Φιλ318β: Συχνότητες Σούμαν και άνθρωπος

Φιλ318β: Συχνότητες Σούμαν και άνθρωπος

- in Φιλοσοφία
0

1. Για τις συχνότητες ή αντηχήσεις Schumann έγραψα νωρίτερα στο 314. Φιλοσοφία: Η νοόσφαιρα της Γαίας (4). Είναι ώρα να κοιτάξουμε την επίδραση και τη σχέση τους με τον άνθρωπο.

Πρώτα όμως ας θυμηθούμε πως είναι μια σειρά συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικής φύσης που προκαλούνται από εκφορτίσεις κεραυνών στην κοιλότητα ανάμεσα στην επιφάνεια του πλανήτη και της ιονόσφαιρας πολύ ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Ας καταλάβουμε επίσης πως τέτοιες συχνότητες (ή αντηχήσεις) υπάρχουν και σε άλλους πλανήτες (ή δορυφόρους) όπου ξεσπούν κεραυνοί – όπως στην Αφροδίτη, στον Άρη, Τιτάνα, Δία και Κρόνο.

Στη Γη μας η θεμελιακή συχνότητα είναι 7,83 Hz (Hertz = κύκλοι το δευτερόλεπτο).

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος επίσης είναι πηγή χαμηλής συχνότητας κυμάτων που μεταδίδονται σε όλο το σώμα μέσω του νευρικού δικτύου “Τα εγκεφαλικά κύματα και οι βιορυθμοί μπορούν να επηρεαστούν από εξωτερικούς παράγοντες” (E. S. Bebayev & A. A. Allahverdiyevn “Effects of geomagnetic activity…” 2007, Advances in Space Research,40).

Πολλές άλλες μελέτες δείχνουν πως διακυμάνσεις συχνοτήτων στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη φυσιολογία του οργανισμού μα και στη ψυχολογία. (Υπήρξαν μερικές δημοσιεύσεις που το αμφισβήτησαν, μα αυτές έχουν λιγοστέψει πια.)

2. Το 2001 σε δημοσίευση στο Διαδίκτυο ο Δρ. Neil Cherry παρουσίασε αρκετά στοιχεία από έρευνες που δείχνουν την αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό υψηλών συχνοτήτων λόγω ηλιακών και γεωμαγνητικών φαινομένων. Αυτές είχαν επίδραση αρνητική στην πίεση, στο νευρικό σύστημα, στην καρδιά και στο επίπεδο μελατονίνης που συμβάλλει στον εύρυθμο κύκλο ύπνου–ξύπνιου. Επιδρούν επίσης και μεταβάλλουν την ομοιοστατική δράση του ασβεστίου στα κύτταρα και την ηλεκτρομαγνητική δράση των εγκεφαλικών κυμάτων (www.saltzbury-gv@cherry-).

20 έτη νωρίτερα ο R. Never του Ινστιτούτου Max Planck στην Ering-Andechs πειραματίστηκε με εθελοντές φοιτητές για 4 εβδομάδες σε ένα υπόγειο καταφύγιο ερμητικά αποκλεισμένο από την άμεση επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων, ατμοσφαιρικών και τεχνητών (ηλεκτρικό δίκτυο, τηλέφωνα, ράδιο κλπ.). Οι φοιτητές ήταν νέοι και υγιείς μα εμπειράθηκαν συναισθηματικές διαταραχές, ημικρανίες και πονοκεφάλους. Μα όταν ο καθηγητής επανάφερε τη συχνότητα 7,83 Hz στο καταφύγιο, μετά από λίγες ώρες τα συμπτώματα υποχώρησαν και η κανονικότητα της υγείας αποκαταστάθηκε. (“The circadian system of Man….” 1979, Springer Verlag.)

3. Είναι πάρα πολλές οι δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και στο Διαδίκτυο για να αγνοηθούν – παρά τις (λιγοστές) αντιρρήσεις.

Ο Μ. Α. Persinger, διευθυντής του Προγράμματος για Συμπεριφορική Νευροεπιστήμη (Laurentian University, Ontario) έκανε πολλές έρευνες τη δεκαετία 1980 και βρήκε πως οι γεωμαγνητικές διακυμάνσεις που προκλήθηκαν από ηλιακές ενέργειες είχαν ισχυρή αντίξοη επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία: αυξημένο άγχος, αϋπνίες, κατάθλιψη, απότομες μεταβολές στη διάθεση και αυξημένες εισαγωγές σε ψυχιατρεία! (1987: Geopsychology & Geopsychopathology from geochemical and geophysical factors, σελ 92-104, Experientia 43 (1). Επίσης με τον B. Mc Kay «Geophysical Variables…” 1999, Perceptual and Motor Skills 89, σελ 1023-24.)

Σε μεταγενέστερες έρευνές του ο Persinger (μα και άλλοι) βρήκε πως ορισμένες γήινες ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες καθώς και πεδία που σχηματίζονται από την ενέργεια της ανθρώπινης τεχνολογίας (ηλεκτρικές συσκευές όπως σκούπες, σίδερα, πλυντήρια κλπ., κινητά τηλέφωνα, ραδιοτηλεόραση κλπ.) επιδρούν δυσμενώς στις ανθρώπινες βιοσυχνότητες και τις διακυμάνσεις των εγκεφαλικών κυμάτων όλων των θηλαστικών ( «Sudden unexpected death…” 1995, International Journal of Biometeorolgy, 38, σελ 180-87.  Επίσης,«On the possible representation of electromagnetic equivalents…» 2008 Theoretical Biology Insights 1, σελ 3-11).

4. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία πως οι ηλεκτρομαγνητικοί “σφυγμοί” της Γαίας, πάντα επηρεασμένοι από την ηλιακή και τη γαλαξιακή ακτινοβολία (υπεριώδεις κλπ.), τώρα δε επηρεασμένοι και από τα πεδία που εκπέμπουν τα προϊόντα της ανθρώπινης τεχνολογίας, επιδρούν ποικιλότροπα στον ανθρώπινο οργανισμό και στο επίπεδο του υλικού σώματος και στο επίπεδο του νοητικού.

Ο θεμελιακός ρυθμός συχνοτήτων 7,83 Hertz αποδεικνύεται να λειτουργεί ευνοϊκά για τον άνθρωπο καθώς τα εγκεφαλικά κύματα Άλφα 7,5-12 Hertz συντονίζονται με αυτόν τον ρυθμό της Γαίας. Και όπως έδειξαν διάφορα πειράματα και μελέτες φαίνεται πως υπάρχει μια ακόμα εξάρτηση ή προστασία από τη Γαία χάρη σε αυτή τη συχνότητα.

Αμφιβάλλω αν οι εκπομπές των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων της ανθρώπινης τεχνολογίας επιδρούν αρνητικά στην ίδια τη Γαία, παρότι αλλοιώνουν ορισμένες συχνότητες σε βαθμό που να προκαλούν smog (καπνός και ομίχλη), αλλά σίγουρα επιστρέφουν βλαπτικά στον ίδιο τον παραγωγό τους, τον άνθρωπο.

Απομένει να εξετάσουμε κατά πόσο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπου, που με τις δικές του (βιο-)συχνότητες εκτείνεται αρκετά μακριά από το σώμα του, επιδρά καθόλου στην ηλεκτρομαγνητική σφαίρα της Γαίας – όπως άλλες ενέργειες που εκπέμπει επιδρούν άμεσα στη βιόσφαιρά της.

Αλλά σε τελευταία ανάλυση αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι ο ρόλος της νοόσφαιρας και η δική της επίδραση στο σώμα της Γαίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *