Η ρύθμιση για το χρέος και η αλήθεια

Η ρύθμιση για το χρέος και η αλήθεια

Κύριο άρθρο  

Μπορεί η κυβέρνηση να έσπευσε να πανηγυρίσει για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που εγκρίθηκαν χθες, αλλά επί της ουσίας το μόνο άμεσο πρακτικό αντίκρισμα τους είναι ότι ανοίγουν το δρόμο για ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Θετικό σίγουρα,αλλά καθόλου αρκετό για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα. Από την άλλη πλευρά είναι σχεδόν σαφές, με βάση την ανακοίνωση του Eurogroup, ότι ο στόχος του 3,5% στα πλεονάσματα όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά θεωρείται δεδομένος για ένα «μεσοπρόθεσμο διάστημα» δηλαδή για 3 – 5 χρόνια.

Αν και βραχυπρόθεσμα τα μέτρα για το χρέος,ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην ελάφρυνση του χρέους από το 2030 και μετά. Η ανακοίνωση τους τώρα αποβλέπει κυρίως στο να βοηθήσει το ΔΝΤ να ξεπεράσει τους δισταγμούς του για να συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το υπονόησε άλλωστε με σαφήνεια ο κ. Νταϊσεμπλουμ,που ξεκαθάρισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν στα μέσα του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος,οπότε από κοινού με το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι σαφές ότι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη δεν επέτρεπαν τίποτε άλλο από ένα μικρό δωράκι που δεν θα χρειαζόταν την έγκριση εθνικών κοινοβουλίων. Με δεδομένο μάλιστα ότι το είχαν υποσχεθεί από το 2012, το επαναβεβαίωσαν πέρυσι το Μάιο, δεν θα μπορούσαν να αγνοήσουν ξανά την υπόσχεση τους.

Από την άλλη πλευρά είναι εξίσου σαφής η επιμονή τους για συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. «Υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε το 3,5% να είναι βιώσιμο και να επιτευχθεί τουλάχιστον για κάποια χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Και στην ανακοίνωση περιγράφονται με σαφήνεια: μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα κόστους, περιλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα στα εργασιακά, είναι ξεκάθαρο ότι αυτά βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες δεν θα είναι λοιπόν περίπατος.

Και οι σημερινοί πανηγυρισμοί μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπούν πάλι σε αδιέξοδες «αντιστασιακές» παλινορθώσεις…

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *