Φιλ236: Αστυνομία και όπλα

Φιλ236: Αστυνομία και όπλα

- in Φιλοσοφία
2

1. Ο πρώην Πασόκος, νυν Συριζαίος κι αιώνιος τσιπριστής, Γιάννης Ραγκούσης υιοθέτησε ξαφνικά την παμπάλαια (σίγουρα 200 ετών) αγγλική παράδοση που ήθελε τους αστυφύλακες της να έχουν ως όπλο μόνο ένα γκλομπ. Κι εξήγησε πως η παρουσία ένοπλων αστυνομικών στους δρόμους θα μπορούσε να ενισχύσει την παραβατικότητα.

Δεν έχει εντελώς άδικο.

Στην Κύπρο που ακολούθησε το βρετανικό μοντέλο, οι αστυνομικοί δεν έφεραν πυροβόλα. Η παραβατικότητα ήταν ελάχιστη. Τις ίδιες εποχές πριν τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα οι αστυνομικοί έφεραν πυροβόλα μα η παραβατικότητα ήταν ελάχιστη επίσης!

Στην Ελλάδα η παραβατικότητα, το έγκλημα γενικά, αυξήθηκε μετά τη Μεταπολίτευση και ιδίως με την άνοδο του Πασόκ στην εξουσία (δηλ. των συντρόφων του κ. Ραγκούση) κι εκτοξεύθηκε στα ύψη σε κανονικότητα παρανομίας επί Σύριζα (δηλ. των νέων συντρόφων του κ. Ραγκούση). Απλώς οι πολιτικές ηγεσίες, ιδίως σεπτοί αξιωματούχοι όπως οι κκ Βούτσης, Τόσκας, κα Γεροβασίλη κ.λπ., δεν επέτρεπαν στην Αστυνομία να συλλαμβάνει τους εγκληματίες και αν το έκανε, αυτοί τους απελευθέρωναν και μάλιστα θέσπισαν νόμους να ελευθερώνονται τρομοκράτες και δολοφόνοι!

2. Πάντως υπάρχει ένα πολύ προσγειωμένο, λογικότατο σκεπτικό.

Δολοφονία υπάρχει μόνο εφόσον υπάρχει πτώμα που επισήμως η αστυνομία κατηγοριοποιεί ως ανθρωποκτονία. Αν όχι, δεν υπάρχει έγκλημα. Συνεπώς η αστυνομία φταίει για την εγκληματικότητα.

Η τσιπρική σκέψη του κ. Ραγκούση ακολούθησε τη σοβιετική επί Στάλιν κυρίως (μα και διαδόχων), όπου η εγκληματικότης, αν εξαιρεθεί η δράση των ίδιων των Αρχών, ήταν σχεδόν μηδενική. Υπήρχαν μόνο εγκληματικές πράξεις κατά του κράτους – απόκρυψη και κρυφή διακίνηση αγαθών, δολιοφθορά, επαφές με εχθρούς της Σοβιετίας, επίθεση κατά κρατικών οργάνων και παρόμοια.

Αν δεν υπήρχε η Αστυνομία και οι κάμερες, δεν θα υπήρχαν τροχαίες παραβάσεις. Οι οδηγοί απλώς θα περνούσαν με κόκκινο.

Αν δεν υπήρχαν οπλισμένοι αστυνομικοί, οι μπαχαλάκηδες δεν θα έριχναν μολότοφ (ίσως και να μη ξυλοκοπούσαν περαστικούς) και οι εκτελεστές δεν θα χρησιμοποιούσαν πυροβόλα – μονό μαχαίρια και θηλιές.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει, σε τελική ανάλυση, να υποθέσουμε πως η κα Γεροβασίλη επί τσιπρισμού δεν ήθελε αστυνομικούς και μάλιστα οπλισμένους να επεμβαίνουν στους εσωτερικούς και γειτονικούς χώρους των ΑΕΙ. Διότι αυτή η αστυνομοκρατία προκαλούσε τα εγκλήματα ή κακουργήματα.

3. Δεν ξέρω αν σας έπεισα για τη λογική των τσιπριστών την οποία εξέφραζε τελευταία ο αγνοημένος αγωνιστής κ. Ραγκούσης.

Διότι τα προηγούμενα δύο τμήματα είναι μια άσκηση πειθούς.

Εγώ προσωπικά δεν πείστηκα όσο κι αν προσπάθησα. Μα, σας βεβαιώνω, διασκέδασα την όλη διαδικασία λογικοφανούς, ανατρεπτικής επιχειρηματολογίας.

Προσθέτω, μάλιστα, πως πάμπολλες εμβριθείς συζητήσεις φιλοσοφικού ή πολιτικοοικονομικού περιεχομένου, δεν διαφέρουν στους παραλογισμούς τους παρά μόνο στο ότι είναι πολύ πιο ανιαρές, δίχως πλάκα!

2 Comments

  1. Ιορδάνης Παρασκευάς

    Καλησπέρα σας,
    "αιώνιος τσιπριστής", "παμπάλαια (σίγουρα 200 ετών)", "Συνεπώς η αστυνομία φταίει για την εγκληματικότητα." 🙂 🙂 🙂
    Κλαίω απ' τα γέλια! Μην αναφέρω και τ' άλλα, θα αντέγραφα όλο το κείμενο…
    Και παρά την προσπάθεια δεν … αυτοπειστήκατε, έτσι; 🙂 🙂 Κάτι μου θυμίζει αυτή η άσκηση πειθούς – ρητορικής (debate νεολαίας)
    κι ας μην πιστεύει κανείς τα λογικοφανή "επιχειρήματα" που χρησιμοποιεί. (Αποταύτιση από τους "δικούς" του συλ-λογισμούς).
    Μας χαρίσατε στιγμές λεπτού χιούμορ! Να είστε πάντα καλά!
    Με εκτίμηση
    Ι.Π.

    Υ.Γ. Τελικά όμως ( χωρίς πλάκα) δεν υπάρχει αληθινή επιχειρηματολογία; Δεν μπορούσα να μην ρωτήσω 🙂

    1. Νικόδημος

      Ας μείνουμε με την πλάκα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *