52. Διεθνή: Εξώσεις και οικισμοί

52. Διεθνή: Εξώσεις και οικισμοί

Είναι παράξενο πώς στα διεθνή ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο συνεχίζουν να εμφανίζονται άρθρα που καταδικάζουν τους Ισραηλινούς για τη σκληρή βία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, για τις εξώσεις από σπίτια που κατοικούσαν επί χρόνια Άραβες Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ και για τους διάφορους οικισμούς. Για τη “σκληρή βία” έχω γράψει αρκετά. Εδώ επικεντρώνομαι στις εξώσεις και τους οικισμούς.

1. Το ζήτημα των εξώσεων δεν έχει ούτε πολιτική ούτε ρατσιστική απόχρωση. Μα οι Άραβες και οι Αριστεροί ανά τον κόσμο θα εργαλειοποιήσουν οτιδήποτε για την προπαγάνδα τους. Ο Michael Moore (ο σκηνοθέτης) ανάρτησε κείμενο στο οποίο καταδικάζει την φρικαλεότητα των εξώσεων Παλαιστινίων και κατηγορεί το Ισραήλ για “θεοκρατία”. Μα τότε, αν όντως αυτό ισχύει, πώς γίνονται κανονικά εκλογές με πολιτικά κόμματα; Ναι, οπωσδήποτε το Συμβούλιο Ραβίνων έχει κάποια επίδραση στην εκάστοτε κυβέρνηση αλλά η Εκκλησία έχει κάποια επίδραση στην κυβέρνηση κάθε χώρας. Και στην Αμερική – και σε Δημοκρατικό Πρόεδρο και σε Ρεπουμπλικάνο. Ο Μουρ απλούστατα δεν φρόντισε να μάθει την αλήθεια για τις εξώσεις ή/και θέλησε να ικανοποιήσει τους Άραβες Μουσουλμάνους στο Flint, Michigan.

Οι εξώσεις αφορούσαν λίγες περιπτώσεις μόνο ανθρώπων που δεν πλήρωναν ενοίκιο για 20 έτη περίπου. Σε ποια χώρα θα επιτρεπόταν η διαιώνιση τέτοιας κατάστασης;

2. Οι οικισμοί επίσης είναι θέμα που χρησιμοποιείται συχνά για παράλογη προπαγάνδα. Υπάρχουν τέσσερα είδη οικισμών.

α) Είναι πρώτα οικισμοί που γίνονται σε εδάφη αγορασμένα εντελώς νόμιμα κι έχουν άδεια από την Ισραηλινή κυβέρνηση.

β) Οικισμοί που έγιναν σε κρατικά εδάφη με κυβερνητική έγκριση. Αυτοί εξετάζονται αυστηρά μια προς μια περίπτωση για να διαπιστωθεί κατά πόσο η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να εγκρίνει τέτοιους οικισμούς και το ζήτημα σε αμφίβολες υποθέσεις περνά σε πραγματογνώμονες του Διεθνούς Δικαίου.

γ) Οικισμοί σε εδάφη που ανήκαν σε Εβραίους πριν το 1948 στην περιοχή που έγινε η Δυτική Όχθη. Αυτά καταλήφθηκαν από τον Ιορδανικό Στρατό και οι Εβραίοι κάτοικοι εξοντώθηκαν. Μα οι επιζώντες ή κληρονόμοι των νεκρών ζήτησαν άδεια από την Ισραηλινή κυβέρνηση να ανακτήσουν τα εδάφη τους.

δ) Οικισμοί σε Παλαιστινιακά εδάφη ή ερημότοπους. Αυτοί δεν έχουν την έγκριση της κυβέρνησης και πολλοί από αυτούς έχουν διαλυθεί. Μα υπάρχουν οι “ζηλωτές” που ξαναγυρίζουν πάλι δίχως έγκριση από το κράτος και το κυνηγητό συνεχίζεται.

3. Ούτε οι εξώσεις ούτε οι οικισμοί αποτελούν πραγματικό εμπόδιο στην ειρήνη. Το εμπόδιο είναι η προπαγάνδα υπέρ των Παλαιστινίων και η αδιαλλαξία των φανατικών και από τις δυο πλευρές.

2 Comments

  1. Είναι ψυχολογικά τεχνάσματα των ομάδων που από την κοινωνική, οικονοική ή πολιτική τους θέση έχουν αναγνωριστεί, από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ως "αδικημένοι".. 'Εχοντας μονίμως αυτήν την ταμπέλα κολλημένη στο μέτωπο νοιώθουν ότι μπορούν να διεκδικούν ό,τιδήποτε θέλουν, αφού αυτοί είναι οι "αδικημένοι". Και κανείς δεν εξετάζει τις ειδικές περιπτώσεις διεκδικήσεων, αφού θεωερείται, εκ προϊμίου ότι αυτοί δεν μπορεί παρά να έχουν δίκιο! Αρκετές ομάδες, με διαφορετικό "ένδυμα", υπάρχουν και στη χώρα μας, αλλά οι Παλαιστίνιοι το έχουν κάνει επιστήμη.

    1. Νικόδημος

      Περιγράφετε πολύ ωραία την άποψη αυτή των διεκδικήσεων – και στη χώρα μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *