Οι δικοί τους άνθρωποι

Οι δικοί τους άνθρωποι

του Ηλία Μαγκλίνη

Ιδιαίτερα ζόρικο Σαββατοκύριακο είχε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. Οι σκηνές αποδοκιμασιών καταγράφηκαν στην κάμερα, οι ιαχές «απατεώνες», «ψεύτες», «κάνατε το όχι, ναι», «ουστ» και πολλές άλλες ομορφιές δονούσαν την ατμόσφαιρα στην Κρήτη. Πραγματικά, άθλιες σκηνές· όσοι τις απολαμβάνουν να τις χαίρονται. Θα θυμίσω όμως –φοβάμαι, για πολλοστή φορά– πως αυτές ακριβώς τις αισχρές συμπεριφορές όχλου καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ακριβώς το νοσηρό πνεύμα τροφοδότησε και τώρα απλώς του γυρίζει σαν μπούμερανγκ.

Ειδικά ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, με την ηχηρή, επιδεικτική του παρουσία στις περίφημες, γραφικές συνελεύσεις των «Αγανακτισμένων», είναι σαν να προκάλεσε τη μοίρα του. Το πιο ντροπιαστικό δε, περισσότερο και από τον οχετό των ύβρεων, είναι πως στην Κρήτη ούτε το χέρι δεν του έδιναν, ενώ εκείνος το έτεινε και, βλέποντας την άρνηση στην ανταπόκριση, γεμάτος αμηχανία απλώς έκανε ένα «πατ-πατ» στο μπράτσο του συνομιλητή που αρνήθηκε να τον χαιρετήσει διά χειραψίας. Δεν ξέρω τι περίμενε να συναντήσει και να αντιμετωπίσει, δεν είναι ωραίο αυτό που υπέστη, δείχνει μια χωριατιά και μια τρομερή αγένεια, είναι όμως ένα θλιβερό, φυσικό επακόλουθο μιας ανεύθυνης, ψηφοθηρικής και υποκριτικής στάσης που ακολούθησε τόσο ο ίδιος ο σημερινός υπουργός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Πέραν αυτού όμως. Αύριο επίκειται η πολυσυζητημένη αντικυβερνητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι κυβερνώντες, κατά την προσφιλή, συνωμοσιολογική τους νοοτροπία, μιλούν για στημένη διαδήλωση που διοργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι ακόμα κι αν είναι έτσι, δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό σε μια δημοκρατία, κόμματα της αντιπολίτευσης να διοργανώνουν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Μπορεί πολιτικά, τακτικά ή στρατηγικά, να είναι επιλήψιμο, περιττό, ενδεχομένως, ακόμα και επιζήμιο για τα ίδια αυτά κόμματα, ίσως η κυβέρνηση να βγει και κερδισμένη, επικοινωνιακά μιλώντας, από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχει καμία υπονόμευση της δημοκρατίας. Είναι απλώς μια διαμαρτυρία. Αφήνω επίσης στην άκρη αυτό που ειπώθηκε από αριστερότατους κατά τα άλλα υπουργούς ότι η αυριανή συγκέντρωση έχει «ακροδεξιό» χρώμα, υπουργούς που συγκυβερνούν μια χαρά με μια ωραιότατη λαϊκιστική ακροδεξιά… Αυτό που οι κυβερνώντες δυσκολεύονται να χωνέψουν είναι ότι αρκετοί είναι δυσαρεστημένοι από τα πεπραγμένα τους. Οπότε τι κάνουν; Βασιζόμενοι στην εγνωσμένη λαϊκή αποδοκιμασία των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) κατά τα τελευταία έτη (ώστε ο απλός πολίτης να «μην ψηθεί» και συρθεί σε μια τέτοια συγκέντρωση), συνωμοσιολογούν.

Κι όμως. Στις έντονες αποδοκιμασίες κατά του κ. Κατρούγκαλου (και όχι μόνον εκεί) δεν υπήρχαν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. Δικοί τους άνθρωποι τους τραμπούκισαν. Γνήσια αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι ήταν, εξοργισμένοι από την ανατροπή του αποτελέσματος του περυσινού δημοψηφίσματος και από τη συνολική μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ανθρωποι δηλαδή πάνω στους οποίους, στην καλή ή αφελή, ή όπως θέλετε πείτε την, πίστη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Οι άνθρωποι που κατά καιρούς αποδοκιμάζουν και υβρίζουν εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα προσέλθουν στη μεθαυριανή διαδήλωση. Κι ακόμα κι αν η 15η Ιουνίου είναι μια αποτυχία για όσους τη διοργάνωσαν, ας θυμούνται οι υπουργοί και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε κάθε γωνιά και με κάθε αφορμή θα τους περιμένουν οι πρώην δικοί τους άνθρωποι για να τους «λούσουν» με τον άθλιο τρόπο που οι ίδιοι τούς δίδαξαν. Το πρώτο «φύγετε, παραιτηθείτε» δεν θα ειπωθεί αύριο από «φιλελέδες»· έχει ήδη ειπωθεί από ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *