83. Ψυχολογία: Θέαση ατελεύτητη

83. Ψυχολογία: Θέαση ατελεύτητη

- in Ψυχολογία
0

Νικόδημος

1. Το πρόβλημα είναι πως θέλουμε να είμαστε κάτι και να γνωρίζουμε πως είμαστε κάτι και μάλιστα συνεχώς ευτυχισμένο. Είναι οικουμενικό, παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν μας αρκεί το να είμαστε, να υπάρχουμε απλά δίχως προσδιορισμούς (και περιορισμούς). Αυτή τη μακάρια κατάσταση δεν την κατανοούμε.

Ο εαυτός (ο πόθος) που θέλει να είναι κάτι συγκεκριμένο και να το γνωρίζει δεν είναι ο αληθινός εαυτός μας, όσο και αν μας φαίνεται πως είναι αφού έτσι τον νιώθουμε καθώς μιλάει με τη φωνή “μας” και το συνηθίσαμε. Είναι ένας ίσκιος που αλλάζει συνεχώς, φορώντας μια ή άλλη μάσκα κι έχοντας μια ή άλλη αισθηματική ποιότητα. Δεν μένει ίδιος για πολύ. Κάποτε είναι αγγελικός αν είχε καλή ανατροφή κι εκπαίδευση, κάποτε ο ίδιος ο διάβολος. (Θυμηθείτε τις έχθρες, τις ζαβολιές, τις μοχθηρίες, τις μνησικακίες σας!)

2. Είναι ο σφετεριστής που προσποιείται πως είναι ο αληθινός εαυτός και διεκδικεί τις ιδιότητες του αληθινού εαυτού, κάποτε και τη φωνή του. Η διαφορά όμως είναι πως ο αληθινός εαυτός δεν αλλάζει, διότι το αληθινό δεν αλλάζει.

Η θέαση ανήκει στον αληθινό εαυτό, αν και όλη την ώρα τη διεκδικεί ο σφετεριστής. Μα η θέαση ανήκει στον θεατή όχι στον σφετεριστή. Και η απλή απόδειξη είναι πως ο σφετεριστής, ο ίσκιος που αλλάζει μορφή, ποιότητα, επιθυμία και ιδεοληψία συνεχώς, συνεχώς μπορεί να είναι στη θέασή μας. Φτάνει να θυμηθούμε και να κοιτούμε δίχως σχόλια και κρίσεις. Φτάνει να θέλουμε να θυμηθούμε να συνδεθούμε με τη θέαση που υπάρχει όλη την ώρα.

Η θέαση δεν ανήκει στον σφετεριστή, δεν είναι ιδιότητά του.

3. Ο σφετεριστής ανήκει στο πεδίο της αναλήθειας που αλλάζει ακατάπαυστα είτε το βλέπεις είτε όχι. Αλλάζει με κάθε ανάσα σου, με κάθε χτυποκάρδι, με κάθε κίνηση του νου σου.

Η θέαση δεν αλλάζει. Το περιεχόμενο, το αντικείμενό της, Ναι, αλλάζει: τοπία, δρόμοι, άνθρωποι, εικόνες, σκέψεις, αναμνήσεις, συναισθήματα. Μα η ίδια η θέαση μένει όλη την ώρα, υπάρχει ατελεύτητα, αδιάκοπα. Ακόμα και στον ύπνο δίχως όνειρα.

Η θέαση υπάρχει πριν γεννηθείς και μετά αφού πεθάνεις. Δεν είναι μόνο λειτουργία σου ως ενσαρκωμένου πλάσματος. Το ενσαρκωμένο πλάσμα συνδέεται μαζί της, τη δανείζεται για όσο υπάρχει ενσαρκωμένο, ζωντανό.

Δεν έχει τύχει ποτέ, ξαφνικά να αισθανθείς πως είσαι υπό παρακολούθηση, υπό το βλέμμα κάποιου κάπου ψηλά και πίσω σου; Γυρίζεις να δεις κι είναι μόνο ο ανύσταχτος άδειος ουρανός.

Δίχως θέαση δεν έχουμε ζωή.

Η θέαση είναι απόλυτη. Ο σφετεριστής που λέει “εγώ”  συνέχεια είναι σχετικός, μεταβαλλόμενος. Ανάμεσα στα δυο κυλά η προσοχή.

Κάποτε υπάρχει μόνο θέαση δίχως “εγώ” ή προσοχή. Τι ευλογία!

– – –

Όλα τα σχόλια των αναγνωστών είναι ευπρόσδεκτα, εφόσον δεν χρησιμοποιούν προσβλητικούς ή υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Επίσης σχόλια στα οποία έχει επιλεγεί η “Υποβολή ως Ανώνυμος/η – Unknown” δεν θα δημοσιεύονται. Μπορείτε να επιλέξετε να υποβάλετε ένα σχόλιο είτε με το προφίλ σας στο Google (1η επιλογή), είτε το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο (2η επιλογή: “Όνομα/URL“), συμπληρώνοντας μόνο το πεδίο “Όνομα” (όνομα ή ψευδώνυμο της αρεσκείας σας). Όλα τα σχόλια πριν τη δημοσίευσή τους πρέπει να εγκριθούν από τον Διαχειριστή (comment moderation), γι αυτό πιθανόν να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

E1467: Οι ακριβότερες ράγες του κόσμου

Συνεχίζω με τη διαφθορά στη Ρωσία. Τη δική