«Υπεραπόδοση» ή, μήπως, δανεικά;

«Υπεραπόδοση» ή, μήπως, δανεικά;

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Αρχικοί υπολογισμοί έδειξαν ότι η κυβέρνηση, μέσω του ΕΟΠΥΥ, χρωστάει στα νοσοκομεία, που χρωστούν στους προμηθευτές τους, πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για φάρμακα. Είμαι σίγουρος ότι, παρά το λεπτομερές σύστημα που έχει επιβάλει η τρόικα για να παρακολουθούνται τα χρέη του συστήματος υγείας, η καταγραφή, την εποχή του Πολάκη, κινδυνεύει να έχει σοβαρά κενά. Δεν ξεχνώ ότι το 2009 τα greek statistics κυρίως στον χώρο της Υγείας δημιουργήθηκαν. Οποιος χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες ας απευθυνθεί στον Γιάννη Παπαθανασίου, τότε υπουργό Οικονομικών, που τράβηξε το «κουπί» ενός διαλυμένου λογιστικού συστήματος.

Το σύστημα Υγείας έχει την απόλυτη προτεραιότητα στις ζωές των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους των συνταξιούχων. Ειδικώς μάλιστα εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηριχθούν επαρκώς από τους συγγενείς τους, συχνά επειδή ισχύει το χειρότερο «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Αντιλαμβάνομαι ότι το κέρδος για τον πρωθυπουργό, αν αποφάσιζε να διαθέσει το προϊόν της υπερφορολόγησης αποδοτικά και με σκοπό την επιδιόρθωση σημαντικότατων καταστροφών, θα ήταν πολύ μικρότερο αυτού που περιμένει τώρα να εισπράξει. Ας κρατά, πάντως, μικρό καλάθι. Το επιχείρημα ότι «θα μπορέσει ο παππούς να πάρει ένα δωράκι στο εγγόνι» είναι νομίζω ακραία προσβλητικό για όσους μεταξύ των απομάχων δυσκολεύονται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του σπιτιού στο οποίο μένουν ή, ακόμη χειρότερα, εκείνου που έγραψαν στο παιδί τους, το οποίο είτε δεν βρίσκει σταθερή απασχόληση είτε πληρώνεται λιγότερο και από τη σύνταξη του πατέρα.

Είναι γνωστό ότι οι συνταξιούχοι είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι της φτώχειας από όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες που παλεύουν να τα φέρουν βόλτα, ειδικώς στα χρόνια της κρίσης.

Αντιθέτως, το σύστημα κάλυψης της ανεργίας είναι το χειρότερο ολόκληρης της Ευρώπης, με πιθανές εξαιρέσεις για κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης, όπου ως γνωστόν δεν υπήρχαν άνεργοι. Γιατί, αλήθεια, η δρ Αχτσιόγλου δεν λέει κουβέντα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο όταν πρόκειται για την προστασία των ανέργων. Μήπως θεωρεί ικανοποιητικά τα επιδόματα; Δεν υπάρχει πιο χυδαία πρακτική των πολιτικών από αυτή που επιδιώκει να βάλει τη μια κοινωνική ομάδα να τσακωθεί με κάποια άλλη. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία υπεραπόδοση. Το πλεόνασμα που είχε σχεδιαστεί και αυτό που τελικώς θα έπιανε το κράτος πριν από την εξαγορά συνειδήσεων των συνταξιούχων που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερο από όσα χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους. Τα υπόλοιπα τα δανειζόμαστε από το μνημόνιο. Αρα, τα χρήματα που μοιράζει είναι αυτά που πήρε από τους φορολογουμένους και τους συνταξιούχους και θα μεγαλώσουν το χρέος των μελλοντικών φορολογουμένων και συνταξιούχων. Αν αυτή είναι η φροντίδα για τα εγγόνια, τότε…

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *