Φιλ87: Νόμος του Οκτώ

Φιλ87: Νόμος του Οκτώ

- in Φιλοσοφία
0

1. Ο Νόμος του Οκτώ είναι της Αναγέννησης ή Ανανέωσης. Στους χριστιανικούς ναούς το Βαπτιστήριο είναι πάντα οκτάγωνο. Και στον Ιουδαϊσμό η περιτομή brit milah γίνεται την ογδόη μέρα μετά τη γέννηση.

Στη διατονική κλίμακα η όγδοη νότα είναι το υψηλό Ντο (με διπλή συχνότητα κραδασμών από τη χαμηλή αντίστοιχη Ντο) που ενώ ολοκληρώνει μια Οκτάβα, συγχρόνως αρχίζει μια νέα οκτάβα – μια νέα ζωή.

Ο Νόμος του 7 δίνει τη διαδοχή γεγονότων και στην ανέλιξη φέρνει τον άνθρωπο στο στάδιο της Περίσσειας όπου απολαμβάνει αφθονία γνώσης κι ευτυχίας και γνωρίζει τον Εαυτό του αθάνατο.

Όμως η πλήρης Αυτοσυνειδησία ή Λύτρωση έρχεται με το επόμενο Ντο – μια εντελώς νέα ζωή και συμπαντική οντότητα.

Στον Βουδισμό απαντάμε 8 επίπεδα Συνειδήσεως. Επίσης τον 8άκτινο τροχό της ενάρετης ζωής dharmacakra όπου εποπτεύουν 8 Βούδες, ένας για κάθε ξεχωριστό τομέα. 8απλή Οδός: πίστη, ορθή απόφαση, ορθή ομιλία, ορθή πράξη, επάγγελμα, εφαρμογή Νόμου (dharma), μνημοσύνη, διαλογισμός.

Στον Ινδουισμό βρίσκουμε την οκτάδα θεών, τους περίλαμπρους Vasu, τους 8 φύλακες των κόσμων (4 κύριων και 4 ενδιάμεσων κατευθύνσεων) lokapāla και τις 8 μορφές της θεάς Lakṣmī, Καλοτυχίας,(ευημερίας και ομορφιάς).

2. Στα Μαθηματικά θεωρείται τέλειος κύβος 2³ (2×2×2=8).

Το πλαγιαστό 8 ∞, σαν αναδιπλωμένο φίδι, εκφράζει το άπειρο.

Οι Πυθαγόρειοι αποκαλούσαν τον 8 “Μεγάλη Τετρακτύς” για φιλία, σύνεση και αγάπη. Ο αριθμός αυτός ήταν για τους Έλληνες γενικά “όλα τα πράγματα”.

Στη Φύση είναι διάφορα φαινόμενα. Τελικά έχει πια διαπιστωθεί πως 8 είναι οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Ο ατομικός αριθμός του οξυγόνου είναι 8. Όλα τα αραχνίδια (αράχνες, σκορπιοί κλπ) έχουν 8 πόδια και τα χταπόδια 8 πλοκάμια.

Στη Σκανδιναβική μυθολογία το άλογο του Πατέρα-θεού Οντίν έχει 8 πόδια!

3. Στον Χριστιανισμό θεωρείται σημαντικό πως οι μακαρισμοί στην Επί του Όρους Ομιλία του Ιησού είναι οκτώ. Ο αριθμός αυτός συνδέεται με τη Βάπτιση και την επακόλουθη νέα ζωή.

Στο Ισλάμ 8 είναι οι άγγελοι που φέρουν τον θρόνο του Αλλάχ.

Στον Ταοϊσμό λατρεύονταν οκτώ ημίθεοι.

Στην Ιαπωνία ο αριθμός 8 θεωρείται ιερός – αλλά οι λόγοι είναι άγνωστοι.

Στην Αρχαία Αίγυπτο, στην κοσμολογική γένεση της Ερμοπόλεως, οι πρώτες θεότητες από τις οποίες δημιουργήθηκε ο κόσμος ήταν 8 και έφερε τη συλλογική ονομασία η Ογδοάδα. Εδώ πάλι έχουμε μια διαδικασία ανάπτυξης που μπορεί να αντανακλούσε την Οκτάβα.

Η εκκλησιαστική ψαλμωδία στην Ορθοδοξία έχει ως βάση της τον Βυζαντινό οκτάηχο. Στην εποχή μας εκτός από την κανονική διατονική κλίμακα με τις επτά νότες υπάρχει και η οκτατονική κλίμακα (όπως και η 12τονική).

4. Σε τελευταία ανάλυση ο Νόμος του Οκτώ φαίνεται να είναι μια επέκταση του Νόμου του Επτά.: κυβερνούν και οι δυο αναπτυξιακή διαδικασία.

Αυτοί οι δυο συνδέονται στενά με τον Νόμο του Εννιά ο οποίος διέπει τη συμπαντική διαδικασία και τάξη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *