Κάνοντας πλάκα με 70.000 νέες θέσεις εργασίας

Κάνοντας πλάκα με 70.000 νέες θέσεις εργασίας

του Δημήτρη Ρηγόπουλου

«​Εχουμε κάνει αρκετές ενέργειες για να μην έχετε άγχος με το θέμα», απάντησε με τον γνωστό του τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο κ. Τσακαλώτος πιστεύει, ίσως, ότι δεν είναι αρκετά συμπαθής (που είναι) και επιστρατεύει ένα πολύ δικό του χιούμορ το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις τον αδικεί. Το «θέμα» ήταν η αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης με τον επενδυτή (Lamda Development) που εκκρεμεί, προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια στιγμή τα έργα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε πολλαπλώς «ενοχλήσει» με διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις του στη Βουλή τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος απέφευγε να απαντήσει. Στο ίδιο ανάλαφρο ύφος, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε από βήματος του Κοινοβουλίου ότι έχει «μια ανησυχία ως οικονομολόγος για τα χρονοδιαγράμματα. Ξέρετε, λένε ότι ένας οικονομολόγος είναι κάποιος που θα σου πει αύριο γιατί αυτό που σου έλεγε χθες δεν έγινε σήμερα», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, και εκτίμησε ότι «οι συζητήσεις με τον επενδυτή θα έχουν τελειώσει έως το φθινόπωρο».

Εννοείται ότι δεν θα έχει τελειώσει τίποτα το φθινόπωρο. Το φθινόπωρο θα γίνει χειμώνας και πάει λέγοντας, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλουν με τίποτα να προχωρήσει το πρότζεκτ του Ελληνικού. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει άγχος και όχι ο ίδιος. Και επικαλέστηκε έκθεση του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη επένδυση θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%, ενώ θα υπάρξουν άμεσα 10.000 νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αυξάνονται κάθε χρόνο του έργου κατά 2.000 μέχρι να φτάσουν τις 70.000.

Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι το δεύτερο χειρότερο σενάριο για τη χώρα και την οικονομία της. Το καταστροφικότερο όλων θα ήταν να επαναλάβει ως κυβέρνηση τον αντιπολιτευτικό της εαυτό όταν με ξεχωριστή ευκολία παπαγάλιζε ψευδοοικολογικά και αντικαπιταλιστικά τσιτάτα. Αλλά, ευτυχώς για εμάς, και δυστυχώς για τον σκληρό ιδεοληπτικό πυρήνα του κόμματος, στο μνημόνιο που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπάρχει περιθώριο για τους αριστερίστικους θούριους που συνέπαιρναν μαχητικές συγκεντρώσεις των 50 ατόμων έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην οδό Κολοκοτρώνη. Οπως σύρθηκαν να υπογράψουν την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, έτσι και τώρα είναι υποχρεωμένοι να πιουν το πικρό ποτήρι της αξιοποίησης του Ελληνικού. Στο παλαιό αεροδρόμιο και στη (μοναδική) πρόταση που κατατέθηκε στην τελική φάση του διαγωνισμού συγκεντρώνονται όλα όσα απεχθάνεται ο παλιός ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ του 4%: ιδιωτική πρωτοβουλία, αναπτύξεις μεγάλης κλίμακας, αστικές αναπλάσεις (gentrification, ο δεύτερος πιο κακοποιημένος όρος μετά το «νεοφιλελεύθερος»), εμπορικά κέντρα, ουρανοξύστες, επιθυμία για κέρδος. Είναι το μίσος στην ανοιχτή οικονομία που επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να «αστειεύεται» με 70.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα του 2016.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *