Μύθοι, ψέματα και απατεωνιές

Μύθοι, ψέματα και απατεωνιές

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Η απατεωνιά πίσω από τον μυθικό πλούτο της Τράπεζας Ανατολής, των καταθέσεων του Σώρρα (ύψους 2 τρισ. 875 δισ. δολαρίων), είναι προφανής. Το ίδιο και η τριτεγγύηση της ΜΚΟ Ελλήνων Συνέλευσις (Ε.ΣΥ.) μέχρι του ποσού των 600 δισ. προς όσους πολίτες είναι πρόθυμοι να πιστέψουν, είναι απολύτως προφανής, όσο προφανές είναι ότι μεγαλώνει ο αριθμός των αφελών που πιάνονται στα δίχτυα των επιτηδείων.

Το θράσος του Σώρρα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Σκεφτείτε πόσοι σπουδαίοι «δημοσιογράφοι» πρόβαλαν στις εκπομπές τους το τόσο «απίθανο για να είναι πραγματικό» σχήμα σωτηρίας της χώρας, που πλάσαρε ο εν λόγω πριν από τέσσερα χρόνια.

Παρατηρήστε την εμμονή του βουλευτή Νικολόπουλου, παράγοντα των δεξιών αποφύσεων, με την οποία κυνηγούσε υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά για να συνομιλήσουν με τον «εκλεκτό κ. Σώρρα».

Η ευκολία με την οποία μας σαγηνεύουν οι, ως εκ θαύματος, ουρανοκατέβατες και ανεξήγητες λύσεις στα τόσο πραγματικά μας προβλήματα δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για το επίπεδο αντίληψης των πολιτών που πιστεύουν ότι μας οφείλεται μια εύκολη και θαυματουργή απαλλαγή από τον πόνο της μεγάλης και βαθιάς κρίσης.

Η υπόσχεση του Σώρρα να πληρώσει αυτός όσα εμείς οι άλλοι χρωστάμε, είναι χονδροειδής προσπάθεια εξαπάτησης όχι μόνον εκείνων που έχουν πραγματικές ανάγκες γιατί τους ήρθαν δύσκολα. Αλλά πολλών άλλων, μεταξύ μας, που πιστεύουν ότι θα βρεθεί, τελικά, κάποιος τρόπος να αποφύγουν τα χρέη τους και τα σφάλματά τους. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι σχεδόν όλοι που πήραν θαλασσοδάνεια και απέκτησαν σπιταρώνες εξακολουθούν να τις κατέχουν: κατοικούν ή ενοικιάζουν κάτι που δεν τους ανήκει, αφού έχουν να πληρώσουν το δάνειο από τότε που το πήραν. Εσπευσαν, βλέπετε, πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις να «προστατεύσουν» την πρώτη κατοικία των «μεροκαματιάρηδων» που άξιζε, τα καλά χρόνια, 600 χιλιάρικα και βάλε! Μήπως, άλλωστε, η τόσο, κατά τα άλλα, απαραίτητη προστασία του νόμου Κατσέλη δεν μετατράπηκε σε παγίδα για όσους πλήρωσαν δικηγόρους που τους υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν τους ανήκει;!

Στις μεγάλες κρίσεις, τα μεγάλα ψέματα και οι πιο απίθανοι μύθοι είναι ευκολότερο να αποκτήσουν οπαδούς.

Ο Σώρρας δεν είναι ο μόνος που υπόσχεται μαγικές λύσεις για να μειωθεί ο πόνος που περνάμε. Στην ίδια παρέα ανήκει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υπόσχεται διαγραφή του επονείδιστου χρέους. Αλλά και ο υπέροχος Μανόλης Γλέζος, που υπολογίζει ότι οι Γερμανοί μάς χρωστούν 415 δισ. από τον Πόλεμο. Μήπως, άλλωστε, δεν άξιζαν 1,5 τρισ. ευρώ τα πετρέλαιά «μας»;

Εδώ τέσσερις φορές ψηφίστηκαν άνθρωποι που έλεγαν τέτοια και χειρότερα ψέματα, γιατί να μην ρίξει και ο Σώρρας μια ζαριά; Οταν το ίδιο το κράτος, βουλευτές, κυβέρνηση και Δικαιοσύνη υποθάλπουν τους πιο απίθανους και ψευδείς μύθους;

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *