Φιλ100: Πρόοδος ή Παρακμή; (Γ’)

Φιλ100: Πρόοδος ή Παρακμή; (Γ’)

- in Φιλοσοφία
0

1. Η Βεδική Παράδοση δίνει 4 μεγάλες Εποχές τις οποίες ονομάζει Yuga (Ουδέτερο, πληθ.yugāni). Οι 4 συνιστούν μια διαδοχή που εκφυλίζεται και αποτελούν έναν μεγαλύτερο κύκλο mahāyuga. Η πρώτη Εποχή λέγεται Sat- ή Kṛta-yuga, η δεύτερη Tretā, η τρίτη  Dvāpara και η τέταρτη Kali-yuga. Η αρετή (νοημοσύνη και δύναμη) μειώνεται κατά ένα τέταρτο από το ένα γιούγκα στο άλλο. Στο Kaliyuga είναι λιγοστή.

Η ίδια η Παράδοση δηλώνει πως είμαστε στο τελευταίο, το Kaliyuga.

Μερικοί ερμηνεύουν τις χρονολογίες με τρόπο που δείχνει να βρισκόμαστε στο Sat γιούγκα. Αλλά σίγουρα κάνουν λάθος. Δεν μπορεί μια εποχή όπου αυξάνεται ραγδαία η απάτη κι εγκληματικότητα, η ρύπανση, η εχθρότητα και πολεμική δραστηριότητα, η τρομοκρατία, η διαίρεση και η βία, η σεξουαλική ελευθεριότητα και η σχεδόν παντελής έλλειψη αίσθησης καθηκόντων, να θεωρηθεί ως 100% (=4/4) ενάρετη!

Μερικοί αποκρυφιστές ισχυρίστηκαν πως ένα νέο γένος ανθρώπων με ισχυρή Οντότητα και ανώτερη Συνείδηση άρχισε να εμφανίζεται στον 20ο αιώνα. Και αυτοί κάνουν λάθος. Τέτοιοι άνθρωποι, με σοφία και δύναμη, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στις μέρες μας, παρά τις δεκάδες γκούρου που ταξιδεύουν ανά την υφήλιο. Στην Ινδία συνάντησα πολλούς ηγέτες θρησκευτικών, πνευματικών, αποκρυφιστικών κινημάτων, μα δεν συνάντησα παρά μόνο έναν – όπως μου φάνηκε – πραγματικά σοφό και άγιο άνθρωπο, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν έφτιαξε καμιά κίνηση ή οργάνωση.

Αστρολόγοι και άλλοι, μάλλον (ψευτο-)αποκρυφιστές, μιλούν για την επερχόμενη εποχή του Υδροχόου ως περίοδο ευμάρειας και ειρήνης, περίπου μια νέα Χρυσή Εποχή. Και αυτοί κάνουν λάθος. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη τέτοιας βελτίωσης πουθενά.

2. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο: ο πολιτισμός παρακμάζει σε βαρβαρότητα ταχέως.

Οι συνθήκες είναι πολύ δυσμενείς για πνευματική ανέλιξη, έτσι όπως την έχω σκιαγραφήσει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις.

Αναμφίβολα υπάρχουν κάπου αληθινοί σοφοί αλλά και λιγοστοί πρέπει να είναι και πολύ δυσεύρετοι.

Υπάρχει βέβαια πλημμύρα οργανώσεων που αυτοδιαφημίζονται ως Σχολές γιόγκα, διαλογισμού, εσωτερισμού, θεοσοφίας και παρόμοια, όμως, από όσα γνωρίζω, το 98% είναι κάλπικες και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα του εσωτερισμού της ανέλιξης.

Ακόμα και κινήσεις που άρχισαν με καλούς οιωνούς και σχετικά αυστηρές προδιαγραφές όπως των Ramakrishna (και Vivekananda), Shri Aurobindo, Yogananda, Gurdjief και Ouspensky και των διαδόχων τους, Krishnamurti, Maharishi, και μερικών άλλων, έχουν ξεπέσει. Ναι, μιλούν για ενότητα, ανώτερη Συνείδηση, για πνευματική ανάπτυξη ή ανέλιξη, μα δεν φαίνονται να έχουν μια ορθή, αξιόπιστη μέθοδο.

3. Ο Ησίοδος έγραψε για τις Εποχές ή ακριβέστερα για 5 ανθρώπινα γένη, το χρυσό, αργυρό, χάλκινο, ηρωικό και σιδερένιο. Τα αναφέρει στο Έργα και Ημέραι (109-201), όπου επίσης αναφέρει το κουτί της Πανδώρας (60+) για να εξηγήσει πώς το “κακό” εγέρθηκε στον κόσμο.

Όμοια περιγραφή βρίσκεται και στην Παράδοση των Ζωροαστινών στην Περσία – που πέρασε αργότερα και στους Εβραίους (Δανιήλ,1.1-44).

Κι αυτές οι Παραδόσεις μιλούν για χειροτέρευση της ανθρώπινης κατάστασης, μείωση της αρετής και μείωση των χρόνων ζωής.

Η Ελληνική, η Περσική όπως και η Ινδική παράδοση – όλες προέρχονται από την Πρωτο-Ινδο-ευρωπαϊκή Παράδοση κι έτσι έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Όλες είναι θυγατέρες του Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκού πολιτισμού που όμως ως σύνολο παραμένει άγνωστος και ως προς την ευρύτερη καλλιέργεια και τη γλώσσα και τη γενέτειρα τοποθεσία του.

Η Β(εδική) Π(αράδοση) μοιάζει να είναι η πιο αξιόπιστη και οπωσδήποτε η πλουσιότερη κληρονόμος. Και αυτή δίνει την πληρέστερη αφήγηση.

4. Στη σιδερένια εποχή Kaliyuga οι άνθρωποι κυνηγούν την προσωπική ευχαρίστηση, τον πλούτο, την εξουσία, τη δόξα. Ολοένα λιγότεροι δίνουν σημασία στην αρετή, στη γνώση, στο καθήκον, στο δόσιμο και στο γενικότερο καλό.

Με τις εγωιστικές επιθυμίες τους, οι ίδιοι οι άνθρωποι βάζουν περιορισμούς στην έμφυτη νοημοσύνη, καλοσύνη και δύναμη τους. Έτσι επικρατεί η θεληματική άγνοια.

Υπάρχουν οάσεις ωστόσο πολιτισμού και σοφίας που δημιουργούνται και συντηρούνται για κάποιο διάστημα από τον Εσώτερο κύκλο, έτσι που όσοι επιθυμούν μπορούν να ξεφύγουν σιγά σιγά από τις αλυσίδες της άγνοιας και να αναπτύξουν τις έμφυτες ιδιότητες τους.

Τέτοιες οάσεις είναι οι γνήσιες σχολές εσωτερισμού. Οι Αναγεννήσεις στη γνωστή ιστορία μας οφείλονται στην εργασία του Εσώτερου κύκλου μέσω τέτοιων σχολών.

Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *