Αναξιοκρατία και τριτοκοσμικές πρακτικές

Αναξιοκρατία και τριτοκοσμικές πρακτικές

Κύριο άρθρο  

Δύο χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει μια σειρά πρακτικές που παραβιάζουν κάθε έννοια αξιοκρατίας αλλά και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Η πρώτη απόφαση αφορά στη δικαίωση 10 διοικητών νοσοκομείων που είχαν καταργηθεί εν μία νυκτί με υπουργικές αποφάσεις των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη. Η απόφαση που δημιουργεί προηγούμενο και για τις προσφυγές των υπόλοιπων διοικητών, αναφέρει ότι οι απολύσεις “είναι μη νόμιμες καθώς έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης”.

Με μια άλλη απόφαση αντισυνταγματική κρίθηκε από το Β’ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου η ακολουθούμενη πρακτική των συνεχών παρατάσεων για φορολογικούς ελέγχους και παραβάσεις. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του δικαστηρίου που θα κρίνει οριστικά μια σειρά νόμους που προέβλεπαν συνεχείς παρατάσεις για φορολογικά παραπτώματα. Αν και η ολομέλεια συμφωνήσει με την απόφαση του τμήματος χιλιάδες υποθέσεις θα κλείσουν με αποτέλεσμα βέβαια να χαθούν εκατομμύρια από πρόστιμα που  έχουν επιβληθεί.

Κι αυτό γιατί ενώ η επάρατη τρόικα επί χρόνια επιμένει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των ελεγκτικών φορολογικών μηχανισμών, επί της ουσίας όλο το σύστημα υπολειτουργεί. Το έχουμε άλλωστε διαπιστώσει και με τις περιβόητες λίστες φοροδιαφυγής, που ενώ επί τόσα χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης, τα

Παρά την κρίση, παρά την τραγική κατάσταση της χώρας συνολικά, οι δύο αυτές αποφάσεις αποδεικνύουν ότι η κομματοκρατία, η αναξιοκρατία, ζούν και βασιλεύουν. Με θύματα βέβαια τους πολίτες και το κράτος δικαίου που αποτελεί μονίμως ζητούμενο. Τι πρέπει αλήθεια να συμβεί ακόμα σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα για να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνώντες ότι πρέπει να σταματήσουν τρικοκοσμικές πρακτικές που διαιωνίζουν ένα καθεστώς αναξιοπρέπειας και αδικίας…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *