Χαμένοι στα δισεκατομμύρια

Χαμένοι στα δισεκατομμύρια

Τασούλα Καραϊσκάκη

Το βαθύ σκοτάδι ημών των Ελλήνων, όχι μόνο για πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, εθνικές επετείους, την οικονομική επικαιρότητα, αλλά και για απλά αριθμητικά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν κουίζ τους δρόμους. Οι απαντήσεις που δίνονται, μια απογοητευτική αμετάλλακτη «σταθερά», φθείρουν οδυνηρά την ιδιότητα του νοήμονα πολίτη. Στην εκπομπή «ό,τι να ’ναι» του ΣΚΑΪ, κανείς δεν έδωσε τη σωστή απάντηση στην ερώτηση «πόσα εκατομμύρια κάνουν ένα δισεκατομμύριο;». Οι απαντήσεις κυμάνθηκαν από το «δεν ξέρω» στο «δέκα εκατομμύρια», «όχι, 100», «μάλλον εκατό», «ω καλά εντάξει», «σπαζοκεφαλιά είναι», ενώ στην ερώτηση «πόσα δισεκατομμύρια κάνουν ένα τρισεκατομμύριο;» οι περισσότεροι απάντησαν με βεβαιότητα «τρία», άλλοι «δύο», μερικοί «300», ορισμένοι πλησίασαν πολύ απαντώντας «999», κάποιος τόλμησε ένα «300.000 δισ.», άλλος έπιασε να λογαριάζει πόσα μηδενικά έχει το δισ. αλλά δεν ολοκλήρωσε τον υπολογισμό -«μου βάζεις δύσκολα»-, ενώ την περιπέτεια των άστοχων υποθέσεων έκλεισε η χαμογελαστή απάντηση «πολλά»…. Σε ένα άλλο κουίζ, πολλές νεαρές υπάρξεις, στην ερώτηση πόσα εκατοστά έχει το μέτρο είχαν απαντήσει 60 (!), μάλλον συγχέοντας το μέτρο με την ώρα και τα λεπτά της.

Αντε τώρα, που λέει και η κοινή λογική, να αντιληφθούν οι συγκεκριμένοι πολίτες τι σημαίνουν τα 600 δισ. που διατείνεται ότι αξίζουν τα έξι ομόλογα τα οποία ισχυρίζεται ότι κατέθεσε σε τράπεζα του Μόντρεαλ ο Αρτέμης Σώρρας και επιθυμεί να διαθέσει στον ελληνικό λαό προς εξόφληση χρεών στην εφορία και στις τράπεζες. Και να δουν αν αποτελούν μικρό ή μεγάλο μέρος των 2.875.000.000 (σχεδόν 3 τρισ.) δολαρίων του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία υποστηρίζει ότι διαχειρίζεται. Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος την τραγελαφική παραπάνω περίπτωση, πώς μπορεί κάποιος που αγνοεί το μέγεθος του ενός δισ. να συλλάβει την ουσία των παρακάτω προτάσεων: «Σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι του ποσού των 15 δισ. ευρώ θα προχωρήσουν οι τράπεζες», «το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 στα 6,4 δισ. ευρώ από 5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015», «το ποσό των 19 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν φέτος, με τη μορφή εισφορών, εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες». Και αν είναι πολλά τα 300 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για έργα στις Περιφέρειες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μια ζωή στην επιφάνεια των πραγμάτων, μια αντίληψη μόνο για τα πολύ απτά κοντινά πράγματα, μακριά από την ασυμμετρία αυτού του κόσμου, από τα μεγέθη που εγκλωβίζουν τη χώρα και τους κατοίκους της σε μια συγκεκριμένη μοίρα, από το εύρος των συντεταγμένων της καθημερινότητας όλων, από τις διαστάσεις του κόσμου. Είναι η ζωή μόνο νούμερα; Οχι, όμως η άγνοια κάνει εύκολη τη χειραγώγηση, από ρηχότητα σε ρηχότητα η ύπαρξη λιγοστεύει, ενώ η απουσία περιέργειας καθηλώνει σε ένα σύμπαν στάσιμο, τυφλό. Κάνει τους ανθρώπους κουφούς στο πέρασμα των αμφίρροπων στιγμών, των δυσανάγνωστων εποχών.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *