Ο Τσίπρας στην εποχή του «Ναι σε όλα»

Ο Τσίπρας στην εποχή του «Ναι σε όλα»

Σήφης Πολυμίλης

Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης που ψηφίζεται ένα βαρύτατο πακέτο μέτρων, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Στο πρώτο και στο δεύτερο Μνημόνιο οι απώλειες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ήταν δραματικές. Γύρω στους 60 βουλευτές και των δύο κομμάτων διαγράφηκαν γιατί αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τα μέτρα. Η διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι φυσικά γιατί ξαφνικά οι βουλευτές τους απέκτησαν εθνική αυτογνωσία ή αίσθηση του καθήκοντος. Απλώς κυριαρχούν ο πολιτικός αμοραλισμός και μια απίστευτη ηθική και ιδεολογική κατάπτωση.

Με πρωτοφανή ευκολία, χωρίς κανένα πρόβλημα πολιτικής και προσωπικής συνείδησης, οι ίδιοι άνθρωποι που έβγαιναν σωρηδόν στα τηλεπαράθυρα δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ποτέ νέα μέτρα, τώρα εποίησαν, κυριολεκτικά, την νήσσαν. Ετσι συντελέστηκε το τελευταίο επεισόδιο της μεταμόρφωσης του πάλαι ποτέ αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ σε οπαδό της λιτότητας, των πλεονασμάτων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Θα πληρώσουμε, λίγο ακριβά είναι αλήθεια, με το νέο πακέτο μέτρων την οριστική απαλλαγή από τον Τσίπρα των πλατειών και των κινημάτων, του «Μέρκελ go home», του «καταργούμε τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο». Είτε το θέλει είτε όχι ο Πρωθυπουργός, ό,τι και να κάνει από εδώ και πέρα, αυτός είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Οπως επεσήμανε και η γερμανική FAZ, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τον Τσίπρα, αλλά και για τους επόμενους, είναι ότι δεν μπορεί πλέον να έχει απέναντί του έναν αντιπολιτευόμενο Τσίπρα που θα λέει όχι σε όλα.

Οπως σωστά επεσήμανε και ο κ. Βενιζέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρευστοποιηθεί αξιακά και πολιτικά και προσλαμβάνει κάθε φορά το σχήμα του δοχείου που επιλέγει ο αρχηγός του. Χωρίς την παραμικρή ουσιαστικά αντίσταση και ένσταση, με εξαίρεση κάποια ψελλίσματα του κ. Φίλη και την απέλπιδα προσπάθεια του φερόμενου ως ηγέτη της αριστερής πτέρυγας κ. Τσακαλώτου να διατηρήσει τα προσχήματα, επικαλούμενος τον δυσμενή συσχετισμό δυνάμεων.

Τα ηθικά πλεονεκτήματα, οι αξίες και η συνέπεια της Αριστεράς πήγαν περίπατο εν ονόματι της διατήρησης της εξουσίας. Υποσχέσεις, διακηρύξεις, απειλές χάθηκαν στον δρόμο για τη μάχη της καρέκλας. Βουλευτές και υπουργοί που παρίσταναν από τηλεοράσεως τους αταλάντευτους αγωνιστές, κατάπιαν τη γλώσσα τους και μαζί τις διαβεβαιώσεις που έδιναν. Κανένα ίχνος ντροπής, καμιά διάθεση έστω για μια καθυστερημένη συγγνώμη.

Ψήφισαν εν χορώ τα μέτρα που οι ίδιοι απέκλειαν και οδήγησαν μια απογοητευμένη κοινωνία στους καναπέδες να βλέπει «Survivor». Τώρα πλέον, όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, δεν έχουμε κανέναν λόγο να τσακωνόμαστε αφού οι 9 στους 10 πολίτες μάς έχουν γυρίσει την πλάτη. Είναι κι αυτό ένα ακόμη κατόρθωμα της πρώτη φορά Αριστεράς…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *