρα τη στάση σας στους ψηφοφόρους σας στις εκλογικές περιφέρειες σας».

Έτσι φάνηκαν οι πονηροί, οι δόλιοι και οι βλάκες.

Μόνο αυτοί που αποχώρησαν έπραξαν ορθά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *