Φιλ714: Επίγνωση

Φιλ714: Επίγνωση

1. Αυτό το άρθρο είναι συνέχεια των 711. Φιλοσοφία: Ανικανοποίητος μα και ικανοποιημένος712. Φιλοσοφία: Ανικανοποίητος μα και ικανοποιημένος (2). Ας σημειώσουμε εξαρχής πως η επίγνωση είναι μια ιδιότητα έμφυτη που έχουμε εκ γενετής για όλη μας τη ζωή. (Ίσως και μετά θάνατο!)

Η νεαρή φίλη μου Ελισάβετ, με Μάστερς Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας (Βλ.131. Ψυχολογία: Ελισάβετ ψυχολόγος), με πληροφόρησε πως τώρα και μερικά χρόνια στον κλάδο Οντολογία της Φιλοσοφίας, ή κάποιους κλάδους Ψυχολογίας, αναφέρεται ο όρος abstract awareness.

Εμείς κανονικά θα μεταφράζαμε ως “αφηρημένη επίγνωση” που είναι αντίφαση ή αυτό-αναίρεση, αφού δεν μπορείς να έχεις επίγνωση του περιβάλλοντος και του εαυτού σου και να υπάρχει αφαίρεση κοινώς “αφηρημάδα”.

2. Μα ο πιο ορθός όρος είναι Abstract Detached Awareness “Ιδεώδης Αποσπασμένη Επίγνωση”.

Σε παραδοσιακές διδασκαλίες Ψυχολογίας ή Φιλοσοφίας (Ταοϊσμό, κλάδους του Βουδισμού, Βεδική Παράδοση κλπ.), αυτή λέγεται πιο απλά “παράδοση, άφημα”. Είναι πρακτικά το είδος επίγνωσης που σε κάνει ν’ αποσπασθείς από οποιοδήποτε συναίσθημα ή συγκινησιακή φόρτιση – οργή, θλίψη, ζήλεια, αγανάκτηση κλπ.

Οι παλαιοί δάσκαλοι δεν επιχειρούσαν να βρουν νέους “επιστημονικούς” όρους για να φαίνονται “ειδικοί επιστήμονες”: χρησιμοποιούσαν απλές λέξεις που είναι κοντά στην άμεση εμπειρία.

3. Η παράδοση, το άφημα και η απόσπαση, φυσικά, δεν είναι η κατάσταση ήττας και υποχώρησης, όπως καταλαβαίνουμε συνήθως την παράδοση. Είναι μια ενέργεια θύμησης κι επίγνωσης που φέρνει αποστασιοποίηση από την τρέχουσα συγκίνηση, το συναισθηματικό φούντωμα που κατακλύζει τον νου ή κάποτε συγκλονίζει σαν κυκλώνας.

Είναι ένα λεπτότερο, ανώτερο επίπεδο συνειδησίας ή επίγνωσης που δεν επηρεάζεται από το συγκινησιακό φούντωμα. Ορθά, λοιπόν, ονομάζεται και “Ιδεώδης Αποσπασμένη Επίγνωση”.

Ένας κυκλώνας ή σίφουνας, όσο ισχυρός και αν είναι, όση καταστροφή και αν προκαλέσει στα πράγματα γύρω, δεν επηρεάζει τον ίδιο τον χώρο, το κενό διάστημα, όπου εκδηλώνεται. Έτσι και αυτή η συνειδησία ή επίγνωση δεν επηρεάζεται απ’ το συναίσθημα, όσο ισχυρό και αν είναι!

Η συνειδησία ή επίγνωση δεν επεμβαίνει, δεν κάνει κάτι, δεν προσπαθεί να επιτύχει κάτι. Αντανακλά, βλέπει, θεάται: αισθήματα, διαθέσεις, συναισθήματα και σκέψεις εγείρονται στον οργανισμό και στον ψυχισμό μας, χωρίς η ίδια να επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *