Φταίει ο Κυριάκος για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Φταίει ο Κυριάκος για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Κωνσταντίνος Ζούλας

​Στη Ν.Δ.  δεν ενδιαφέρονται για το πότε θα βγει ο τόπος από τη δίνη που μας έβαλαν, αλλά το πώς θα επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας. Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια. Είναι δείγμα της σαφούς στρατηγικής του που έχει όνομα, και αυτό είναι 4ο μνημόνιο. Γι’ αυτό εύχεται την αποτυχία μας και ζητάει εκλογές. Αυτό που αποκρύβει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων της β΄ αξιολόγησης, που ενδεχομένως να οδηγούσε σε εκλογές, θα οδηγούσε στην τέλεια καταστροφή την οικονομία. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να επιστρέψει μαζί με τον φίλο του Βενιζέλο. Δεν θα τους επιτρέψουμε να γίνουμε μπανανία.

Σας ζητώ συγγνώμη που σας εξανάγκασα να «ξανακούσετε» όσα είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά επέλεξα να δείτε και γραμμένη την «ανάλυσή» του, γιατί συνιστά την επιτομή της πολιτικής σχιζοφρένειας.

Ας θέσουμε, λοιπόν, στον κ. Τσίπρα κάποια ερωτήματα που έχει οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος: Ποιος τον εμποδίζει να κλείσει την αξιολόγηση; Εχει στείλει ο κ. Μητσοτάκης τίποτα απεσταλμένους του στο Βερολίνο για να πείσουν τον κ. Σόιμπλε να γίνει ακόμη σκληρότερος; Εχει βγάλει η Ν.Δ. τους οπαδούς της στους δρόμους αξιώνοντας να πέσει η κυβέρνηση; Και γιατί να επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης ένα 4ο μνημόνιο; Τρελός είναι να θέλει να παραλάβει μια χώρα μπανανία με μονόδρομο την έξοδο από το ευρώ, όταν ξέρει ότι το πολύ σε έξι μήνες ο ίδιος δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο;

Η πολιτική παράνοια που διέπει πλέον τις τοποθετήσεις του κ.Τσίπρα είχε ήδη διαφανεί από την ομιλία του δίπλα στον Μπαράκ Ομπάμα. Θυμίζω τι είπε, διότι οι αντιφάσεις του έχρηζαν… πολιτικοψυχαναλυτικής προσέγγισης. Στο πρώτο μέρος ο κ. Τσίπρας καθύβριζε τους Eυρωπαίους για τα καταστροφικά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα. Και στο δεύτερο κόμπαζε που τα ίδια αυτά μέτρα οδήγησαν την οικονομία έστω σε οριακό πλεόνασμα, διαβεβαιώνοντας τον κ. Ομπάμα ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα τηρήσουν στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε για να βγει η χώρα από την κρίση.

Το πρόβλημα θα ήταν αμιγώς του πρωθυπουργού, εάν στην ίδια παράνοια δεν είχαν μπει πλέον όχι μόνον οι υπουργοί του, αλλά και σοβαροί –υποτίθεται– αναλυτές που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν φτάσει στο σημείο να εγκαλούν τον κ. Μητσοτάκη ως ένοχο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί 4o μνημόνιο (λες και εκείνος κυβερνά) και τον καλούν «να μην κάνει το λάθος που έκανε ο Τσίπρας προκαλώντας εκλογές σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία». Ξεχνώντας, βέβαια, ότι και να ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να ρίξει την κυβέρνηση, δεν μπορεί, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας το 2015 αρνούμενος να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ας θέσουμε λοιπόν και στους αναλυτές του ΣΥΡΙΖΑ μερικά ερωτήματα. Μπορούν να κατονομάσουν έστω μία νέα επένδυση που έχει φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια; Γνωρίζουν να έχει υποχωρήσει έστω κατ’ ελάχιστον η φοροδιαφυγή ή να έχει διευρυνθεί η φορολογική βάση; Διάβασαν την έκθεση-κόλαφο της Κομισιόν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην παιδεία; Βλέπουν έστω έναν δείκτη της χώρας να βελτιώνεται;

Η παράνοια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν δείχνει τίποτα άλλο από το πλήρες πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν λόγω της παροιμιώδους ανικανότητας και ιδεοληψίας των υπουργών τους. Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να πει την αλήθεια γιατί απλούστατα δεν την αντέχει. Και αυτή είναι ότι από το 2015 συμφώνησε με τους εταίρους ότι για την ένταξη και του ΔΝΤ στο 3o μνημόνιο θα χρειάζονταν κι άλλα μέτρα, τα οποία απέφυγε έκτοτε να συζητήσει. Λόγω της κραυγαλέας αποτυχίας του ξέρει επιπλέον ότι ήδη διαφαίνεται η πιθανότητα και 4ου μνημονίου το οποίο κανείς στην Ε.Ε. δεν φαίνεται επί του παρόντος πρόθυμος να χρηματοδοτήσει.

Μόνο που χρόνος πια δεν υπάρχει και οι εντελώς απρόβλεπτες διεθνείς εξελίξεις σε Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν επιτρέπουν να ζήσουμε ούτε λεπτό μια νέα βαρουφακιάδα. Ολοι οι σοβαροί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι είναι θέμα λίγων μηνών η χώρα να καταρρεύσει –εάν οι τράπεζες δεν βρουν τρόπο έξωθεν χρηματοδότησης–, γιατί τα έτοιμα στα σεντούκια τελειώνουν.

Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να απειλεί τους Eυρωπαίους ότι θα τα κάνει Κούγκι (όπως το 2015) και τη Ν.Δ. ότι θα της παραδώσει την Ελλάδα έτοιμη για τη δραχμική καταστροφή (διότι αυτό κάνει στις ομιλίες του), ας προσφέρει τη μόνη χρήσιμη υπηρεσία που του έχει απομείνει. Αν δεν αντέχει να κλείσει τη διαπραγμάτευση, ας μας αδειάσει τη γωνιά εδώ και τώρα – για να θυμηθώ και μια φράση του ηγέτη που θαυμάζει και μιμείται.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *