Οι λειψές επενδύσεις του κ. Τσίπρα

Οι λειψές επενδύσεις του κ. Τσίπρα

Παπαδόπουλος Νότης

Όποιος άκουσε χτες το βράδυ τον κ. Τσίπρα να μιλάει στην παγωμένη αίθουσα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος είναι βέβαιο ότι δεν θα πίστευε στ αυτιά του.

Όχι μόνο γιατί ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αίφνης ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως γιατί ξέχασε όλα όσα -έως πρόσφατα – έλεγε περί «δίκαιης ανάπτυξης» , αναδιανομής του πλούτου και αύξησης της παραγωγικής πίττας με κινητήρια δύναμη έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα.

Δυστυχώς ,όμως , παρά την φιλότιμη προσπάθεια, οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ήσαν τόσο αναιμικές και άστοχες που δεν έδειξαν να έπεισαν ούτε έναν από τους παρόντες επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι βλέπουν τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνώνεται συνεχώς η οικονομία, η χώρα να βυθίζεται στην ύφεση και η μία μετά την άλλη σημαντικές παραγωγικές μονάδες, είτε να “βάζουν λουκέτο”, είτε να μετακομίζουν στο εξωτερικό για να μπορούν να πληρώνουν μικρότερη φορολογία, να έχουν φθηνότερο δανεισμό και να μην του χρωστάει το δημόσιο επιστροφή ΦΠΑ εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ -σε πολλές περιπτώσεις- για πάνω από 12 μήνες !

Ο Πρωθυπουργός, που είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχει ιδέα τι θα πει αναπτυξιακή έκρηξη της τάξεως του 3% ή 4% το χρόνο που έζησε η χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το 2000, έφτασε να μιλάει στο απαιτητικό ακροατήριό του για επενδυτικές πλατφόρμες με αστεία ποσά (200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 120 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ), ενώ επανάλαβε υποσχέσεις του αέρα για σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος παράλληλα με την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει σταδιακά στην εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων που δυσχέραναν τις συναλλαγές το προηγούμενο διάστημα!

Το χειρότερο είναι ότι ο κ.Τσίπρας, παρά τα δύο χρόνια στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, έδειξε να μην έχει ακόμη καμία αίσθηση των οικονομικών μεγεθών και των πραγματικών αναγκών της χώρας για μία σοβαρή επιτάχυνση της παραγωγικής διαδικασίας και μιας ραγδαίας ενίσχυσης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Έτσι σε μία δεινή οικονομική συγκυρία κατά την οποία η ελληνική οικονομία απαιτεί επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια, για να έχει μία ελπίδα να μειώσει την ανεργία της στα επίπεδα της Ευρώπης γύρω στο 2030, ο Πρωθυπουργός έλεγε με μεγάλη σοβαρότητα και με ιδιαίτερη έμφαση ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να ενισχύσει το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων με 300 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα επόμενα τρία χρόνια- 1 δισ ευρώ δηλαδή συνολικά από το 2018 έως το 2020!

Θύμισε λίγο ,ο κ.Τσίπρας, τις απίστευτες εξαγγελίες Σταθάκη τον Ιούνιο του 2016, ο οποίος είχε πει με κάθε σοβαρότητα ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης πρόκειται να δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας έως το 2022! Όταν οι άνεργοι ξεπερνούσαν τότε -και εξακολουθούν να ξεπερνούν- το απίστευτο 1.100.000!

Ξέρετε πόσα προέβλεπε το αναπτυξιακό Σταθάκη; Συνολικά 3,6 δισ ευρώ επενδύσεις για 15.000 νέες θέσεις εργασίας!

Καταλαβαίνετε τι ανάπτυξη και πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να φέρουν τα 300 εκατομμύρια το χρόνο που εξήγγειλε ο κ.Τσίπρας …

Βοήθειά μας…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *