Ακούει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ακούει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζώης Τσώλης 

Προξενεί εντύπωση ότι εδώ και έξι χρόνια όλες οι κυβερνήσεις από τη συντηρητική Δεξιά και το προοδευτικό ΠαΣοΚ έως την αριστερή ευκαιρία όχι μόνο γύρισαν την πλάτη στον βασικό κλάδο ανάπτυξης της οικονομίας για ολόκληρες δεκαετίες, την οικοδομή, αλλά τον καταδίκασαν στην ύφεση εξαπλασιάζοντας τη φορολογία από το 2010 έως σήμερα, με αποκορύφωμα την επιβολή του ΕΝΦΙΑ ως καπέλο στους άλλους φόρους.

Αν μη τι άλλο, θα περίμενε κανείς από τον υπουργό Οικονομικών ή τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάταξης του κλάδου που κάποτε αποτελούσε την ατμομηχανή της οικονομίας ή έστω να συγκινηθεί και να αντιδράσει διαβάζοντας τα αποκαλυπτικά και συνάμα αποκαρδιωτικά ευρήματα της μελέτης της PWC για την ελληνική αγορά κατοικίας.

Οπως διαπίστωσαν σοβαροί, ανεξάρτητοι, μελετητές:

– Μεταξύ 2008 και 2015 χάθηκαν 18 δισ. ευρώ (ή 8,2% του ΑΕΠ) επενδύσεων σε κατασκευές. Ο αριθμός αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 72%, ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 41%, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιουσία των Ελλήνων, τις τράπεζες, για την ίδια την οικονομία.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι μπορεί να γίνει για να ανακάμψει αυτός ο κλάδος, ο οποίος προ κρίσης απασχολούσε περισσότερους από 500.000 εργαζομένους και κινούσε 80 τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3%-4% κάθε χρόνο έως το «μπουμ» του 2004.

Οπως επισημαίνει η μελέτη, σήμερα, προκειμένου να ανακάμψει η αγοράς κατοικίας και να τονωθεί η ζήτηση, η φορολογία στα ακίνητα θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί ενώ η στεγαστική πίστη, δηλαδή ο δανεισμός για την αγορά κατοικίας, πρέπει να ακολουθεί τουλάχιστον τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

Επιπρόσθετα για να επιταχυνθεί η αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά θα πρέπει να μειωθεί η υπερπροσφορά κατοικιών μέσω της μαζικής ανάπλασης τμημάτων του κτιριακού αποθέματος, είναι μια ευκαιρία για πιο ανθρώπινες πόλεις, και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από την κατακερματισμένη ιδιοκτησία μέσω της δημιουργίας Τράπεζας Γης.

Προφανώς υπάρχουν δεκάδες ακόμη προτάσεις που μπορεί να αναζωογονήσουν τον κλάδο. Αλλά αυτό που μένει αναπάντητο είναι αν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακούει κανείς.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *