Από τον Σκουρλέτη στον Ζουράρι

Από τον Σκουρλέτη στον Ζουράρι

Κύριο άρθρο

Μπορεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης θέτει εν αμφιβόλω όλους τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Πρέπει να ολοκληρώσει πρώτα την… εσωτερική της διαπραγμάτευση, για να μπορέσει μετά να συμφωνήσει με την τρόικα και το ΔΝΤ.

Καθημερινά παρακολουθούμε τις αγωνιστικές εξάρσεις υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που διαγκωνίζονται ποιος θα χαϊδέψει περισσότερο τα αυτιά της εκλογικής τους πελατείας. Όπως ο κ.Σκουρλέτης για παράδειγμα που παρεμβαίνει ως… σχολιαστής για να να προτρέψει την κυβέρνηση του να “αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ”.

Ξεχνά βέβαια ότι ο ίδιος διετέλεσε πολιτικός προϊστάμενος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας και την οδήγησε με την πολιτική του στη σημερινή τραγική της κατάσταση. Με οριακή ρευστότητα, με 2,6 δισ. χρέη από καταναλωτές, με 900 εκατ. ανεξόφλητες οφειλές προς εργολάβους και με χρηματιστηριακή αξία μόλις 600 εκατ. από 2,5 δισ. στο τέλος του 2014. Τώρα παριστάνει το σωτήρα,υψώνοντας αντιστασιακά λάβαρα κατά της τρόικας.

Αλλος φέρελπις υπουργός, ο κ.Ζουράρις δηλώνει ότι θα συσκεφθεί με τον εαυτό του για το αν θα ψηφίσει τα μέτρα, ενώ άλλοι βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν περνά από τη Βουλή μείωση του αφορολόγητου. Περιμένοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να συμφωνήσει με τον… εαυτό της,η οικονομία βουλιάζει,οι τράπεζες αδειάζουν πάλι από καταθέσεις και καταφεύγουν στον ELA, ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Ο μόνος που δεν ανησυχεί είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που δηλώνει ότι «παρά τις καθυστερήσεις που οφείλονται σε αποκλίνουσες απόψεις και επιδιώξεις των δανειστών, παραμένουμε εντός του αρχικού σχεδιασμού». Προφανώς οι αποκλίνουσες απόψεις των συντρόφων του, δεν ευθύνονται ούτε γιατί ο στόχος της αξιολόγησης μετατίθεται από μήνα σε μήνα, ούτε γιατί η οικονομία πληρώνει τα σπασμένα και της δικής τους εσωτερικής διαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει όμως ότι η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής και αντοχής. Οι αυταπάτες πρέπει να τελειώνουν πριν είναι αργά για όλους. Αρκετά έπαιξαν με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τις φρούδες ελπίδες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *