Αντέχουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία;

Αντέχουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία;

Κύριο άρθρο 

Μπορεί να έγινε επιτέλους το πρώτο καθοριστικό βήμα για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά απομένουν αρκετά να γίνουν ακόμα για να αποκατασταθεί ένα κλίμα σταθερότητας στην οικονομία και τη χώρα συνολικά.

Πέρα από τα δεδομένα επώδυνα μέτρα, για σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, η υλοποίηση των ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί θα απαιτήσει την ενεργητική συμμετοχή του συνόλου σχεδόν της κυβερνητικής μηχανής. Γιατί δεν αρκεί η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή για να ξεφύγουμε από το σκηνικό αβεβαιότητας που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Είναι σαφές επίσης ότι δεν αρκεί η αναγκαστική, κατά κανόνα αποδοχή των απαιτήσεων ευρωπαίων και ΔΝΤ. Το έχουμε δει άλλωστε πολλάκις και στο παρελθόν να ψηφίζονται μέτρα και στη συνέχεια να ναρκοθετούνται για λόγους πολιτικής ή κομματικής σκοπιμότητας.

Με μια κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη, η χώρα δεν πρόκειται να συνέλθει αν δεν υπάρξει ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ένα πολιτικό προσωπικό αποφασισμένο να το υπηρετήσει μέχρι τέλους και με όποιο κόστος.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την κυβέρνηση του Σύριζα, δείχνει ότι τέτοια διάθεση δεν υπάρχει. Όπως επισημαίνει άλλωστε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του «στην πράξη διακυβεύεται η συνολική ισορροπία του προγράμματος. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο οι καθυστερήσεις, οι αδράνειες και οι αντιφάσεις στο μέτωπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του Μνημονίου και η χαμηλή εμπιστοσύνη δεν αφήνουν την ελληνική οικονομία να προχωρήσει».

Επισημαίνει μάλιστα χαρακτηριστικά «τον κίνδυνο η χώρα να βρεθεί μετέωρη όχι μόνο χωρίς χρήματα από το πρόγραμμα, αλλά και ενώπιον του διλήμματος να διαπραγματευτεί ένα νέο σκληρότερο μνημόνιο χρηματοδότησης με τον ESM αν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές το 2018, το οποίο αν δεν εξασφαλιστεί, θα οδηγήσει πλέον με βεβαιότητα στη χρεοκοπία και τη δραχμή με αποτέλεσμα την κατάρρευση της χώρας».

Οι νέες θυσίες που καλούνται να επωμιστούν οι έλληνες πολίτες εξαντλούν και τα τελευταία όρια αντοχής τους.

Περιθώρια για άλλα μικροκομματικά παιγνίδια,καθυστερήσεις λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων δεν υπάρχουν.

Το σκηνικό των διαρκών μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων, που καταλήγουν σε όλο και πιο σκληρά μέτρα έχει εξαντλήσει τους πάντες και τα πάντα.

Η τελευταία ίσως ευκαιρία, που έχουμε για να μπει η χώρα σε μια κανονικότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *